Stressz- és fájdalommentes fogászat
1051 Budapest, V. kerület, Nádor utca 23. I. emelet
Stressz-és fájdalommentes fogászatStressz-és fájdalommentes fogászat

Mikor és miért lehet szükség fogfehérítésre?

Talán meglepő, de fogaink sokszor úgy funkcionálnak, mint az ékszerek, amelyeket magunkon hordunk: szépségük vagy éppenséggel „furcsaságuk” miatt felkeltik mások érdeklődését. Ám a XI. században az igényes megjelenés már nemcsak a jól kiválasztott öltözködést jelenti: a páciensek igénye megváltozott, a fogászati beavatkozásokat nemcsak egészségügyi, hanem esztétikai okokból is igénybe veszik. Az egyik legnépszerűbb ilyen esztétikai beavatkozás a fogfehérítés, mely a ragyogó fehér fogak mellett magabiztosságot is varázsol a szolgáltatást igénybe vevő páciensnek.

Miért színeződnek el a fogak?

A fogak elszíneződésének hátterében számos ok állhat, legtöbbször azonban a fogkő, illetve bizonyos ételek és italok gyakori fogyasztása, valamint gyógyszerek hatására lesz sárgás a fogsor. Az elszíneződésének hátterében álló leggyakoribb okok a következők:

 • kávé-, kóla-, tea- vagy vörösbor-fogyasztás
 • dohányzás
 • gyökérkezelt fogak
 • amalgámtömés
 • elhanyagolt szájhigiénia
 • bizonyos gyógyszerek szedése
 • néhány szájöblítő szer.

Hogyan működik a fogfehérítés?

Ma már számtalan, otthon is elvégezhető fogfehérítő módszer létezik, ám kétségtelenül a szakember által felügyelt fogfehérítés a legbiztonságosabb, hiszen ebben az esetben tudjuk garantálni azt, hogy az eljárás nem gyakorol semmilyen káros hatást a fogakra és a szervezetre.

A fogak fehérítésére peroxid tartalmú anyagokat használunk, ám a hatásfok minden esetben a felhasznált anyag koncentrációjától függ. A peroxid oxigén gyökökké alakulva behatol a fogzománcba és lebontja az ott lévő elszíneződések molekuláit. Számos tanulmány kimutatta, hogy a peroxid nincs káros hatással a szervezetre.

A fogfehérítés fajtái:

1. Home bleaching:

A páciens fogazatáról készült lenyomat alapján egyedi fogfehérítő sínt készítünk, amelyet a páciens a rendelőben átadott – vagyis ellenőrzött forrásból származó – fehérítő anyaggal 5-8 napon keresztül alkalmaz otthonában (éjszakai hordást javaslunk).

Mielőtt a páciens elhagyná a rendelőt, instrukciókkal látjuk el a készülék használatát illetően, de kérdés esetén szívesen állunk rendelkezésére telefonon keresztül is.

 • A home bleaching előnye: A fehérítő sín a következő kezelés alkalmával is használható, vagyis a 2. kezeléstől elegendő csak a kedvezőbb árú fehérítő szert megvásárolni. A fehérítés hosszát maga a páciens határozza meg, így ha előbb elérte a kívánt hatást, nyugodtan abbahagyhatja. Amennyiben fogérzékenység lépne fel, pár nap szünetet lehet tartani.
 • A home bleaching hátránya: A fogfehérítés folyamata hosszabb, valamint egyes pácienseknek kellemetlenséget okozhat az éjszakai sín hordása. A fogak fehérítése nincs közvetlenül fogorvosi felügyelet alatt, így pl. a fehérítő zselé nem megfelelő applikálása következtében a fogíny panaszossá válhat.

2. Office bleaching:

Ez a fajta fogfehérítés kifejezetten a fogorvosi rendelőre kifejlesztett anyag, magasabb koncentrációjával rövidebb idő alatt érhető el a kívánt hatás. Több év kutatómunka után végül olyan zselét választottunk, amely egyszerre effektív és kíméletes a foganyaghoz. A rendelőnkben felhasznált zselé (Opalescence boost whitening) kémiailag aktiválódik (és nem UV fény hatására), ezáltal fejti ki hatását.

 • Az office bleaching előnye: Képzett fogszakorvos által történik a kezelés, mely egyszerre gyors és hatékony.
 • Az office bleaching hátránya: Költségesebb fogfehérítési megoldás, valamint a kezelés megszakítása nem lehetséges.

