Stressz- és fájdalommentes fogászat
1051 Budapest, V. kerület, Nádor utca 23. I. emelet
Stressz-és fájdalommentes fogászatStressz-és fájdalommentes fogászat

A fogszabályozás és a fogszabályzó viselésének hallatán a legtöbb embernek fájdalmas folyamat, vagy gyermek-és kamaszkori kellemetlenségek juthatnak eszébe. Esztétikai dilemmák mellett felmerülhet a kérdés is, hogy felnőttként lehetséges-e javítani mosolyunk összhatásán. Mi, a Nádor Dentalnál tudjuk, milyen fontos része mindennapjainak a tökéletes mosoly, így személyre szabott és szinte láthatatlan fogszabályozó kezelésekkel sietünk az Ön segítségére –felnőttkorban is!

 

Mikor és miért van szükség fogszabályozásra?

A szabálytalan fogsor nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi problémákat is előidézhet. Minél rendezetlenebbek a fogak, annál nehezebben érhetők el fogkefével, ezért még a rendszeres és alapos tisztítás ellenére is megnövekszik a szuvasodás veszélye. A fogszabályozás  célja a szép és szabályos mosoly elérése, a tiszta beszéd és megfelelő harapás elősegítése, a fogak funkciójának helyreállítása és megőrzése. A fogszabályozás során a megdőlt fogakat, fogak közti hézagokat, torlódásokat és az állcsont helyzetét kezeljük. Amennyiben tartós foghiánya van, előfordulhat, hogy fogai elmozdulnak, ezért fontos, hogy első lépésben, ha szükséges, a meglévő fogakat szabályozzuk, hogy a későbbi fogpótlás elkészítését ezzel is megkönnyítsük. Fogpótlás csak ezután lehetséges! Tudjon meg többet a fogpótlásról! (átvezetés az implantálásra)

Kérdése esetén forduljon hozzánk bizalommal! Jelentkezzen be a +36 70-372-3000-ás telefonszámon, vagy az info@nadordental.hu email címen!

 

Miért érdemes elkezdeni a fogszabályozást?

A fogszabályozás számos előnnyel jár az Ön egészségének szempontjából:

 • visszaállítja a fogak megfelelő funkcióját
 • elősegíti a komfortérzetet
 • javul a szájhigiénia, ezáltal a fogak szuvasodásának esélye is nagymértékben csökken
 • a hozzáférhetőségnek köszönhetően a fogak közti szuvasodás is megelőzhető
 • az íny egészségesebbé válik
 • az egyenletes terhelésnek köszönhetően csökken a fogak kopása
 • javul a rágástechnika, amely elősegíti az emésztést

Fogszabályozás – lépésről lépésre!

Első alkalommal egy személyes konzultáció során, szakorvosaink megvizsgálják Önt és eldöntik, szükséges-e a fogszabályozó kezelés és megoldást jelent-e az Ön számára.

Második lépésként, röntgenfelvételt készítünk. Ez elősegíti, hogy szakorvosaink minél pontosabb képet kapjanak az Ön fogainak kiinduló helyzetéről. Majd, az előzőhez hasonlóan, egy fájdalommentes és gyors eljárás keretein belül lenyomatvétel történik, illetve fotók készülnek a kezdeti állapotról. Minderre azért van szükség, hogy a lehető legpontosabb és leginkább személyre szabott kezelésben részesülhessen!

Harmadik lépésben, miután elkészítettük az Ön kezelési tervét, közösen átbeszéljük a lehetőségeket, és kiválasztjuk azt a készüléket, amely minden fontos szempont alapján idomul az Ön egyedi adottságaihoz, esztétikai ízléséhez és illeszkedik az Ön napi életritmusához.

Végül, a közösen kiválasztott készülék felhelyezésre kerül, ezzel pedig Ön megtette az első lépést az egészséges és gyönyörű mosoly felé!

 

Mi várható közvetlenül a fogszabályozás után ?

A rögzített készülék felhelyezése után számolni kell egy esetleges diszkomfortérzettel, melynek oka az, hogy a fogakat a csontállományba rögzítő, apró peridontális szalagok helyzete elkerülhetetlen megváltozik. A nyomásérzékenység, a feszülés az állkapocs környékén teljesen természetes mellékhatás. A kellemetlen érzés legkésőbb pár napon belül megszűnik.

 

Felnőttként is lehet még fogszabályozóm?

