Stressz- és fájdalommentes fogászat
1051 Budapest, V. kerület, Nádor utca 23. I. emelet
Ünnepi akciónk!Ünnepi akciónk!

Mi a különbség a mélyaltatás, az éber szedáció és a bódítás között?

A fájdalomtól való félelem miatt sokan még mindig kerülik a fogorvost, pedig rendszeres ellenőrzéssel elkerülhető a súlyos fogproblémák kialakulása. A modern technikák és érzéstelenítő szerek alkalmazásával azonban a fogászati beavatkozások nagy része ma már fájdalommentesen elvégezhető! Az alábbiakban bemutatjuk a fogászati rendelőkben igénybe vehető mélyaltatást, éber szedációt, illetve kéjgázzal történő bódítást.

Kéjgázzal történő bódítás

A legegyszerűbb módszer a kéjgázzal történő bódítás, mely a fájdalomcsillapítás mellett a szorongás oldását is biztosítja. Az Egyesült Államokban már a legtöbb fogorvos rutinszerűen alkalmazza ezt az eljárást, azonban hazánkban nem igazán terjedt el. A beavatkozás során a páciens végig a tudatánál van, képes az orvosával kommunikálni és nyelési reflexei is megmaradnak. Az aneszteziológus a bódítás megkezdésekor először orrmaszkon át tiszta oxigént ad, majd kéjgáz (dinitrogén-oxid) szabályozott adagolásával, a fogászati kezelés végéig egy kellemes nyugalmi állapotot biztosít a beteg számára.

Éber szedáció

A gázzal történő bódításnál mélyebb relaxációt biztosít az éber szedáció, mely során a páciens kábult állapotban van. A feszültség, illetve a félelemérzés megszűnik, de a beteg továbbra is képes szóbeli utasításokat megérteni és végrehajtani. A beavatkozást kellemesnek és ténylegesnél jóval rövidebbnek éli meg. Komolyabb, hosszan tartó szájsebészeti kezelések alatt ajánlott ez az eljárás. Az éber szedáció során az aneszteziológus intravénásan adagol nyugtató és fájdalomcsillapító hatású szereket, a beavatkozás folyamán a páciens életfunkcióit folyamatosan ellenőrzi az erre alkalmas műszerekkel. A kezelés végén a beteg ellenszert kap a használt gyógyszerekre, majd perceken belül visszanyeri tudatát.

Mélyaltatás

Helyi érzéstelenítőkre való érzékenység, együttműködésre való képtelenség és bizonyos egészségügyi problémák, például nem kontrollálható hányinger megnehezítheti a fogászati kezelések ébrenlétben történő kivitelezését, ilyenkor javasolt a mélyaltatás. Ez egy egész testre kiterjedő általános érzéstelenítés, amelyet a kórházi műtétek alkalmával is alkalmaznak. Olyan kezelések esetében, ahol feltétlenül szükséges, hogy az orvos tudjon a pácienssel kommunikálni (pl. harapásbeállítás), ez az eljárás nem ajánlott! Az altatást aneszteziológus végzi, ennek során folyamatosan altató, nyugtató és fájdalomcsillapítókat adagol. Miután a páciens öntudatlan állapotba került, a szakorvos lélegeztető csövet helyez a légcsövébe, amellyel meggátolható, hogy idegen anyagok kerüljenek a légutakba. A kezelés végeztével ez eltávolításra kerül, majd a beteg rövidesen felébred.

A fogorvostól rettegőknek jó hír, hogy rendelőnkben elérhető az éber szedáció! Hosszabb, fájdalmasabb beavatkozások – például egy nehezebb foghúzás, vagy implantátum beültetése, teljes szájrendezés – esetében ajánljuk Önnek ezt az eljárást, mely segítségével utólag szinte alig emlékszik majd a beavatkozásra.

További információkkal kapcsolatban forduljon hozzánk bizalommal! Jelentkezzen be a +36 70-372-3000 -ás telefonszámon vagy az info@nadordental.hu email címen!

Rendelőnket 2020. november 16-án teljeskörű fertőtlenítés után, ismét megnyitottuk! tovább

️Our practice has reopened following a complete disinfection! more