Nádor Dental - Gondoskodó Fogászat

Fogászati kezeléseink

Parodontológia

Találkozott már a fogmosás közben jelentkező vérzéssel, az egyre kellemetlenebb fogmosással, esetleg egyre fájdalmasabb tüneteket okoz a megduzzadt, vörös ínye? Ebben az esetben már az első jeleknél érdemes a Nádor Dental szakorvosaihoz fordulnia, hogy gyorsan és eredményesen szüntethessük meg panaszait parodontológia szolgáltatásainkkal.

A parodontológia a fogászat fogágybetegségekkel, azok okozóival, kezelésével és megelőzésével foglalkozó szakterülete. A fogágybetegség a fog környezetének, tartószerkezetének általában gyulladásból eredő betegsége, mely kezeletlenül csontvesztéshez,fogínysorvadáshoz vagy akár fogvesztéshez is vezethet.

A fogágybetegség lehetséges okai

Leggyakrabban a baktériumok fogakon történő lerakódása, elszaporodása okozza a fogágybetegséget . Ez a baktériumok okozta fertőzés továbbterjedhet a fogat körülvevő fogínyre és kezelés hiányában a fogak meglazulásához, végső esetben pedig a fog elvesztéséhez vezethet. Kialakulásának leggyakoribb oka a nem megfelelő fogápolás, vagy annak elhanyagolása, és az ennek következtében kialakuló lepedék. A parodontológiai elváltozások legtöbbször krónikus gyulladások, melyek akut stádiumban fájdalommal járnak. A betegség egyik tünete a fogmosás során jelentkező vérzés. A legtöbben ilyenkor kímélik az érzékeny területet, pedig az ilyenkor felhalmozódó lepedék csak ront a helyzeten. A fertőzést több dolog is elősegítheti, így a dohányzás, ami a parodontózis kialakulásának egyik fő kockázati tényezőjének tekinthető ma Magyarországon. Kisebb mértékben ugyan, de a genetika is hozzájárul, vannak, akik hajlamosabbak arra, hogy kialakuljon náluk a parodontózis akár még megfelelő szájhigiéniás kultúra esetén is. További kockázati tényezők közé sorolható a stressz, a cukorbetegség és az egyoldalú táplálkozás is.

A paradontózis figyelmeztető jelei

Korai stádiumban csak kevés jele mutatkozik a fogágybetegségeknek és a fogínysorvadásnak, ezért sokan csak túl későn fordulnak szakorvoshoz. A következő jelekből azonban idejekorán felismerheti:

  • fogínyvérzés fogmosás vagy fogselyem használata közben
  • folyamatos erős szájszag, folyamatos fémes íz a szájban
  • a fogíny visszahúzódása
  • a fogak körül kialakuló mély „zsebek”, ún. fogínytasakok
  • késői szakaszában a fogak mozgathatósága

Amennyiben a fentiek közül valamelyiket tapasztalja, érdemes szakorvosainkhoz fordulni és kivizsgáltatni, ne várja meg, míg fájni kezd a fog, mert lehet, hogy már késő, ugyanis a fenti tüntetek gyakran fájdalommentesek. Az időben elkészült röntgenfelvételen a fogorvos látja a csontvesztés első jeleit, így időben elkezdhető a megfelelő kezelés.

Fogágybetegségek megelőzése

A napi rendszeres és helyes fogápolás nagyban hátráltatja a parodontózis kialakulását. A napi legalább kétszeri fogmosás erősen ajánlott, ahogyan a fogselyem napi használata is, melynek segítségével a fogközökben felhalmozódott, a fogkefével elérhetetlen lepedéket is eltávolíthatjuk. Interdentális kefékkel, elektromos fogkefével csökkenthető a parodontózis kialakulásának esélye.

Szájzuhany használata nem ajánlott a fogágybetegeknek!

Ezzel máris rengeteget tett a megelőzés érdekében, ne feledje, hogy a rendszeres szakorvosi felülvizsgálat és a félévenkénti fogkőeltávolítás megakadályozza a fogágybetegség kialakulását. Fontos tudni, hogy ha kialakult a fogágybetegség és kis tasakok jelennek meg az ínyen, akkor a szájzuhany használata tilos, mert az erős vízsugárral a tasakokban lévő baktériumokat csak még mélyebbre nyomjuk, miközben a kezelés lényege pont ezek eltüntetése.

A megfelelő kezelés kiválasztása

A fogágybetegségek kialakulásának okai változók, emiatt rendelőnkben minden esetben konzultáció előzi meg az egyénre szabott kezelési terv elkészítését.

A fogágybetegségeknek számtalan kezelési módja van, amelyekkel jelentős sikereket lehet elérni ezen a területen. Olyan korszerű anyagok és technológiák állnak a rendelkezésünkre, melyek néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlen gyógyulást tesznek lehetővé. A kezelések minden esetben a páciens aktuális állapotához alkalmazkodnak, de fontos tudni, hogy minél gyorsabban fordulnak hozzánk betegeink, annál rövidebb idő alatt tudjuk befejezni a szükséges kezeléseket.

A kezelés minden esetben egy teljes szájhigiéniai kezeléssel kezdődik, ami során eltávolítjuk a fogkövet, megtisztítjuk a környező területeket. Panoráma röntgenfelvétel készül a fog állapotának felmérése érdekében, illetve egy speciális ún. parodontológiai szondával megmérjük a fog és az íny közti apró rés mélységét milliméteres pontossággal. Normális esetben ez a „tasak” 2-3 mm mély, azonban fogágybetegség esetén 7-8 mm, akár 1 cm is lehet. Kialakuló fogágybetegség esetén ez a tisztítás is elegendő lehet, ebben az esetben 2-3 héten belül visszahívjuk pácienseinket kontrollra. Abban az esetben, ha előrehaladott az állapot, akkor parodontológus szakorvos kezelésére van szükség, aki érzéstelenítés mellett kürettálja az érintett területet, azaz mechanikai úton lekaparja az íny gyulladt részét, ezzel elősegítve, hogy ismét kialakulhasson az egészséges hámtapadás a fog és az íny között.

Súlyosan előrehaladott állapot esetén szükségessé válhat a sérült fog eltávolítása, ha annak megmentésére már nincs esély, illetve, hogy megmentsük a fog alatti csontállományt. Az eltávolított fognál automatikusan megszűnik a fogágybetegség is. Amennyiben a csontállomány minősége ezt a későbbiekben lehetővé teszi, akkor az elveszített fogakat implantátum beültetéssel lehet pótolni és visszaállítani a fogak rágóképességét és az egészséges mosolyt. 

Parodontális csomag ára egyénre szabva: 30.000 Ft

Jelentkezzen be konzultációra, hívjon bennünket: +36 70 372 3000

Oldalunkon cookie-kat használunk, hogy személyre szabjuk és javítsuk a felhasználói élményt. További információt az Adatvédelmi tájékoztatóban talál.