Természetesen! A fogszabályozás lehetősége ma már nincsen életkorhoz kötve. Felnőttkorban is lehetséges, ilyenkor minden esetben rögzített fogszabályozót kell alkalmazni, ami nagy odafigyelést igényel a tisztítás során. A mai fejlett technika számtalan lehetőségeket kínál a felnőttkori fogszabályozás típusát illetően.

 

Létezik olyan fogszabályozó, amelyik nem feltűnő?

Két fogszabályozó típust különböztetünk meg, amelyek közül egyik sem okoz esztétikai problémát, amennyiben a minél diszkrétebb készüléket preferálja.

 • A belső, nyelv felőli fogszabályozó, amely mindössze annyiban tér el a hagyományos verziótól, hogy a fogak belső oldalán helyezkedik el. Hatékonyságban nem marad el a külső oldalra felhelyezett készüléktől. Közvetlenül felhelyezés után előfordulhat a szokatlanság miatti nehézség a hangképzésben, ám a tapasztalatok alapján ez hamar elmúlik!
 • Ma már van lehetősége teljesen átlátszó, sínes készülék viselésére is, amely kényelmes és gyakorlatilag nem is látszik. A kezelési szakasz 2 héten át tart. Az alsó és felső sínek megkülönböztetése egyértelmű és a dombornyomásokon található számokon keresztül ellenőrizhető. A tökéletes eredmény érdekében lenyomatot készítünk, majd számítógéppel készítjük el a tervet. A kezdeti állapot és végcél között apró lépésekkel állítjuk be a fogazatot, sínek segítségével. A kezelés hossza és a sínek száma általában nem meghatározható a kezelés kezdetekor. Szükség szerint a fogak felszínére kis rögzítőket, ún attachment-eket helyezünk fel, amikkel a fogak mozgatását segítjük elő.

 

Hogyan kell használni a az átlátszó, sínes fogszabályozót?

Felhelyezés előtt az új síneket öblítse le hideg vízzel!

A felhelyezés során egy határozott mozdulattal nyomja fel a megfelelő sínt a fogsorra. Ezután átmenetileg kellemetlen, feszítő érzést tapasztalhat, ám a sínt továbbra is viselni kell, akkor is, ha úgy tűnik, hogy nem illeszkedik tökéletesen az első fogakon. A készüléknek szüksége van néhány órára vagy akár napra, hogy a helyére kerüljön rendesen.

 

Mi a teendő ha a sín elveszett, vagy sérült?

Amennyiben a sín az első vagy második napon törik el:

Ha a következő sín nem illeszkedik tökéletesen, az előző mozgatási fázishoz valót kell felhelyezni. Ez esetben forduljon a rendelőhöz és értesítsen minket az aktuális sín sérüléséről.

Amennyiben a sín az ötödik vagy hatodik napon törik el:

Illessze fel a soron következő sínt!

Minden korábbi sínt meg kell őrizni!

A sínek tisztítása fogkrémmel és fogkefével lehetséges. Amennyiben úgy véli, alaposabb tisztításra van szükség, alkalmazhat vízben oldódó műfogsortisztító tablettát, ám a tapasztalatok szerint 1 hetes hordási ciklusnál erre nem szokott szükség lenni.

 

Milyen fogszabályozó készülékek léteznek?

A fogakat két technikával szabályozhatjuk, amit minden esetben a kezelő orvos állapít meg az egyedi fogelrendezés és sajátosságok alapján: alkalmazhatunk rögzített, illetve kivehető fogszabályozót. A rögzített készülékek bracketekből, gyűrűkből és ívekből állnak. A bracketek anyagukat tekintve készülhetnek fémből, porcelánból, műanyagból vagy e három anyag kombinációjából. (Kivehető készülékekkel adott esetben az állcsontok növekedését is tudjuk befolyásolni.)

 

Létezik olyan készülék, amit alkalomadtán kivehetek?

A nem rögzített, illetve sínes készülékek esetében, lehetősége nyílik kivenni őket az Önnek fontos alkalmak esetén. A rögzített készülékkel szemben – ami 0-24 órában   fogakhoz van erősítve – a kivehető fogszabályozót igény esetén lehetséges akár órákra eltávolítani. Ez a megfelelő eredmény érdekében azonban nem javasolt 1-2 óránál hosszabb időre, illetve rendszeresen kivenni a fogszabályzót.

 

Milyen költségekkel jár a fogszabályozás?

