Nádor Dental - Gondoskodó Fogászat

Barázdazárás az őrlő fogak megóvása érdekében!

2021. 10. 29. | Dr. Németh József
Fogszuvasodás megelőzés barázdazárással! A Nádor Dentalban is elérhető barázdazárással a fogak barázdáit és gödröcskéit zárjuk le, így ezzel az eljárással megelőzhetjük a fogszuvasodást, megkímélhetjük a fogakat.

Mi is az a barázdazárás?

A fogak rágófelszínét kis gödröcskék, barázdák borítják és ezek kedvező feltételt teremtenek a fogszuvasodás kialakulásához. 

Mikor javasoljuk?

Legideálisabb esetben, már gyermekkorban, röviddel a maradó fogak áttörése után jelenthet kiváló megoldást a barázdazárás, hisz e nélkül megindulhat a fog szuvasodása. Barázdazárást követően nem tudnak megtelepedni a baktériumok, a fogfelület könnyen tisztíthatóvá válik, ezáltal védelmet biztosít a fogszuvasodás ellen.

A megelőzés gyermekkorban, a maradó fogak előtörése utáni egy évben a legoptimálisabb. Minden esetben az őrlőfogakról, leginkább a nagyőrlőkről van szó, hisz azok felszínén találhatóak mélyebb vagy kevésbe mély barázdák. Legideálisabb esetben a fogak barázdáinak zárása 6-7 éves, illetve 11-12 éves korban esedékes.

Kinek javasoljuk a barázdazárást?

Azoknak a gyerekeknek javasolt a barázdazárás, akiknél az őrlőfogakban nagyon mély és keskeny barázdák találhatóak. Az ilyen a fogakat nem lehet igazán jól megtisztítani, hisz fogkefével nem, vagy csak nehezen elérhetőek a kis járatok, és azok sokkal nagyobb valószínűséggel és hamarabb szuvasodhatnak.

Azoknál az őrlőfogaknál, ahol a barázdák tágasak, így könnyen tisztíthatóak, nincs is szükség barázdazárásra.

Mindig megelőzhető a fogszuvasodás barázdazárással?

Bár a barázdazárás megakadályozhatja a rágófelszínen kialakuló szuvasodást, sajnos a fogak oldalsó felszínei, a fogak közötti terület is szuvasodhat.

A legfontosabb minden esetben a megelőzés, amelyet rendszeres fogászati ellenőrzéssel lehet elérni.

Hozza el gyermekét gyerekbarát fogászatunkra, kérjen időpontot minél előbb!

Hívjon bennünket bizalommal a +36 70 372 3000 mobil számunkon, vagy írjon nekünk az: info@nadordental.hu e-mail címre.

Okoz-e fájdalmat a barázdazárás?

A hagyományos barázdazárás teljesen fájdalommentes, hisz a fog fúrása nélkül történik. A beavatkozás nagyon rövid időt vesz igénybe.

Azon ritka esetekben, amikor a barázdák nagyon mélyek, szűkek és elszíneződöttek, előfordulhat, hogy kiterjesztett barázdazárást javasol a szakorvos. Ez azt jeleni, hogy egy nagyon kicsi fúróval feltárja a zománcban futó barázdát. Ez is teljesen fájdalommentes eljárás.

Lehet-e felnőtt korban alkalmazni a barázdazárást?

Felnőtt korban már ritkábban készül barázdazárás, mivel a fogak már régóta a szájban vannak, így a barázdarendszer, a nélkül is tartalmazhat elszíneződéseket, hogy a fogak szuvasak lennének. Az elsötétedett barázdák némely páciensnél jelenthetnek fogszuvasodást, így ilyen esetekben mindig érdemes kikérni a szakorvos véleményét.

Mi a teendő elszíneződött barázdák esetén?

Sokunknak jelent aggodalmat, amikor az őrlőfogaink felszínén sötét, elszíneződött barázdákat látunk. Az elszíneződés nem feltétlen jelent szuvasodást, de mindenképpen javasolt fogorvosnak megmutatni, aki eldönti, hogy szükség van-e fogászati beavatkozásra.

A sötét csíkos járatok a fogfelszínen a barázda elszíneződései. Ilyenkor alkalmazhatjuk a barázdazárást felnőtt pácienseinknél is. Több esetben azonban a barázdák mélyén elindulhat a szuvasodás, amely mielőbbi beavatkozást igényel. Ilyenkor hagyományos fogtömést alkalmazunk a szuvasodás megállítására.

Mindenképpen javasolt a fogak félévenkénti ellenőrzése a fogszuvasodás és egyéb fogbetegségek megelőzése érdekében.

Hívjon bennünket bizalommal a +36 70 372 3000 mobil számunkon, vagy írjon nekünk az : info@nadordental.hu e-mail címre.

 

 

Oldalunkon cookie-kat használunk, hogy személyre szabjuk és javítsuk a felhasználói élményt. További információt az Adatvédelmi tájékoztatóban talál.