Nádor Dental - Gondoskodó Fogászat

Nádor Dental Fogászati szakblog

Implantátum beültetése biszfoszfonát tartalmú gyógyszerek szedése esetén  

2021. 03. 31. | Dr. Németh József
Biszfoszfonát tartalmú gyógyszereket széleskörűen alkalmaznak csontritkulás vagy különböző csontanyagcsere-betegségek esetén. Sokan nem tudják, hogy a kezelésükhöz kapott gyógyszerek biszfoszfonátot tartalmaznak és mellékhatásai lehetnek.

Mi az a biszfoszfonát és hol alkalmazzák?

Biszfofonátot tartalmazhat a csontáttétet gyakran adó daganatos megbetegedéseknél használt gyógyszer is. Magyarországon a csontritkulás 50 év felett kb. 900.000 embert (600.000 nőt és 300.000 férfit) érint, azonban kezelés alatt csupán csak töredékük, mindössze kb. 100.000 ember áll. Sokan nincsenek tudatában annak, hogy a kezelésükhöz kapott gyógyszerek biszfoszfonátot tartalmaznak, ahogy azok mellékhatásairól sincs tudomásuk.

Hogyan hat a biszfoszfonát?

A biszfoszfonát gátolja a csont lebontásért felelős sejtek működését, javítva a csont teherbíró képességét, bizonyítottan csökkentve a későbbi csonttörések esélyét, valamint az áttétekkel járó fájdalmat.

Hogyan befolyásolja a biszfoszfonát tartalmú gyógyszerek szedése a fogászati kezeléseket?

A szer működési mechanizmusa miatt, a csont képtelenné válik a megújulásra, így a csont vagy nyálkahártya sérülése esetén a seb nem gyógyul be, hanem esetenként elfertőződik és csontelhalást okoz. Ez leggyakrabban az alsó állcsontot érinti, de ritkán a felső állcsontban is megjelenhet. Az állcsont nekrózis egy gyógyíthatatlan állapot, kezelése nem egyszerű, Magyarországon pedig még nincs egységes protokollrendszer kidolgozva a kezelés teljes folyamatára. A biszfoszfonát tartalmú gyógyszerek szedése mellett csak bizonyos esetekben lehet bármilyen szájsebészeti beavatkozást elvégezni.

Mekkora a mellékhatás kialakulásának kockázata?

A mellékhatások kialakulásának esélye különböző a gyógyszer intravénás és orális adagolása esetén. Az intravénás alkalmazást többnyire daganatos megbetegedéseknél alkalmazzák, és bár hatékonysága megelőzi a tablettás verzióét, a mellékhatások kialakulásának kockázata is jóval magasabb, eléri a 4%-ot. Az orális adagolás esetén a gyógyszer szedőinek Magyarországon mindössze 0,001%-át érinti ez a probléma.

Lehetséges-e implantátum beültetése biszfoszfonát tartalmú gyógyszerek szedése mellett?

Amennyiben még nem kezdte el a biszfoszfonát tartalmú gyógyszer szedését, úgy mindenképpen tájékoztassa erről fogorvosát, hogy megfelelően tudja ütemezni a szükséges szájsebészeti beavatkozásokat, valamint az implantátum beültetését még a gyógyszer szedésének megkezdése előtt.

Abban az esetben, ha a gyógyszer szedése már megkezdődött, lehetőség van arra, hogy egy úgynevezett Béta-Cross Teszttel felmérjük, milyen állapotban van a páciens csontállománya. Ez az információ segíti a fogorvost, hogy el tudja dönteni, lehetséges-e bármilyen szájsebészeti beavatkozás elvégzése, avagy sem. Jelenleg Magyarországon a szájsebészeti kollégium állásfoglalása az irányadó, mely szerint implantálni biszfoszfonát tartalmú gyóygszer szedése mellett nem szabad.

Hogy működik a Béta-Cross Teszt?

A Béta-Cross Teszt a vérből állapítja meg a csontanyagcsere aktivitását. Amennyiben a kapott érték alacsonyabb, mint 200pg/ml, az magas kockázatot jelent, így a fogászat implantáció nem javasolt. A 200pg/ml feletti szám viszont zöld utat jelent, így a legtöbb szájsebészi beavatkozás elvégezhető.

Mit tehetünk a szövődmények kialakulásának elkerülése érdekében?

A szakértők szerint a gyógyszer előnyei messze felülmúlják az esetleges mellékhatások kialakulásának kockázatát, így fontos, hogy a gyógyszert nem szabad abbahagyni a kezelések alatt sem, hiszen azoknak a szervezetből való kiürülése úgyis hosszú éveket vesz igénybe. Amire folyamatosan nagy hangsúlyt kell fektetni, az a rendszeres, alapos szájhigiénia és a gyakori fogászati ellenőrzések. Kezdetben a csontelhalás teljesen tünetmentes és csak röntgennel kimutatható, kialakulásának minél korábbi felismerése pedig megkönnyíti a betegség kezelését.

Melyek a leggyakoribb biszfoszfonát tartalmú készítmények?

Etidronsav, Klodronsav, Pamidronsav, Alendronsav, Tiludronsav, Ibandronsav, Rizedronsav, Zoledronsav, Alendran, Alendromax, Alendron Hexal, Alendronat, Bluefish, Calcisedron-D, Ibandronsav, Indrofar, Risebona, Risedronat Halex, Risedrowin, Risemedis, Risendros, Risetact, Sedron, Zolacitor, Zoledronat Stada*

*http://semmelweis.hu/fszoi/files/2015/02/T%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3-biszfoszfon%C3%A1t-tartalm%C3%BA-gy%C3%B3gyszerek-szed%C3%A9s%C3%A9hez.pdf

 

Jöjjön el egy konzultációra és kapjon bővebb tájékoztatást az elvégezhető fogászati kezelésekről és a szükséges óvintézkedésekről! Jelentkezzen be a +36 70-372-3000-os telefonszámon vagy az info@nadordental.hu email címen!

Az oldalon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információk