Nádor Dental - Gondoskodó Fogászat

Gyökérkezelés-Endodoncia

2022. 05. 26. | Dr. Bukovszky Botond, Dr. Németh József
Gyökérkezelés során a fogak belsejében és gyökerében lévő idegképletet, a fertőzött foganyagot és a baktériumokat távolítjuk el. A beavatkozás helyi érzéstelenítésben, fájdalommentesen zajlik.

 

Mi miatt válhat szükségessé a gyökérkezelés?

A fogakban különböző irritációk következtében gyulladás alakulhat ki. Ezek lehetnek bakteriális, mechanikai, vagy kémiai irritációk. Amennyiben ez a gyulladás kezdetleges, reverzibilis (visszafordítható) gyulladás, akkor általában töméssel vagy fogászati betét készítésével is kezelhető az elváltozás.

Azonban, ha a gyulladás régebb óta áll fenn, irreverzibilis (vissza nem fordítható) gyulladásról van szó, úgy az adott fogat gyökérkezelni kell.

Elhalt fogakat szintén gyökérkezelni kell.

A gyulladt / elhalt fog panaszmentes is lehet, de fogászati gócként van jelen a szervezetben.

A fogászati góc kihatással van az általános egészségünkre, egyéb problémák okozójává is válhat, mint pl.  ízületi panaszok, hajhullás, szívbélhártya gyulladás. A gyulladt / elhalt fogak panaszt is okozhatnak.

Kezdetben (amíg reverzibilis folyamatról van szó), általában hidegre érzékeny a fog. Ha irreverzibilissé válik a folyamat, akkor általában melegérzékenység és ráharapásra jelentkező fájdalom kísérheti, ilyenkor válik szükségessé a gyökérkezelés.

Ez akár kisugárzó, lüktető, állkapocs fájdalom is lehet. Jelentkezhet duzzanat az íny mellett, súlyosabb esetben lázas állapot is.

Ritkán gyulladás nélkül is szükségessé válhat a fog gyökérkezelése, például a fog protetikai előkészítése során korona- vagy hídpótlás készítésénél. Ilyenkor előfordul, hogy elérjük a fog belső részeit, és ha túl közel kerülnénk a pulpakamrához (vagy elérjük azt), akkor megkezdjük a gyökérkezelést, hiszen későbbi gyulladás, esetleges elhalás, vagy fájdalom esetén a már elkészült fogpótlást kellene átfúrnunk.

 

Mit jelent pontosan a gyökérkezelés és hogyan zajlik?

A gyökérkezelés több lépéses folyamat, és nagyban függ az adott fog kiindulási állapotától.

Gyökérkezelés során a fogak belsejében és gyökerében levő idegképletet, a fertőzött foganyagot és a baktériumokat távolítjuk el.

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben, fájdalommentesen zajlik.

Hány alkalom szükséges? Mennyi ideig tart a gyökérkezelés?

 

Általában több alkalom szükséges, amíg minden baktérium és fertőzött terület kitisztítható, ezért a kezelések között gyógyszeres töméssel zárjuk le a gyökércsatornákat. A kezelések során a gyökércsatornát vagy csatornákat megfelelő formájúra és méretűre tágítjuk, amelybe végül a gyökértömő anyag kerül.

A kezelés időtartama sok tényezőtől függ, leginkább az adott fog és az abban lévő gyökércsatornák számától és megmunkálhatóságától (gyökerek száma, formája, gyökércsatornák száma, formája).

  • Függ a gyulladás típusától és mértékétől is, hiszen amíg gyulladt a fog, addig nem szárítható ki a csatorna, és nem készülhet el a végleges gyökértömés. Ez esetben a kezelések között a fentebb említett gyógyszeres lezárás szükséges.
  • Leggyakrabban két ülés is elegendő a gyökérkezelés befejezéséhez. Ezek a lépések szükségesek:

 

  1. Az első alkalom során elvégezzük a gyökércsatorna idegképleteinek eltávolítását. Elkezdjük megmunkálni a gyökércsatornákat. A gyökérkezelés alatt kemo-mechanikai tisztítást végzünk, különböző gyógyszeres anyagok segítségével, majd egy ideiglenes töméssel lezárjuk a fogat.
  2. Amennyiben a következő alkalommal a fog teljesen panaszmentes, kiszárítható, akkor végleges gyökértömést készítünk a fogba.
  3. Ezután a gyökérkezelt fogat ellátjuk, töméssel, fogászati betéttel, vagy koronával. Esetenként csapos műcsonk, csap behelyezésére is szükség lehet.

