Stressz- és fájdalommentes fogászat
1051 Budapest, V. kerület, Nádor utca 23. I. emelet
Ünnepi akciónk!Ünnepi akciónk!

Állkapocs, rágóízületi problémák

Mit kell tudnuk az állkapocs ízületről?

Az állkapocsízület (temporomandibuláris ízület) testünk egyik legbonyolultabb ízülete. Feladata a fogsor pontos zárása. Állkapocsízületünk a rágás során igen jelentős nyomásnak van kitéve, amely nyomást egy porc csillapít, így akadályozva meg az állkapocs és a koponya közvetlen érintkezését. Működésekor egyfajta forgómozgást is végez, mozgatásakor csuklópántként nyílik és csukódik, illetve előre-hátra és jobbra-balra csúszik.

Mik a leggyakoribb tünetei a rágóízületi problémáknak?

Izomfájdalom: Az állkapocs körül kialakult izomfájás és –feszülés általában az izmok túlerőltetésének eredménye, gyakran a felső és az alsó fogsor rossz illeszkedéséből, pótolatlan fogakból, az ízületet ért ütésből ered.

Fejfájás, esetenként migrén

Fogfájás

Fülzúgás, szédülés

Éjszakai fogcsikorgatás

Fogtáji és arcfájdalom fogászati probléma nélkül

Fülzúgás, egyensúlyzavarok, fülfájdalom

Rágáskor, szájnyitáskor tapasztalható pattogás, kattogás (krepitáció)

Fájdalmat és feszülést okozhat a stressz miatti fogcsikorgatás is.

Ízületi fájdalom: Ízületi működési zavara esetében az ízületben található korong előrébb helyezkedik el, mint normálisan. Van amikor a korong csak a száj zárt állapotában van előrébb, de előfordulhat, hogy a korong sohasem kerül vissza a rendes helyére, így a száj csak korlátozott mértékben nyitható ki.

traumás eredetű ízületi gyulladások: Az állkapocsízület gyulladása lehet fertőzéses vagy traumás eredetű. A traumás forma gyakran fordul elő pofonvágott pácienseknél.
A fertőzéses artritisz (ízületi gyulladás) az ízület környező részeiről átterjedő, vagy a keringéssel a test más részéről odakerülő fertőzés következménye.

A fertőzéses artritisz (ízületi gyulladás) az ízület környező részeiről átterjedő, vagy a keringéssel a test más részéről odakerülő fertőzés következménye.

Hogyan lehet a rágóízületi problémák javulását elősegíteni vagy megszűntetni?

Néhány egyszerű gyakorlattal illetve odafigyeléssel meg lehet szüntetni, de legalábbis enyhíteni lehet az állkapocs problémáit.

Fél a fogászati beavatkozásoktól? Tudjon meg többet az éberszedációról, a stresszmentes megoldásról: https://nadordental.hu/szolgaltatasok/eber-szedacio

Néhány jó tanács:

Nagyon fontos a rendszeres testmozgás-el kell kerülni a fogak fölösleges szorítását napközben. Stresszes állapotban, szinte észrevétlenül is szoríthatja fogait. Bizonyos tipikus testtartásokból, elég jó pontossággal következtethetünk az állcsontok egymáshoz viszonyított helyzetéről.

Az ajak beharapása, erőltetett rágógumizás, körömrágás mind olyan fölösleges fokozott izommunkát jelenthetnek, ami az izmok és ezen keresztül az állkapocs ízület túlterheléséhez vezethet.
Amennyiben tudomása van arról, hogy éjszaka szorítja, csikorgatja fogait, ha reggel ébredés után a szájnyitás fájdalmas, nehezen “járódik be”, feltétlenül jelezze kezelőorvosának. Tünetek lehetnek még az ébredés utáni halántéki, vagy az alsó állcsont rágóizmainak fájdalma is.

Szájtorna

Legfontosabb, hogy napközben igyekezzen a szájzáró izmokat tudatosan nyugalmi helyzetükben tartani. Ezt az állapotot úgy próbálhatja ki, ha az ajkait feszülésmentesen összeérinti úgy, hogy a fogak ne érjenek össze.

Fontos, hogy nyugalmi helyzetben a leghátsó fogak sem érhetnek össze.

Fontos az orron keresztüli légzés. Amennyiben a légzés szájon keresztül történik, az a nyak és a váll izmainak (légzési segédizmok) fokozott munkájához vezet. Ezeknek az izmoknak a túlterhelése szintén okozhatják a rágóizmok fokozott aktivitásán keresztül az ízület gyulladását.

Általános nyaki gerinc és válltorna

A vállöv és a nyaki izomzat szoros funkcionális és beidegzési kapcsolatban áll a rágóizmokkal. A nyaki gerinc problémái és a következményes izomtónus fokozódás önmagában okozhatja a rágó ízület gyulladásos elváltozását. Éppen ezért javasolt az általános torna naponkénti elvégzése is függetlenül attól, hogy érez-e fájdalmat vagy sem.

forrás: https://www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/16147/mi-lehet-az-oka-az-allkapocs-fajdalmanak
https://www.budapestfizio.hu/hu/szolgaltatasok/fizioterapia-gyogytorna/allkapocs-izuleti-terapia

Rendelőnket 2020. november 16-án teljeskörű fertőtlenítés után, ismét megnyitottuk! tovább

️Our practice has reopened following a complete disinfection! more