Nádor Dental - Gondoskodó Fogászat

Fogászati kezeléseink

Implantáció

Mikor és miért van szükség implantációra?

Fogorvosként elsődleges célunk a saját fogak megmentése. Bizonyos esetekben (pl. baleset következtében kimozdult/elvesztett fog, fogágybetegség, vagy a fog egyéb gyulladásos megbetegedése esetén) azonban a fog már nehezen megmenthető, így azt el kell távolítani. A foghiányos állapot azonban nemcsak esztétikai probléma, hanem később igen súlyos fogászati és funkcionális problémákkal járhat (pl. állkapocsízületi betegségek, harapás süllyedése, akadályozás a jóízű étkezésben stb.).

Elsődleges célunk a fog/fogak pótlása. A megfelelő kezelés kiválasztása függ a meglévő csontállománytól, valamint a szomszédos fogak állapotától is.

 • Teljes foghiány esetén implantátumon rögzített (elhorgonyzott) pótlással lehet szép eredményt elérni.
 • fogbeültetés (implantáció) során tulajdonképpen egy mesterséges foggyökér kerül elhelyezésre az állkapocscsontban, hogy ez tartsa meg az utána felhelyezett fogat vagy fogakat. A beültetett implantátum segítségével az állkapocscsonthoz rögzíthetők az új fogak, ha szükséges lehetőség van csontpótlásra is, ha a fog elvesztését esetlegesen a csontállomány csökkenése okozta,vagy a csontmennyiség olyan mértékben csökkent. Mivel a titán ötvözetből készült implantátum közvetlenül a csontba kerül beágyazásra, minden más megoldásnál hatékonyabb és tartósabb eredmény érhető el használatával.

A megfelelő pótlás rendelőnkben mindig a páciens fogazatának figyelembevételével kerül kiválasztásra.

Az implantációt megkülönböztetjük abból a szempontból is, hogy a fogvesztés óta mennyi idő telt el.

 • Közvetlenül foghúzás után (azzal egyidőben): nincs veszélye a csont elsorvadásának, rövidebb idő alatt kialakul a kapcsolat, ezért egyre népszerűbb ez a módszer.Nem minden esetben alkalmazható!
 • Rövid idővel a fogvesztés után (max. 3 hónap): a csontállomány csökkenése még kismértékű, annak pótlására nem vagy csak helyenként van szükség.
 • Régi foghiány pótlása: a csontállomány folyamatosan csökken azokon a helyeken, ahol a fogakon keresztül nem éri terhelés a csontot, így az implantátum sikeres beültetésének esélye az idő előrehaladtával egyre csökken.

Kinek javasolt a fogimplantátum?

 • Általánosságban elmondható, hogy mindenki – akinél elvégezhetők egyéb fogászati beavatkozások – alkalmas fogbeültetés elvégzésére is.
 • Fontos, hogy a páciens megmaradt fogai és állkapocscsontja megfelelő állapotban legyenek.
 • páciens rendelkezzen elegendő mennyiségű csontállománnyal (bizonyos esetekben elengedhetetlen a fogászati csontpótlás, az arcüreg emelése).

Kinek nem javasolt a fogbeültetés?

 • Nem javasolt fogbeültetés elvégzése fiatal korban (kb. 18 éves kor alatt), amikor az állkapocs még növekedésben, fejlődésben van.
 • csontritkulásra szedett gyógyszerek egy összetevője, a biszfoszfonát, kizárja egyes fogászati kezelések lehetőségét, így az implantációt is. Implantációs kezelés előtt mindenképpen tájékoztasson bennünket, ha csontritkulással kezelik, illetve hozza el magával gyógyszereit.
 • Erős dohányosok, valamilyen krónikus betegségben szenvedők (cukor-, vagy szívbetegek) esetében egyedi elbírálás szükséges a beavatkozás elvégzése előtt.

A kezelés megkezdése előtt mindenképpen érdemes személyesen egyeztetni, kiválasztani a páciens számára ideális megoldást, jöjjön el személyes konzultációra!