Gyökérkezelés során lehetőségünk van kézi- és gépi gyökérkezelő műszerek használatára egyaránt.

Mikroszkópos gyökérkezelés során nagyobb nagyításban, precízebben láthatók a gyökércsatornák, ez nagy segítség lehet komplikáltabb esetek kapcsán.

Tekintettel arra, hogy az eljárás során apró műszerekkel és különböző kémiai anyagokkal dolgozunk, szükséges ún. kofferdam (gumilepedő) használata, amivel a fog környékét lefedjük, hogy a gyökércsatorna ne fertőződjön vissza a környező, baktériumban gazdag szájüreg felől, ill. szárazon lehessen tartani a területet, ami növeli a gyökérkezelés hosszútávú sikerességét és minőségét.

A kofferdam segítségével elkerülhető a tűnyelés, valamint megelőzhető a felülfertőzés kockázata.

 

Mennyire fáj a gyökérkezelés? Milyen érzés a gyökérkezelés?

 

A gyökérkezelés hasonlóan a többi fogászati kezeléshez fájdalommentesen, helyi érzéstelenítésben történik.

 

Mikor és mit lehet enni a gyökérkezelés után? Miket szabad csinálni?

 

A gyökérkezelés után nincs különösebb szabály az étkezésre vonatkozóan. Amíg tart az érzéstelenítő okozta zsibbadás, addig nem szabad enni, azonban folyadékot inni már ez alatt is lehet.

Tudni érdemes, hogy a gyökérkezelés alatt álló, és a már gyökérkezelt fogak is törékenyebbek, így fokozott óvatosságot igényelnek.

Dohányzás és alkohol fogyasztás nem javasolt, sportolni szabad. Ha jelentősebb mértékű duzzanat, tályog volt, amit a szájüregen belül meg kellett nyitni, úgy szigorúbb szabályok érvényesek, pl. tejtermék fogyasztása, dohányzás és sportolás is tilos.

A Nádor Dental rendelőjében pontos szóbeli és írásbeli tájékoztatást adunk pácienseinknek a kezelés után javasolt betartandó szabályokról.

 

Gyökérkezelt fogak végleges ellátása

 

A gyökérkezelt fogak gyengébbek, mint saját, élő fogaink. Az esetek többségében fogászati betét vagy korona készítése javasolt. Ritkán töméssel is zárható az adott fog. Ez nagyban függ a kiindulási állapottól, a gyökérkezelés okától, valamint a meglévő foganyag mennyiségétől és minőségétől.

 

Gyökérkezelt fogak fehérítése is szükségessé válhat esztétikai okokból. A fogelhalás vagy a gyökértömés során használt anyagok szürkésen elszínezhetik a fogakat. Ilyenkor belső és külső fogfehérítésre egyaránt lehetőségünk van, amennyiben saját foganyagról, és nem koronával ellátott fogról van szó.

 

 Mi a teendő, ha fáj ráharapásra?

 

Ha a fog ráharapásra érzékeny, a háttérben valószínűleg gyulladás áll, ami a gyökércsúcs területét is érinti, így gyökérkezelés szükséges. Ritkábban okozhat ráharapási érzékenységet pl. magas tömés, magas betét vagy korona, repedés a fogon.

A pontos diagnózis felállításához röntgenfelvétel és egyéb fogorvosi vizsgálatok szükségesek.

A gyökérkezelés után is előfordulhat, hogy fellángol a gyulladás és ismét érzékennyé válik a fog, ez azonban átmeneti és a kezelés folytatásával teljesen megszűnik.

 

Rendelőnkben a  gyökérkezelés ára az érintett fogtól függően:

 

  1. Gyökérkezelés-gyógyszeres zárás:  25 000 és 38.000 Ftközött,
  2. Gyökértömés:                                    19 000  és 30.000 Ft között van.

 

 Fontos fogai rendszeres ellenőrzése, ne várja meg a fájdalmat, kérjen időpontot konzultációra:

 +36 70372 3000

 

Oldalunkon cookie-kat használunk, hogy személyre szabjuk és javítsuk a felhasználói élményt. További információt az Adatvédelmi tájékoztatóban talál.