Stressz- és fájdalommentes fogászat
1051 Budapest, V. kerület, Nádor utca 23. I. emelet
Stressz-és fájdalommentes fogászatStressz-és fájdalommentes fogászat

5 étel, ami kifejezetten árt a fogaknak

Vannak ételek, amik még rendszeres fogmosás esetén is komolyan károsíthatják a fogzománcot, emiatt szuvasodást idézhetnek elő. Érdemes ezek fogyasztását kiváltani vagy lecsökkenteni, hogy hosszú távon is megőrizhessük fogaink egészségét.

  • A cukros, szénsavas üdítőitalok foszforsavat tartalmaznak, és rendszeres fogyasztás esetén, sokáig is érintkeznek a fogfelülettel. Hasonlóképpen veszélyes lehet a savas, 100 százalékos gyümölcslevek fogyasztása is.
  • A citrusfélék természetesen citromsavat tartalmaznak, amely nagy mennyiségben roncsolja a fog felső zománcréteget és a foggyökereket.
  • A legtöbb salátaöntet tartalmaz balzsamecetet és különböző cukrokat, illetve sok esetben ecetet. Bár az ecetnek számos jó tulajdonsága is van, magas savtartalma viszonylag rövid időn belül roncsolja a fog legfelső zománcrétegét, és ugyanez igaz a savanyúságokra is.
  • A chips, a ropi, és a különböző ropogtatni valók a szájban lévő baktériumokkal érintkezve erősen roncsolják a fogak külső rétegét. Ráadásul magas keményítőtartalmuk miatt könnyen beleragadnak a fogakba, fogközökbe és a következő fogmosásig ott is maradhatnak.
  • Kevesen tudják, de az alkoholos italok meglepően sok cukrot tartalmaznak és nagyon magas a savtartalmuk is. Különösen a röviditalok, likőrök és koktélok ártalmasak a magas cukortartalom miatt. A savas italok pedig közismerten károsítják a fogzománcot, ezáltal a baktériumok könnyebben megtámadhatják a fogakat.

Fontos odafigyelnünk fogzománcunk védelmére, olvasson többet a helyes fogmosási technikáról!

Panaszok esetén jelentkezzen be a +36 70-372-3000-ás telefonszámon, vagy az info@nadordental.hu email címen!

Felhívás! A rendelőnkben elérhető Covid gyors teszt nem a jelenleg elvárt PCR teszt, azt mutatja ki, hogy a szervezetben jelen van-e a Covid vírusra ellenanyagként termelődő M immunoglobulin (lgM) és G immunoglobulin (lgG).

Please note: the rapid covid-19 test  available at our clinic is not the currently required PCR test, it is a rapid chromatographic immunoassay kit for the fast and differential detection of immunoglobulin M (IgM) and immunoglobulin G (IgG) antibodies against COVID-19.