Nádor Dental - Gondoskodó Fogászat

Implantációs fogpótlás cukorbetegség esetén

2021. 10. 29. | Dr. Németh József
A cukorbetegség az egész szervezetet, így ezen belül a szájüreget is érinti. A nem megfelelő vércukorszint fog- és fogágyproblémákat okozhat, illetve az érintettek körében nagyobb a kockázata a különféle szájüregi betegségeknek is.

A szájüregi betegségek, mint a fogszuvasodás, fogínygyulladás és a szájszárazság könnyebben kialakulhatnak cukorbetegeknél. A nem megfelelően kezelt cukorbetegek lassabban gyógyulnak a fogászati és szájsebészeti beavatkozások után, mivel a kezelés helyén a véráram csökkenhet. Emiatt a diabétesz a fogászati kezelések igénybevételét sokáig korlátozta, a fogászati eljárások fejlődésének és a modern technológiáknak köszönhetően azonban ma már akár implantátumuk is lehet cukorbetegségben és egyéb autoimmun betegségben szenvedőknek!

Amennyiben a páciens egészségi állapota megengedi, az implantációs fogpótlás minimális kockázattal elvégezhető, azonban a kezelés megkezdése előtt minden esetben elengedhetetlen egy részletes orvosi vizsgálat. A megfelelő sebgyógyuláshoz zavartalan vérkeringés és a fertőzések elleni védettség szükséges, a cukorbetegség azonban megzavarhatja ezt a folyamatot, illetve a csontanyagcserét is befolyásolja. Az esetlegesen fennálló fogágybetegséget is ki kell kezelni az implantációs eljárás előtt, mert a kedvező sebgyógyulás érdekében az implantátum csak teljesen egészséges állcsontba helyezhető. Ha szükséges, adott esetben csontpótlásra is sor kerülhet.

Az implantációs fogpótlás nem javasolt kezeletlen cukorbetegség, súlyos immunológiai kórkép, daganatos betegségek, vérképzőszervi és véralvadási zavarok, valamint szív- és érrendszeri betegségek esetén.

Az implantátum beépülésének folyamata közben a páciensnek különösen ügyelnie kell arra, hogy a lehető legpontosabban legyen beállítva a vércukorszintje. Ebben az időszakban le kell tenni a cigarettát is, mert a dohányzás negatív hatással van a fogíny vérellátására és lassítja a sebgyógyulást. Döntő fontosságú a megfelelő szájhigiénia is, ennek elérésében fogorvosa segítséget nyújt Önnek.

Amennyiben Ön cukorbeteg vagy más autoimmun betegségben szenved, fontos, hogy minden fogászati kezelés előtt tájékoztassa állapotáról a fogorvosát, egyeztessék, hogy a beavatkozás előtt van-e szükség antibiotikum szedésére, esetleg az étkezés idejének, vagy az inzulin adagjának megváltoztatására. Az implantációs fogpótlás utáni megfelelő gyógyulási folyamat érdekében pontosan kövesse fogorvosa utasításait!

További információkkal kapcsolatban forduljon hozzánk bizalommal! Jelentkezzen be a +36 70-372-3000-ás telefonszámon vagy az info@nadordental.hu e-mail címen!

Oldalunkon cookie-kat használunk, hogy személyre szabjuk és javítsuk a felhasználói élményt. További információt az Adatvédelmi tájékoztatóban talál.