Stressz- és fájdalommentes fogászat
1051 Budapest, V. kerület, Nádor utca 23. I. emelet
Stressz-és fájdalommentes fogászatStressz-és fájdalommentes fogászat

Amit a bölcsességfogról érdemes tudni!

Hol helyezkedik el?

A bölcsességfog a felső és alsó állkapocsban a nyolcadik, legutolsó fog a sorban. Azért kapta ezt a nevet, mert rendszerint 17 és 25 éves kor között bújik ki, amikor a közhiedelem szerint, már elég bölcsességre tett szert az ember.

Hogyan tudhatjuk meg, hogy van-e elő nem tört bölcsességfogunk vagy egyáltalán nincs?

Bölcsességfoga nem mindenkinek nő ki, vannak, akiknek egyáltalán nincs, másoknak az állkapocsban van, de nem tör elő.

Nagyon sok olyan ember van, akinek nem bújik ki a bölcsességfoga, és az nem is okoz panaszt. A jelenleg panaszmentes, elő nem tört bölcsességfogak azonban később okozhatnak problémákat.

Milyen problémákat okozhat az elő nem bújt bölcsességfog?

  • Ha az állkapocs nem elég nagy, akkor nincs elég hely az előtörő bölcsességfogaknak, az beszorulhat az állkapocsba. Az ilyen impaktált fogak összenyomhatják a többi fogat, ami nemcsak esztétikai problémát jelent, hanem gyakran jár fájdalommal, duzzadt ínnyel, sok esetben gyulladást is okozva.
  • Az elő nem tört bölcsességfogakat sok esetben ki kell húzni, mert azok előbb vagy utóbb panaszt fognak okozni.

Mikor javasolt a bölcsességfog(ak) eltávolítása?

  • A bölcsességfog úgynevezett harmadrendű pillérfog, így nem kell sajnálni, ha kiveszik. Ezeket a fogakat a lehető legritkábban használják fogpótlás során, és hosszú távon csak akkor tarthatóak meg, ha semmit nem zavarnak, jó pozícióban nőttek ki, jól elérhetőek és ezáltal megfelelően tisztíthatók. Egyéb esetekben sok baj okozói lehetnek, akár fogászati gócként (https://nadordental.hu/blog/gocbetegseg-fogaszati-gocok) is jelen lehetnek egyéb egészségügyi problémát okozva.
  • a bölcsességfogakat jellemzően akkor távolítják el, ha panaszt okoznak, például begyulladnak, vagy éppen az egyik felük kint van, a másik viszont bent. Ilyenkor a fogat nem lehet rendesen tisztítani, így könnyen szuvasodhat. Az eltávolítás gyakori oka az is, ha azt fogszabályozó fogorvos kéri.

Honnan lehet tudni, hogy van-e elő nem tört bölcsességfogunk, ha az nem okoz panaszt?

Ahhoz, hogy láthassuk a bölcsességfog helyzetét, panoráma röntgenfelvételt kell készíteni.

A panoráma röntgenfelvétel (https://nadordental.hu/szolgaltatasok/panorama-rontgenfelvetel) nagyon fontos szerepet játszik a ki nem bújt bölcsességfogak helyzetének megállapításában, ezért minden esetben javasolt röntgenkép készítése.

Jöjjön el rendelőnkbe és ellenőriztesse bölcsességfogait! A helyben készült panoráma röntgenfelvétel alapján szakorvosunk a megfelelő eljárást fogja javasolni. Jelentkezzen be hozzánk! mobil: +36 70 372 3000, info@adordental.hu

Mikor indokolt a CT, 3D felvétel a bölcsességfog helyzetének megállapításához?

Több esetben nem elegendő a panoráma röntgen, 2D felvétel, mert előfordul, hogy a bölcsességfogak gyökerei nagyon közel helyezkednek el az ideghez. Ha fennáll ez a veszély, mindenképpen CT felvételt (https://nadordental.hu/szolgaltatasok/ct-felvetel) kell készíteni, hiszen az ad biztos képet a szájsebésznek, fogszakorvosnak arról, hogy mennyire van közel az ideg és hogy el lehet-e biztonságosan távolítani a bölcsességfogat az ideg sérülése nélkül.

A Nádor Dentalban modern CT berendezés áll pácienseink rendelkezésére. Kérjen időpontot állapotfelmérésre! Ha szükséges, helyben tudunk CT felvételt készíteni. Hívjon bennünket a +36 70 372 3000 telefonszámon, vagy írjon nekünk: info@adordental.hu

Mire kell emlékezünk a bölcsességfogak kapcsán?

  • Ellenőriztesse rendszeresen fogait! A kontroll során a bölcsességfogak is felülvizsgálatra kerülnek
  • Ha orvosilag javasolt, vagy panaszt okoz, húzassa ki a bölcsességfogat
  • Ne halogassa a szükséges foghúzást! Fiatal korban hamarabb történik a regenerálódás, és a fogat is könnyebb kihúzni
  • Ha egészségesek és jól helyezkednek el a bölcsességfogak, rendszeres ellenőrzés mellett nincs szükség a kihúzásukra

Fél a fogászati beavatkozásoktól? Rendelőnkben bódításban, éber szedációban (https://nadordental.hu/szolgaltatasok/eber-szedacio) is végzünk kezeléseket. Tudjon meg többet! Hívjon bennünket a +36 70 372 3000 telefonszámon, vagy írjon nekünk: info@adordental.hu

 

Forrás:

https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/aa143778#:~:text=That’s%20right.,t%20break%20through%20your%20gums
https://www.hazipatika.com/eletmod/tevhitek/cikkek/bolcsessegfog_mitoszok_es_tenyek/20180927101306

⚠ Covid-19 hírek, intézkedések: A Nádor Dentalban, a májusi nyitás óta, pácienseink ellátása zavartalan, a vonatkozó előírások maximális betartása mellett látunk el mindenkit. tovább

️Covid-19 news, policies: Stricter preventive safety measures taken by our practice in response to the increased number of Covid-19 cases:
At Nádor Dental the dental care we provide our patients has been uninterrupted. more