Fogászatunkon a stressz- és fájdalommentes kezelések éber szedációban is elérhetőek! Jelentkezzen be a +36 70-372-3000 telefonszámon vagy az info@nadordental.hu email címen!

 A Nádor Dental rendelőjében leggyakrabban használt implantátum a Nobel Biocare és az ICX. Mindkét implantátum kiváló minőségű, az ICX kedvezőbb áron elérhető, mint a Nobel.

Az ICX implantátum ára: 160.000 Ft

A Nobel implantátum ára: 240.000 Ft

A fenti árak, csak az implantátum árai, pontos árajánlatot mindig egy fogászati állapotfelmérést követően tudunk nyújtani.

Rendelőnkben minden implantációs beavatkozást gyakorlott szájsebész szakorvos végzi.

A már jól ismert „all-on-four” implantációs megoldást akkor alkalmazunk, ha egy-egy állkapocsban  minden fog hiányzik. Ilyenkor 4 darab implantátum megfelelően elhelyezve tartópillérként fog funkcionálni a rá kerülő híd számára.

A fogbeültetés menete

Talán meglepő, de egy bonyolultabb foghúzás több kellemetlenséggel jár, mint az implantálás. A beavatkozás a fogbeültetés helyének precíz megtervezésével kezdődik: ehhez  CT-felvételeket használunk, amelyek segítségével megállapítható a csont mennyisége, sűrűsége és elkerülhetők azok a kockázati tényezők, amelyekre a műtét során fokozottan kell ügyelnünk.

kezelés egyszeri ideje az előkészületekkel együtt 45-60 percet vesz igénybe. A beültetés helyének kialakítása mindössze kb. 10 perc, ez idő alatt szabályozott fúrások sorozatával egyre nagyobb átmérőjű furat készül az állkapocsban, fúrás közben ügyelve a nyomás és a hőmérséklet alacsonyan tartására.

A kialakított furatba kerül behelyezésre az implantátum, mely a foggyökér helyettesítésére szolgál, majd ezt követően lezárásra kerül a seb. A varratszedés a beavatkozást követő 1-2 hétben történik. Az implantáció gyógyulási ideje 3-4 hónap, ennyi idő szükséges, míg megfelelően összenő a csont és begyógyul a fogíny. Ez idő alatt – a funkció és esztétika visszaállítása érdekében – korlátozott teherbírású ideiglenes korona vagy híd kerül felhelyezésre. Ezután kerül sor a fog felhelyezésére és a végleges korona kialakítására.

Implantáció utáni teendők

Bár a gyógyulási időszak alatt ideiglenes híd vagy korona segít a funkció fenntartásában, az implantáció – csak úgy mint a „rendes” fogazat – odafigyelést és ápolást igényel.

 • A műtétet követően ajánlott a kezelt területet hűteni.
 • A beavatkozást követően javasolt kerülni a meleg környezetet (pl. szauna, uszoda, szolárium).
 • A kezelést követően a fertőzés elkerülése végett javasolt az antibiotikum szedése.(Ezt a szakorvos írja fel)
 • tejtermékek, fűszeres és csípős ételek nem tesznek jót a nagyobb fogászati beavatkozásokat követően, így fogbeültetést után sem, ezért javasolt ezeket az italokat és ételeket néhány napig kerülni.
 • Megfelelő szájhigiénia és rendszeres fogorvosi kontroll mellett az implantátumok élettartama hosszú ideig megőrízhető.

Minden esetben elsődleges célunk a természetes mosoly kialakítása, a páciens életminőségnek javítása. Rendelőnkben fontosnak tartjuk, hogy felvázoljuk a lehetséges kezelési lehetőségeket, továbbá, hogy a döntést a pácienssel együtt hozzuk meg.

Amennyiben kérdései akadtak, szeretne többet megtudni a fogbeültetés lehetőségeiről, forduljon hozzánk bizalommal. Kérjen időpontot online vagy jelentkezzen be a következő telefonszámon: +36 70-372-3000

 

Oldalunkon cookie-kat használunk, hogy személyre szabjuk és javítsuk a felhasználói élményt. További információt az Adatvédelmi tájékoztatóban talál.