Stressz- és fájdalommentes fogászat
1051 Budapest, V. kerület, Nádor utca 23. I. emelet
Stressz-és fájdalommentes fogászatStressz-és fájdalommentes fogászat

A fogászati implantátum válthat-e ki allergiás reakciót?

Az allergia egy különösen problémás állapot, hiszen, ha egyszer megjelenik, akkor életünk végéig elkísér bennünket. A fogászati allergia ilyen téren nem különbözik a többitől. Egy komplexebb fogászati beavatkozás során több dologra is lehetünk allergiások, kezdve az érzéstelenítővel, egyes anyagokra és leggyakrabban a fogpótlásoknál felhasznált fémekre. Ilyenkor szájszárazság, gyulladás, vérző íny, fekélyek, nyelvbizsergés léphet fel, de akár az arcon is megjelenhetnek kiütések vagy bőrpír.

Milyen allergiát okozhat a fogászati implantátum?

A fogászati implantátumok ugyanúgy titániumból készülnek, mint a legtöbb egyéb célra használt, orvosi implantátum. Hosszú évekig azt hallottuk, hogy a titánium nem okoz allergiát és teljesen biztonságos. Ez az állásfoglalás mára megváltozott. Egészen ritkán ugyan, de vannak olyanok, akik a titániumra is allergiások. Abban az esetben, ha ez az implantátum beültetése után derül ki, költséges, hosszadalmas és komplikált felépüléssel állunk szembe.

Mennyi idő elteltével, milyen tünetek jelentkezhetnek?

A szájban megjelenő fémallergiát, késői típusú allergiának nevezzük, mivel a tünetek nem azonnal, hanem akár évekkel később is jelentkezhetnek. Ez sokszor problémát okoz, hiszen sok év elmúltával a páciens nem szükségszerűen köti össze a tüneteket a kiváltó okkal, hanem máshol keresi a megjelenő egészségügyi problémák forrását.

Ez a titánium allergiánál különösen így van, mivel tünetei eléggé szerteágazóak. Leggyakrabban a szimptómák megegyeznek a fentebb felsorolt tünetekkel, egyes esetekben azonban a páciensek krónikus fáradtságot, koncentrációzavart, álmatlanságot, torokfájást, fejfájást és izületi fájdalmakat tapasztalnak. A titánium allergia pedig még ritkán merül fel, mint lehetséges ok, így a diagnózis gyakran elhúzódik.

Mi történik, ha az implantálás után derül ki az allergia?

Amennyiben az implantálás után derül fény az allergiára, úgy az egyetlen lehetőség az implantátumok eltávolítása. A foghiányokat, számuktól és elhelyezkedésüktől függően, hidakkal, illetve részleges vagy teljes, fémmentes protézisekkel lehet pótolni. A hasonló helyzeteket sikeresen kivédhetjük, ha fogpótlás előtt ellenőriztetjük, vajon a beavatkozások során használt anyagokra allergiások vagyunk-e.

Hogyan mutatják ki a titánium allergiát?

A fémallergiát leggyakrabban kétfajta teszttel szokták kimutatni. Az egyik az ún. epicutan teszt, amely során a hátra speciális, különböző fémeket tartalmazó tapaszokat helyeznek. A másik pedig, a limfocita-transzformációs teszt, amelynél a vérből mutatják ki az allergia meglétét.

 

Szeretne további tanácsokat a fogszakorvostól? Jöjjön el egy konzultációra és kapjon választ a kérdéseire, jelentkezzen be online https://nadordental.hu/kapcsolat/ vagy az alábbi telefonszámon +36 70 372 3000!

Felhívás! A rendelőnkben elérhető Covid gyors teszt nem a jelenleg elvárt PCR teszt, azt mutatja ki, hogy a szervezetben jelen van-e a Covid vírusra ellenanyagként termelődő M immunoglobulin (lgM) és G immunoglobulin (lgG).

Please note: the rapid covid-19 test  available at our clinic is not the currently required PCR test, it is a rapid chromatographic immunoassay kit for the fast and differential detection of immunoglobulin M (IgM) and immunoglobulin G (IgG) antibodies against COVID-19.