Stressz- és fájdalommentes fogászat
1051 Budapest, V. kerület, Nádor utca 23. I. emelet
Stressz- és fájdalommentes beavatkozás, kérjen időpontot most!Stressz- és fájdalommentes beavatkozás, kérjen időpontot most!

A felnőtt korban is ép, egészséges fogak megalapozása már gyermekkorban elkezdődik. A szájhigiéna és a fogak megfelelő ápolása megkérdőjelezhetetlen, ám nem mindegy mikor, hogyan és milyen eszközökkel járulunk hozzá ahhoz, hogy fogaink egészséges állapota hosszú távon fennmaradjon.

 

Minden a tejfogak ápolásával kezdődik

Az első fogak kibújásának időszaka kb. 5-8 hónapos kortól 1 éves korra tehető. Már az első fogak megjelenésekor elengedhetetlen a fogak ápolása, éppen ezért már ekkor érdemes babafogkefével a kicsik fogmosáshoz történő hozzászoktatása.

A fogkefe legyen puha, kisfejű és talán a legfontosabb, hogyha a gyermek már döntésképes korba ért vonjuk be a fogkefe kiválasztásába is. Legyen az egész egy játék: tanítsuk meg a helyes fogmosás technikáit, válaszunk színes fogkefét és ha lehetőségünk van rá mossunk együtt fogat a gyerekekkel. A fluoridmentes fogkrém „ízének” kiválasztása szintén létfontosságú, ám nemcsak a fogkrém típusa, hanem a mennyisége is lényeges.

 A rendszeresség ebben az esetben is nagyon fontos, hiszen a gyermek számára így a fogmosás nem egy kötelező „rossz” lesz, hanem a napi rutin természetes részévé válik.

Amikor a tejfog átadja helyét a maradónak

A fogváltás első jele minden egyes páciens esetében más és más, de általánosságban kb. 6 éves korra tehető. A tejfogak „kipotyogásának” ideje szintén változó, de a legfontosabb, hogy ne sürgessük, mindennek eljön a maga ideje.

Ez az az első időszak, amikor a gyermek első látogatását teszi/teheti a fogászaton.

Vannak azonban olyan esetek, amikor a tejfog nem esik ki, sőt még évek múltán sem hajlandó „elhagyni a helyét” (ennek egyik oka lehet, hogy egyszerűen nem nő alatta maradandó fog). Amíg a tejfog alkalmas a rágásra, nincs szükség közbelépésre, ám ha a maradó fog rossz helyzete miatt képtelen az áttörésre, beavatkozásra lehet szükség. Az egyik megoldás a foghúzás, azaz a rossz helyzetben található fog eltávolítása, míg a másik – az egyre népszerűbb – fogszabályozás.  A megfelelő módszer kiválasztását minden esetben a gyermek fogazatáról készült röntgenfelvétel előzi meg.

Nagyon ritkán javasolt az az eset, amikor tejfogakat kellene szabályozni. A fogváltás minden egyes gyermek esetében eltérő gyorsasággal történik, éppen ezért nincs egy konkrét életkor, amikortól már ajánlott a fogszabályozó kezelés. Az első metszőfogak kibújása kb. 6-7 éves korra tehető, fogszabályozás szempontjából ez az az életkor, amikor érdemes először elvinni a gyermeket egy fogászati konzultációra.

A tejfogak eltávolítására lehet szükség továbbá, ha a maradandó fog egyelőre még nem nőtt ki: ekkor helytartó készülék segítségével tudjuk segíteni, hogy a maradó fogak később szabályosan tudjanak kinőni.

A megelőzés mindennél fontosabb

Nemcsak felnőtt korban, de már a kis pácienssel való első találkozáskor nagy hangsúlyt fektetünk a prevencióra, a megfelelő szájhigiéna és fogápolást nem mint kötelesség, hanem mint játék igyekszünk átadni a hozzánk forduló gyermekek és szülők számára. Az első fogászati élmény sorsdöntő egy gyermek számára. Többek között ezért is fontos a fogászatban dolgozók személyisége, kisugárzása. Tanácsot nyújtunk többek között szülők számára is, hogyan támogassák lelkileg gyermeküket fogászati kezelésekkor.

Rendelőnk és a személyzet kialakításakor is arra törekedtünk, hogy ne csak a felnőttek számára, hanem a gyermekek számára is megteremtsük a nyugalom szigetét. Számunkra fontos, hogy a kis páciensek első találkozása a fogorvossal megnyugtató és pozitív legyen, hogy a későbbiekben is mindig bátran, teljes nyugodtsággal forduljanak hozzánk fogászati problémáikkal.

 

Amennyiben gyermekének vagy Önnek fogászati kezelésre van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal és jelentkezzen be konzultációra +36 70-372-3000-es telefonszámon vagy online az info@ nadordental.hu e-mail címen.