Nádor Dental - Gondoskodó Fogászat

Nádor Dental Fogászati szakblog

Hogyan készüljön egy fogászati vizsgálatra?

2021. 03. 31. | Dr. Németh József
Fogászati kezelésre készülni nem kihívás, gondolhatnánk, mégis sok olyan dolog felmerülhet, amire talán nem is gondolunk indulás előtt. Az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb szempontokat, amelyekre érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy a kezelés.

Mi a teendő konzultáció előtt?

Egy egyszerű konzultáció előtt a legfontosabb az alapos fogmosás, annak érdekében, hogy a fogorvos minél pontosabb képet kaphasson a fogak felületéről és az íny állapotáról. Amennyiben rendelkezik fél éven belül készült röntgenfelvétellel, kérjük, mindenképpen hozza magával, hiszen ez nélkülözhetetlen a megfelelő diagnózis felállításához.

Mit kell figyelembe venni a kezelés előtt?

Ha tudjuk, hogy helyi érzéstelenítőt fogunk kapni, érdemes nem üres hassal beülni a fogászati székbe, hiszen így kevésbé viseli meg a szervezetet a beadott szer és a vércukorszint sem fog leesni. Hosszabb beavatkozások esetén érdemes kényelmes, lehetőleg nem fehér ruhát viselni, hiszen nem mindegy miben üljük végig a kezelést, arról nem is beszélve, hogy a védőeszközök igénybevétele mellett is előfordulhat, hogy víz vagy egyéb anyag kerül a ruhára.

Mi a teendő, amennyiben gyógyszereket szed?

A rendszeresen és aktuálisan szedett gyógyszer(ek) pontos nevéről minden esetben tájékoztatni kell a kezelést végző fogorvost már a konzultáción, mivel bizonyos beavatkozásoknál azok beállítása vagy elhagyása szükséges lehet. Az első konzultáció előtt gyógyszereit előírás szerint beveheti, mivel ekkor beavatkozásra még nem kerül sor.

Mit tegyen, ha cukorbeteg?

Amennyiben cukorbeteg, ezt fontos már a konzultáción jelezni a fogorvosnak. Ha sürgősségi beavatkozásra van szükség, tehát nincs idő konzultációra, ezt jelezni kell már az időpontegyeztetés során a recepciósnak, hogy a fogorvos fel tudjon készülni és el tudja dönteni, hogy szükség van-e bármilyen megelőző lépésre a beavatkozás előtt vagy sem.

Mit érdemes szem előtt tartani, ha kivehető fogszabályozója van?

Kivehető fogszabályozó esetében szükséges, hogy a fogszabályozó minden esetben nálunk legyen a konzultációk alkalmával.

Mit kell figyelembe venni, ha éber szedációban lesz kezelés?

Éber szedáció esetén számos dologra kell figyelni. Az éber szedációban végzett kezelések után a páciens nem engedhető haza felnőtt kísérő nélkül, tehát biztosítanunk kell, hogy valaki elkísérjen bennünket az ilyen jellegű beavatkozásra.  A kezelés megbeszélt időpontja előtt 6 órával már nem lehet szilárd ételt magunkhoz venni, tiszta vizet pedig előtte 2 órával fogyaszthatunk utoljára. Arra is külön ügyelni kell, hogy biztosan ne legyünk megfázva, hiszen akkor sajnos a kezelést át kell ütemezni akkora, amikor már meggyógyultunk.

Ha kérdése merül fel az előkészületekkel és a kezelésekkel kapcsolatban, forduljon bizalommal szakorvos kollégáinkhoz! Jelentkezzen be hozzánk telefonon: +36 70-372-3000 vagy a következő linken: Nádor Dental - Gondoskodó Fogászat (nadordental.hu)

Az oldalon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információk