Stressz- és fájdalommentes fogászat
1051 Budapest, V. kerület, Nádor utca 23. I. emelet
Ünnepi akciónk!Ünnepi akciónk!

A megfelelő és rendszeres szájápolás elengedhetetlen az ember életében. Hanyag szájhigiénia súlyos problémákat okozhat, nem csak a szájüregben, de a szervezetben egyaránt. Fogaink folyamatosan ki vannak téve a baktériumoknak, amelyek lerakódása kellemetlenséget okozhat.

A lepedék eltávolítás fontossága

Tudatos szájápolás kialakításával megelőzhetjük a lepedék lerakódását a fogak felszínén, gyakori és szabályos fogmosással eltüntethetjük a nehezen elérhető helyekről az ételmaradékokat. Általában a kis- és nagyőrlő fogak barázdái jelenthetnek problémát tisztításkor.

Sok esetben a fogakra rakódott lepedék jól látható, de már kaphatóak a drogériákban, gyógyszertárakban olyan színezőtabletták, amelyek használatával kimutathatóak azok a lerakódások, amelyek szabad szemmel nem láthatóak. Ezek a színezőtabletták sajnos az íny alatt megtelepedő lepedéket nem képesek láthatóvá tenni, így a számunkra láthatatlan íny alatt elhelyezkedő foglepedék gyulladást is okozhat. E folyamat kialakulásához több dolog is vezethet, nagymértékben függhet az adott egyén életmódjától, egészségi állapotától, öröklött adottságaitól és a fogápolási szokásaitól.

Az eltávolítatlan lepedék a szájüregben idővel ínygyulladáshoz vagy fogszuvasodáshoz vezethet, amelyek következtében ínysorvadás jelentkezhet. Ha az ínysorvadás bekövetkezett, lehetséges, hogy számolnunk kell fogaink elvesztésével. Kialakulhat továbbá fogkő, ami kemény állagú lepedéket jelent, és ami már fogmosással nagyon kevés esetben távolítható el. Fogkőképződésre elsősorban legyengült immunrendszerű egyének, cukorbetegek, dohányzók, anyagcsere-betegséggel élők, várandós kismamák, rendszeres stresszel élő és szájápolást elhanyagoló személyek hajlamosak.

An megfelelő szájhigiénia többféle hasznos eszköz alkalmazásával elérhető. Még alapos fogmosás mellett is teljesen csak fogselyem, fogköztisztító kefe, szájvíz használatával tudjuk eltávolítani a lepedéket, ezzel megelőzve a fogkő kialakulását.

Precíz fogmosás alapkövei:

  • napi legalább két alkalommal, minimum 2-3 percig tartson a fogtisztítás
  • félévente, illetve panasz esetén fogorvos felkeresése tanácsolt
  • étkezés után – ha a fogmosás nem lehetséges – cukormentes rágógumi alkalmazása ajánlott
  • fogselyem, szájzuhany, fogköztisztító kefe használata célszerű
Kérjen tanácsot dentálhigiénikusunktól!

Rendelőnket 2020. november 16-án teljeskörű fertőtlenítés után, ismét megnyitottuk! tovább

️Our practice has reopened following a complete disinfection! more