Nádor Dental - Gondoskodó Fogászat

Fogászati kezeléseink

Gyökérkezelés (Endodoncia)

Mit jelent pontosan a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés a fog belső kamrájából, illetve csatornájából/csatornáiból a lágyszövetek eltávolítását jelenti. Ezt a lágyszövetet összefoglalóan pulpának nevezzük, ami többek között az ideget is tartalmazza, ezért is nevezik idegcsatornának. Alapvetően a csatornának a fertőtlenítését végezzük a gyökérkezelés során, és a gyökértöméshez való előkészítést foglalja magában. A gyökérkezelés az egyik leggyakrabban végzett fogmegtartó kezelésnek számít. Rutineljárásnak mondható, nem okoz nagyobb kellemetlenséget. 

Mi miatt válhat szükségessé a gyökérkezelés?

Több okból válhat szükségessé a gyökérkezelés. Leggyakrabban a fogbél gyulladása miatt, azaz a pulpa gyulladása miatt, vagy a fog elhalása miatt döntünk a kezelés mellett, amit okozhat korábbi sérülés, trauma, vagy szuvasodás is. Előfordul, hogy protetikai előkészítés során, új korona vagy híd felhelyezése előtt, amikor túl közel kerülnénk a pulpakamrához, kezdjük meg a gyökérkezelést, hiszen későbbi gyulladás, esetleges elhalás, vagy fájdalom esetén a már elkészült fogművet kellene átfúrnunk.

A gyökérkezelés több lépéses folyamat, és nagyban függ a fog állapotától.

  1. első alkalom során elvégezzük a gyökérkezelést, majd egy ideiglenes gyökértömőanyaggal lezárjuk a fogat, általában 2 hétre.
  2. Amennyiben a fog teljesen panaszmentes, véglegesen gyökértömjük a fogat.

  3. A kezelés további része, mint például fogtömés, korona felépítése, overlay elhelyezése ezután folytatódhat, vagy csapos műcsonk, csap elhelyezése történhet a gyökérben, ezt követően koronával állítjuk helyre a végleges esztétikát.

Tekintettel arra, hogy az eljárás során apró műszerekkel és különböző vegyszerekkel dolgozunk, szükséges ún. kofferdam (gumilepedő) használata, amivel a fog környékét lefedjük, így védve a környező szöveteket az irritációtól. A kofferdam segítségével elkerülhető a tűnyelés, valamint a felülfertőzés kockázata is. További információk a fog gyökérkezeléséről.

A gyökérkezelés ára:

  1. Gyökérkezelés-gyógyszeres zárás: 25.000 és 38.000 Ft között, a beteg fogtól függően
  2. Gyökértömés:                                   19.000  és 30.000 Ft között, a beteg fogtól függően

     Kérjen időpontot konzultációra: +3670372 3000

Oldalunkon cookie-kat használunk, hogy személyre szabjuk és javítsuk a felhasználói élményt. További információt az Adatvédelmi tájékoztatóban talál.