Az office bleaching menete:

 1. Fogkőeltávolítás: A kezelést megelőzően elengedhetetlen a fogak felszínének megtisztása a különböző lerakódástól, ugyanis a fogkő képes meggátolni a fogfehértő anyagot a fehérítő hatás kifejtésében. Másképpen: nem fogkövet szeretnénk fehéríteni, hanem a fogakat.
 2. Fogfehérítés: Amennyiben a fogszakorvos meggyőződött a páciens fogínyének épségéről, akár már a fogkő eltávolítását követő napon elkezdődhet a kezelés. A kezelés kb. 1-1,5 órát vesz igénybe. A fogorvos fotót készít a kiinduló fogszínről. A kezelés megkezdése előtt az ínyt ínyvédővel látja el, hogy megakadályozza a fogíny esetleges sérülését. Ezután bevonja a fogakat – elsősorban a frontfogakat alul és felül – speciális zselével. A zselé két komponensből áll és ezek keveredésével aktiválódik, melynek hatóidő 20 perc. A kezelést maximum 3 alkalommal lehet ismételni egymás után. A kezelés befejezését szintén fotókon dokumentáljuk.
Kérjen konzultációt fogfehérítés előtt a Nádor Dentálnál!

 

Milyen eredményre lehet számítani a kezelést követően?

A kezelés eredménye minden egyes páciens esetében más és más, hiszen minden fog anyaga másként reagál a fehérítő hatására.  A kiindulási fogszín szintén befolyásolja a számszerűsíthető eredményt, azaz, hogy hány árnyalatjavulást sikerült elérni. Többek között ezért fontos az előzetes vizsgálat és a szakemberrel való konzultáció.

Amit mindenképpen érdemes tudni a kezelés megkezdése előtt:

Csak a páciens saját fogai lesznek világosabbak, a meglévő koronák, inlayk, tömések, héjak nem! Amennyiben a páciens töméssel vagy pótlással rendelkezik, a fogfehérítés nem akadály ám ebben az esetben cserélni kell az említett tömést, pótlást.

A fogfehérítés hatásának hossza:

A fogfehérítés hatásának hossza, a kialakított új fogszín tartóssága minden egyes páciens esetében egyedi. Erősen befolyásolt a páciens szokásaitól (pl.: dohányzik-e az illető) és táplálkozásától (pl.: gyakran fogyaszt kávét, teát, vörösbort). A fogak újbóli sötétedése esetén a kezelés ismételhető. Fontos tudni, hogy a végleges fogszín a kezelés befejezése után 12-24 óra stabilizálódik, addig a fogfehérítő folyamat még nem zárult le.

Esetleges utóhatások:

A kezelés után néhány napig eltérő fokú fogérzékenység léphet fel. Ez az érzékenység az érzékeny fogak kezelésére való fogkrémmel csökkenthető. Az érzékenység néhány nap múlva nyomtalanul megszűnik.

No Colour Diet, azaz mire kell figyelni a kezelés után

A fogfehérítő kezelés után 10-14 napig kerülni kell azokat az élelmiszereket és italokat, amelyek színesek. Ilyen étel és ital:

 • paradicsom, cékla, sárgarépa, bogyós gyümölcsök (áfonya, szeder, málna stb.), az ezekből készült szörpök, italok, ételek, lekvárok
 • kávé, tea, vörösbor, kóla, csokoládé, szójaszósz, zsíros-paprikás ételek
 • szénsavas italok, savas ételek, citrusfélék.

Ezekben a napokban az alábbi ételeket és italok javasoljuk fogyasztásra:

 • színezetlen növényi tej, tej,
 • sajt, natúr joghurt, túró, tojás, vaj, margarin
 • tésztafélék, péksütemények, kenyerek
 • húsfélék, felvágottak

Amennyiben kérdései akadtak, szeretne többet megtudni a fogfehérítés folyamatáról, forduljon hozzánk bizalommal. Kérjen időpontot online vagy jelentkezzen be a következő telefonszámon: +36 70-372-3000.

Kérjen konzultációt fogfehérítés előtt a Nádor Dentálnál!

⚠ Covid-19 hírek, intézkedések: A Nádor Dentalban, a májusi nyitás óta, pácienseink ellátása zavartalan, a vonatkozó előírások maximális betartása mellett látunk el mindenkit. tovább

️Covid-19 news, policies: Stricter preventive safety measures taken by our practice in response to the increased number of Covid-19 cases:
At Nádor Dental the dental care we provide our patients has been uninterrupted. more