A Nádor Dental rendelőjében szakorvosaink több tíz éves tapasztalat alapján korrigálják a rendezetlen fogakat.   készülék felhelyezésére és átadására került már sor, a rendelőnkkel kapcsolatban álló fogtechnikák kedvező áron   el a különböző felnőtt és gyermek fogszabályozó készülékeket.

 

Mennyi ideig kell hordani a fogszabályozó készüléket?

A fogszabályozás kezelési ideje minden esetben eltér, hiszen több egyedi, anatómiai tulajdonságunk lehet. A kezelés időtartamát befolyásolja a kezelés pontos tartalma és célja, a készülék típusa, valamint az is, hogy mennyire együttműködő a páciens. Az aktív kezelési szakaszt követően mindenféleképpen rögzítenünk kell a fogakat (ez az ún. retenciós fázis). A rögzítés történhet sínnel, a fogak hátuljára felragasztott vékony dróttal, az ún „fix-retainer”-nel (a 3-astól 3-asig), vagy egy kivehető lemezzel.

 

Mit érdemes tudni a gyermek?

Az első tejfogak fél éves kor környékén jelennek meg, fogorvoshoz első alkalommal ellátogatni azonban csak akkor érdemes, amikor az első maradandó fogak, azaz a 6-osok megjelennek (6 éves korban). Ennél korábban csak abban az esetben indokolt fogorvoshoz fordulni, ha a gyermeknek olyan szokása van, ami deformálhatja az állcsontokat pl. a cumizás, valamint az ujjszopás. Ha gyermekünket sikerül 4 éves koráig leszoktatni a cumizásról, akkor a deformálódott állcsontok általában maguktól visszaállnak eredeti helyükre. Abban az esetben, ha a szokás később is megmarad, különösen, ha már a maradandó fogak is megjelentek, akkor kétfázisú fogszabályozást javaslunk, első lépésben egy kivehető fogszabályozót, majd, ha szükséges, akkor egy fix fogszabályozót is. Érdemes ellátogatni szakorvoshoz minden esetben, ha a gyermek sokat cumizik, nyitott szájjal alszik, erős nyelvlökéses nyelést tapasztalunk nála, illetve, ha sokat rágcsál.

 

Miért fontos már gyermekkorban a fogszabályozás?

A kivehető készülékek segítenek korrigálni a fogak helyzetét, illetve előkészíteni őket az esetleges, későbbi, rögzített készülék hordására. Ezenkívül segítenek megtartani az addig elért eredményeket.

 

Mivel tehetjük könnyebbé a gyermeknek a készülék viselését?

A kicsiknek lehetősége nyílik megválasztani a készülék a színét, olykor mintáját is. Így a színes, ötletes készülékeket a gyermekek is szívesebben viselik. Könnyen tisztítható, hordása nem megterhelő az egészen fiatalok számára sem.

 

Miért fontos felkészíteni a gyermeket a fogszabályozásra?

Érdemes már akkor rendszeresen ellátogatni a gyermekkel a fogorvoshoz, mikor még nincs szükség beavatkozásra, hogy megszokja a környezetet. 6-7 éves kor környékén, mikor már kinőttek az első, mardandó fogak, már konzultálhatunk szakorvosunkkal a gyermek fogainak állapotáról és az esetleges kezelés menetéről!

 

Ön is tehet azért, hogy a kezelés minél eredményesebb legyen!

 • Elengedhetetlen a naponta többszöri fogmosás, ezért javasoljuk, hogy tartson munkahelyén vagy gyermekének az iskolában fogkefét!
 • A fogszabályozást követő napokban a fogak érzékenyek lehetnek, ezért érdemes kerülni a rágós, ragadós ételeket!
 • Ha a sín véletlenül kipattanna, egyből jelentkezzen be, egyszerű eljárás keretein belül visszapattintható!

 

Kérdése esetén forduljon hozzánk bizalommal! Jelentkezzen be a +36 70-372-3000-ás telefonszámon, vagy az info@nadordental.hu email címen!

⚠ Covid-19 hírek, intézkedések: A Nádor Dentalban, a májusi nyitás óta, pácienseink ellátása zavartalan, a vonatkozó előírások maximális betartása mellett látunk el mindenkit. tovább

️Covid-19 news, policies: Stricter preventive safety measures taken by our practice in response to the increased number of Covid-19 cases:
At Nádor Dental the dental care we provide our patients has been uninterrupted. more