Fogbeültetés, fogászati implantátum

A fogbeültetés során tulajdonképpen egy mesterséges foggyökér kerül elhelyezésre az állkapocscsontban, hogy ezt tartsa meg az utána felhelyezett fogat vagy fogakat. A korábbi fogpótlásos eljárásoknál hatékonyabb és tartósabb eredmény érhető el, hiszen fogbeültetés során nincs szükség arra, hogy a szomszédos fogak szolgáljanak támaszul, mint a többi fogra támaszkodó koronák, hidak esetében, és sokkal stabilabb támasz adható a fogaknak.

Fogimplantátum szerepe

Fogbeültetésre akkor kerülhet sor, ha valamilyen okból (baleset, fogágybetegség,stb.) egy-vagy több fog, vagy akár a teljes fogsor elvesztésre került. A beültetett implantátum segítségével az állkapocscsonthoz rögzíthetők az új fogak, és egyidőben lehetőség van csontpótlásra is, ha a fog elvesztését esetlegesen a csontállomány csökkenése okozta. Mivel a titánból készült implantátum közvetlenül a csontba kerül beágyazásra, minden más megoldásnál tartósabb eredmény érhető el használatával.

INGYENES ÁLLAPOTFELMÉRÉS (röntgen nélkül)
Rendelőnkben ingyenes állapotfelméréssel (röntgen nélkül) és mérsékelt árakkal várjuk. Részletek

A fogbeültetés menete

Dental implant

Első lépésben a fogbeültetések helyének precíz megtervezésére kerül sor. Ehhez  röntgen vagy CT felvételeket használunk, melyek segítségével megállapítható a csont mennyisége, sűrűsége és elkerülhetőek azok a képletek, amelyekre műtét során fokozottan kell ügyelnünk.

A beültetés helyének kialakítása szabályozott fúrások sorozatával történik, egyre nagyobb átmérőjű furat készül az állkapocsban, fúrás közben ügyelve a nyomás és a hőmérséklet alacsonyan tartására.

A kialakított furatba kerül behelyezésre a titán implantátum, mely a foggyökér helyettesítésére szolgál. Ezután lezárásra kerül a seb. Az implantátumnak időre van szüksége, általában 2-6 hónapra, amíg megfelelően  körbenövi a csont, és begyógyul a fogíny. A gyógyulási időszakban korlátozott teherbírású ideiglenes korona kerül felhelyezésre. Ezután kerül sor a fog felhelyezésére és a végleges korona kialakítására.

Mikor alkalmazható az implantátum?

A fogászati implantátumokat megkülönböztetjük abból a szempontból is, hogy a fogvesztés óta mennyi idő telt el.

  1. Közvetlenül foghúzás után – nincs veszélye a csont elsorvadásának, rövidebb idő alatt kialakul a kapcsolat, ezért egyre népszerűbb ez a módszer
  2. Rövid idővel a fogvesztés után (max. 3 hónap) – a csontállomány csökkenése még kismértékű, annak pótlására nem, vagy csak helyenként van szükség.
  3. Régi foghiány pótlása – az állkapocscsont-állomány ritkulása már előrehaladott, az implantátum sikeres beültetésének esélye az idő előrehaladtával egyre csökken

Kinek javasolt / kinek nem a fogbeültetés?

INGYENES ÁLLAPOTFELMÉRÉS (röntgen nélkül)
Rendelőnkben ingyenes állapotfelméréssel (röntgen nélkül) és mérsékelt árakkal várjuk. Részletek

A fogbeültetés használható egy-egy fog pótlására, a hátsó őrlőfogak pótlására, vagy akár a teljes fogsor pótlására is. Általánosságban elmondható, hogy mindenki, akinél elvégezhetők egyéb fogászati beavatkozások, az alkalmas fogbeültetés elvégzésére is. A paciens megmaradt fogai és állkapocscsontja megfelelő  állapotban kell, hogy legyenek. Erős dohányosok, valamilyen krónikus betegségben szenvedők (cukor-, vagy szívbetegek) esetében egyedi elbírálás szükséges a beavatkozás elvégzése előtt. Nem javasolt fogbeültetés elvégzése fiatal korban, amikor az állkapocs még növekedésben, fejlődésben van.

Mire kell figyelni?

Mint minden egyéb fogászati beavatkozás után, kiemelten fontos a megfelelő szájhigiénia betartása, a rendszeres fogmosás, fogselyem, fogköztisztító kefe, stb. használata. A műtét utáni napokban, legalább 1 héten keresztül fontos a puha ételek fogyasztása. Az implantátum nem megfelelő ápolása gyulladáshoz vezethet, a dohányzás pedig nagyban csökkenti az implantátum beágyazódásának sikerét, ezért különösen kerülendő ilyen beavatkozások után. A legfontosabb azonban a betegségből adódó fogelvesztés és a fogbeültetés elkerülése érdekében, mint minden esetben a megelőzés, a rendszeres fogápolás. A Nador Dental rendelőjében professzionális körülmények között, nagy implantációs tapasztalattal rendelkező fogszakorvosok várják. Kérjen konzultációs időpontot MOST itt található elérhetőségeiken!