Nádor Dental - Gondoskodó Fogászat

Fogászati kezeléseink

Gyermekfogászat

A megelőzés mindennél fontosabb

Már a kis pácienssel való első találkozáskor nagy hangsúlyt fektetünk a prevencióra, a helyes fogápolás lépéseit nem szükséges rosszként, hanem játékos formában igyekszünk átadni a hozzánk forduló gyermekek és szüleik számára. Az első fogászati élmény sorsdöntő egy gyermeknek, ezért is fontos a fogászatban dolgozók támogató személyisége és kisugárzása, illetve szakmai profizmusa. Tanácsot nyújtunk többek között szülők számára is, hogyan támogassák lelkileg gyermeküket a fogászati kezeléskor. Kiemelt célunk, hogy a kis páciensek első találkozása a fogorvossal megnyugtató és pozitív élmény legyen.

Kollégáink fontosnak tartják, hogy a kis betegek jó emlékekkel és szép mosollyal távozzanak rendelőnkből, és a későbbiekben is bizalommal forduljanak a fogászati beavatkozások és szakemberek felé. Keressen minket bizalommal, gyermekét jó hangulatban, gyorsan és fájdalommentesen látjuk el! Ismerje meg család- és gyermekbarát csapatunkat!

Helyes fogápolás babakortól

Az első fogacskák már kb. 5-8 hónapos korban kibújhatnak, és bár ezt kevesen gondolnák, ápolásukat már ekkor érdemes elkezdeni, a kicsiket pedig mihamarabb hozzászoktatni a fogmosás műveletéhez. Az első fogak kibújása esetén elegendő lehet egy vizes gézlappal áttörölni a kis fogacskákat, de a boltokban ma már könnyedén elérhetők a jó minőségű babafogkefék és a különböző fluoridmentes fogkrémek. Milyen a kicsik számára is ideális fogkefe? Legyen apró a feje, illetve puhák a sörtéi, ha pedig már kicsit nagyobb a gyermek, nyugodtan bevonhatjuk a fogápoló eszközök kiválasztásába. Egy kutyusos vagy hercegnős fogkefével játék lesz a fogápolás. Itt is igaz a mondás, hogy „együtt minden jobb”, legyen a fogmosás a közös napi rutin része!

Ha megérkeznek a maradandó fogak

A fogváltás első jele minden egyes gyermek esetében más és más, de általánosságban kb. 6 éves korra tehető. Általában a gyermekek ekkor teszik az első látogatást a fogászaton, így ez különösen érzékeny időszak. Sokat tehetünk azért, hogy a gyermek kellemes élményekkel távozzon az első szakrendelésről, ha előzetesen játékosan felkészítjük rá, ezt a folyamatot pedig mi majd visszük tovább a rendelőben.

Bizonyos esetekben a tejfog nem esik ki magától (sőt, néha még felnőtt korunkra is velünk marad). Amíg képes maradéktalanul ellátni funkcióját, addig nem érdemes közbelépni, ám ha rossz helyzete miatt a maradó fog képtelen az áttörésre, beavatkozásra lehet szükség.

Az egyik megoldás a foghúzás lehet, azaz a rossz helyzetben található fog eltávolítása.  A megfelelő módszer kiválasztását minden esetben a gyermek fogazatáról készült röntgenfelvétel és részletekbe menő konzultáció előzi meg.

A tejfogak eltávolítására lehet szükség továbbá, ha a maradandó fog egyelőre még nem nőtt ki: ekkor helytartó készülék segítségével tudjuk segíteni, hogy a fogak később szabályosan tudjanak kinőni. A megfelelő időben történő eltávolítása a tejfognak gyorsíthatja, vagy akár le is lassíthatja az alatta lévő maradandó fog előretörését, ennek is a későbbi szabályosság miatt lehet szerepe. Fontos tudni, hogy előfordulhat, hogy a tejfog alatt nem növekszik maradandó fog, ebben az esetben nincs semmi oka annak, hogy eltávolítsuk a tejfogat. A felső kettes fogcsírák hiánya bár nem gyakori, mégis előforduló probléma. Ebben az esetben mindenképpen érdemes egy fogorvos vagy fogszabályozó szakorvos véleményét kikérni, röntgennel ellenőrizni, hogy megvannak-e a maradandó fogcsírák, hiszen több megoldás is lehetséges.

A modern fogászatban a felnőttkorú páciensek körében is egyre népszerűbb eljárás a barázdazárás, mely az esetlegesen kialakuló fogszuvasodást előzheti meg. A fájdalommentes és egyszerű technika arra szolgál, hogy az őrlőfogak felületén található, bizonyos esetekben túl mély barázdákat egy biztonságos anyaggal „szigetelje” le, így zárva el a fogakat a szennyeződésektől.

Keressen minket bizalommal, gyermekét jó hangulatban, gyorsan és fájdalommentesen látjuk el!

Kérjen időpontot most: +36 70 372 3000

Oldalunkon cookie-kat használunk, hogy személyre szabjuk és javítsuk a felhasználói élményt. További információt az Adatvédelmi tájékoztatóban talál.