1051 Budapest, V. kerület, Nádor utca 23. I. emelet
Légy Te is a Nádor Dental csapatának tagja! Légy Te is a Nádor Dental csapatának tagja!

Gyermekkori rossz emlék miatt kerüli a fogorvosi rendelőt? Remegő lábbal lép be a fogászati kezelőegységbe? Intsen búcsút a szorongásnak! A modern technikák és érzéstelenítő szerek alkalmazásával a fogászati beavatkozások ma már fájdalommentesen elvégezhetők! Az alábbiakban ezek közül az érzéstelenítő technikák közül mutatjuk be a rendelőnkben is alkalmazott éber szedációt.

 

Mit jelent az éber szedációban végzett fogászati kezelés?

Az éber szedáció alkalmával a páciens feszültség, illetve félelemérzetét kapcsoljuk ki bizonyos nyugtató hatású gyógyszerek alkalmazásával. Az eljárás során a páciens nem érez fájdalmat, végig tudatánál van és képes kommunikálni az őt kezelő orvossal, mindezt bármilyen aggodalom vagy félelem nélkül.  Az eljárás során csupán egyetlen egy szúrást kell elviselnie a páciensnek a kezelést megelőzően, ezt követően azonban semmit sem érez. Az éber szedáció típusú érzéstelenítés kényelmes és biztonságos megoldás.

 

Milyen páciensek számára javasolt ez a típusú érzéstelenítés?

Az éber szedáció alkalmazása indokolt lehet, abban az esetben, ha a páciensnek erős garatreflexe van és már a hátsó fogak mosása is komoly megpróbáltatást jelent számára.

Az eljárás szintén megkönnyíti a szükséges kezelések elvégzését azok számára, akikben az akár korábbi negatív tapasztalatuk, akár más tényezők miatt kialakult szorongás – mint a fogorvostól vagy tűtől való félelem – eddig lehetetlenné tette a fogászati szolgáltatások igénybe vételét.

Ez a típusú érzéstelenítés abban az esetben is hasznos lehet, ha olyan komplex beavatkozásra, teljes szájrendezésre van szükség, amelyet egy kezelés alatt szedálásban el lehet végezni, míg szedáció nélkül ez több kezelésre tagolódna szét. Így javasolt szájsebészeti beavatkozásoknál, implantológiai műtéteknél, vagy olyan egy ülésben elvégzendő beavatkozásoknál, amelyek időtartama hosszabb az átlagosnál.

 

Hány éves kortól alkalmazható?

Az éber szedáció kortól függetlenül, felnőtteken és gyermekeken is egyaránt alkalmazható.

 

Hogyan zajlik egy éber szedációban végzett fogászati kezelés?

Az éber szedációban végzett kezeléseket minden esetben megelőz egy előzetes aneszteziológiás kivizsgálás. Amennyiben az aneszteziológus szakorvos engedélyezi az eljárást, sor kerülhet magára a beavatkozásra.

Az éber szedáció során a páciens a fogászati székben ül, ahol egy vénás injekció beadásával kezdődik a kezelés (alig érezhető szúrás). Az injekció hatására a páciens bódult állapotba kerül, és miközben az aneszteziológus szakorvos (altatóorvos) folyamatosan megfigyeli az életjeleket, a fogorvos elvégzi a szükséges fogászati kezeléseket. A szedáció hossza szabadon megválasztható, de általában nem tart tovább 2 óránál, amelyet a páciens, az eljárásnak köszönhetően, a valósnál sokkal rövidebb időnek érzékel.

A kezelés végén a beteg ellenszert kap a használt gyógyszerekre, majd perceken belül visszanyeri tudatát.

 

Hogyan kell készülni a kezelésre?

A páciens a beavatkozást megelőző 6 órában már nem ehet, inni pedig 2 órával a beavatkozás megelőzően szabad utoljára.

 

Mire kell számítani a kezelés végeztével?

Az éber szedációra jellemző, hogy a kezelés után a tudat nagyon hamar kitisztul. Az eljárás befejezése után a pácienst 1-2 óráig megfigyeljük és csak abban az esetben bocsájtjuk el, amennyiben meggyőződtünk róla, hogy állapota azt lehetővé teszi.

A szedációt követően a rendelőt csak felnőtt kísérő segítségével hagyhatja el. A beavatkozást követően 24 óráig tilos a vezetés és nem javasolt komolyabb döntések meghozatala vagy szerződések aláírása sem.

A lehetőség nálunk, a döntés az Ön kezében van!

 

További információkkal kapcsolatban forduljon hozzánk bizalommal! Jelentkezzen be a +36 70-372-3000-ás telefonszámon vagy az info@nadordental.hu email címen!