Nádor Dental - Gondoskodó Fogászat

Bölcsességfogak

2021. 11. 02. | Dr. Bukovszky Botond
A bölcsességfogak fejlődésüket tekintve hasonlóan fejlődnek, mint a többi maradó fog, azonban időben később fejeződik be ez a folyamat. Panorámaröntgen felvétel segítségével nyomon követhető a fejlettségi stádium, amely fontos információkat adhat.

A bölcsességfogak klinikai jelentőségét egyre gyakrabban tárgyalják a szakirodalomban. E fogak megbetegedései, patológiás elváltozásai, valamint a fogak eltávolításának hiányával kapcsolatos szövődmények alátámasztják a téma fontosságát.

 

 A bölcsességfogakról

 

A bölcsességfogak fejlődésüket tekintve hasonlóan fejlődnek, mint a többi maradó fog, azonban időben később fejeződik be ez a folyamat. Panorámaröntgen felvétel segítségével nyomon követhető a fejlettségi stádium, amely fontos információkat adhat a beavatkozás szükségességére és az eltávolítás módjára vonatkozóan.  A bölcsességfogak nagy variábilitást mutatnak: foggyökerek száma, alakja, a fog koronai részének morfológiája, a fog tengelyállása, stb. Ezek szintén nagymértékben befolyásolhatják a terápiát.

 

Miért és mikor szükséges az eltávolításuk?

A bölcsességfogakat két fő okból szoktuk eltávolítani:

 

Az egyik csoportot képzik azok a folyamatok, amelyek valamilyen megbetegedést, tünetet okoznak az adott fogon és / vagy környezetében. Általában nincs elegendő hely a bölcsességfogak áttörésére és a többi fog mellé illeszkedésére. Mivel a részben előtört fog nehezen hozzáférhető a fogmosás során, így nagyon gyakori a fogszuvasodás és fogínygyulladás ezen a területen. Sőt, általában az előtte levő fogakat is nehezebb tisztítani ez okból. A szomszédos fogak gyökerének felszívódását is okozhatják az eltérő szögben növekvő bölcsességfogak. Fogszabályozó kezelést követően a fogak torlódását szintén okozhatják. Esetenként a fogszabályozó kezelést hátráltathatják a bölcsességfogak, amely szintén az eltávolítást teszi szükségessé. Feszítő, kisugárzó fájdalomérzés (fülbe, állcsontokba) keletkezhet a nyomásból adódóan. A bölcsességfogak körül ciszták is kialakulhatnak, amelyek sokszor tünetmentesek, ezért is fontos a gyakori kontrollvizsgálat. Meglehetősen ritka, de annál fontosabb kórképek is jelentkezhetnek, mint krónikus arcfájdalom, állcsonttörés, daganatok.

 Ön is szorong a fogászati beavatkozások miatt? Próbálja ki stresszmentes opciónkat-kérje kezelését éber szedációban! Bővebb információért hívjon bennünket bizalommal: +36 70 372 3000, vagy írjon nekünk: info@nadordental.hu 

A másik csoportba azokat az eseteket soroljuk, amikor tünetmentes állapotban távolítjuk el a fogakat. Ezt nevezzük preventív eltávolításnak, azaz megelőző jelleggel, azért távolítjuk el a fogakat, hogy a későbbi, súlyosabb szövődményeket elkerüljük. Optimálisan 16-23 éves kor környékén zajlik a preventív eltávolítás. Ekkor nem csak a műtéti beavatkozás könnyebb, hanem kevesebb a várható szövődmény, illetve azok mértéke. Az utóbbi évtizedekben jelentősen megnövekedett a preventív jellegű eltávolítások száma, nagy sikerességi rátával, amelyet a hazai és a nemzetközi szakirodalomban is alátámasztanak.

 

Látható tehát, hogy mely szövődményeket tudjuk elkerülni vagy gyógyítani a bölcsességfogak eltávolításával. Természetesen, amennyiben van elegendő hely a fogak számára, optimális a fogak elhelyezkedése, nincsenek patológiás folyamatok, funkcióban állnak a bölcsességfogak és jó a szájhigiéné, akkor mindenképp javasolt megtartani és megmenteni ezeket a fogakat.

 

 Az eltávolítás módjáról

 

A bölcsességfogak eltávolításának módja leginkább elhelyezkedésüktől függ. Amennyiben előtört a fog, és minden része látható a szájban, akkor foghúzással is eltávolítható a fog. Ha részben vagy teljesen ínnyel, esetleg csonttal fedett a fog, úgy szükségessé válhat a sebészi eltávolítás. Ez ugyanúgy helyi érzéstelenítéssel, fájdalommentesen elvégezhető, rutin fogászati - szájsebészeti beavatkozásnak számít.

 

 Röntgen vizsgálatok

 

A radiológiai képalkotó vizsgálatok (röntgenfelvételek) elengedhetetlenek a pontos diagnózis és kezelési terv felállításában. Leggyakrabban panoráma-röntgen felvétel készül, amely jó tájékozódási alapot ad a bölcsességfogakról is. Esetenként szükség lehet háromdimenziós kép, ún. CBCT készítésére is. A szakorvos feladata eldönteni, hogy szükséges-e CBCT felvételt készíteni a tájékozódáshoz és a beavatkozás megtervezéséhez, ezzel minimalizálva a várható szövődményeket. Sok esetben a panorámaröntgenen bizonytalannak tűnő részleteket tisztázni tudjuk a CBCT felvétel kielemzésével.

 

Szeretne további tanácsokat a fogszakorvostól? Jöjjön el egy konzultációra és kapjon választ a kérdéseire, jelentkezzen be online: Nádor Dental - Gondoskodó Fogászat   vagy az alábbi telefonszámon +36 70 372 3000!

Oldalunkon cookie-kat használunk, hogy személyre szabjuk és javítsuk a felhasználói élményt. További információt az Adatvédelmi tájékoztatóban talál.