+36 1-302-0-302 | + 36 70-372-3000

Fog korona

Fogainkat elveszthetjük egy baleset során, törés, fogszuvasodás, illetve fogágybetegségek miatt. Már egy fog elvesztése is rendkívül hátrányos lehet, nemcsak esztétikailag, de egészségünkre nézve is. Felborulhat a szervezetünk homeosztázisa, megborulhat a rágószerv egysége. Ennek helyreállítására fogbeültetést vagy fogpótlást alkalmazhatunk. Minden koronánkra 5 év garanciát vállalunk.

Új korona 5 év garanciával! Kérjen visszahívást!
A fog korona csere folyamata - 1.

A fog korona csere folyamata – 1.

A fog korona csere folyamata - 2.

A fog korona csere folyamata – 2.

A fog korona csere folyamata - 3.

A fog korona csere folyamata – 3.

 

Új fogkorona – milyen korona választható?

Amennyiben a fog koronája olyan mértékben sérült, hogy fogtöméssel vagy betéttel már nem lehet helyreállítani, akkor szükséges fogkoronát felhelyezni. Erre számos lehetőség áll rendelkezésünkre. A fogászatban koronának nevezzük azt a fogművet, amely beborítja a fog látható, ínnyel nem borított egészét.

 

Fog korona

Fog korona

Fog korona

Fog korona

Porcelán korona

Általában porcelánból készülnek a koronák, és köztük is a legnépszerűbbek a fémmentes koronák, amelyek lehetnek cirkónium vázas, illetve tisztán porcelánból készült koronák.

Cirkónium vázas koronák

A cirkonium vázas koronák esztétikailag tökéletesek. Rendkívül élethű és természetes hatást keltenek, erős vázának köszönhetően hidak is készülhetnek belőle. Maximálisan fémmentes, kemény anyag, amely véd a hideg-meleg érzékenység ellen. A cirkon korona esetében nem alakulhat ki ínybetegség, illetve ínyvisszahúzódás. A társaival szemben a legelőnyösebb korona.

Fém korona

Arany vagy fémötvözetekből készülnek. Előnye, hogy kevesebbet kell eltávolítani az eredeti fogból és a korona ellenálló képessége a rágás alatt kifejtett erővel szemben is a legmegfelelőbb. Tartósságuk miatt ritkán, vagy egyáltalán nem törnek el, vagy törnek le. Hátránya azonban a fémes szín, ami esztétikailag zavaró lehet, éppen ezért ezeket a koronákat a szájban közvetlenül nem látható helyekre helyezik.

Fémkerámia koronák

A leggyakrabban választott koronák közé tartozik a fémkerámia. Általánosságban a rágó zónában helyezik el. Előnye a fém koronával szemben, hogy színe nem tér el a természetes fogszíntől, így nem nyújt idegen hatást a szájban.

Teljes kerámia koronák

Esztétikailag megfelelő, megtévesztésig hasonlít az eredeti fog színére és formájára. Ínygyulladás nem lehetséges, hiszen sima felületén minimálisan vagy egyáltalán nem tapad meg a lepedék. Nem tartalmaz kismértékben sem fémvázat, így fémallergia sem alakulhat ki.

Műanyag koronák

Többségben ideiglenes műanyag koronákat fogpótlásnál alkalmaznak, pár napra, esetleg hétre, addig, amíg nem történik meg a végleges beragasztás. Céljuk, hogy a páciens számára komfortérzetet biztosítsanak, és védjék a lecsiszolt csonkokat különböző külső mechanikai hatások ellen.

Önnek milyen korona lenne ideális? Segítünk a döntésben!