Nádor Dental - Gondoskodó Fogászat

Mi a különbség a tömés, fogbetét és a korona között?

2022. 05. 03. | Dr. Németh József, Dr. Bukovszky Botond
Fogorvosaink elsősorban a fogak megmentésére, konzerválására törekszenek. A fogmegtartó kezelések legelterjedtebb formája a fogtömés, a fogbetét és a fogászati korona.

Fogászati tömések

Fogászati tömések készítésére leggyakrabban fogszínű kompozíciós tömőanyagokat használunk.

Tömés számos esetben készülhet, széles indikációs területtel jellemezhetjük őket. A tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb szuvasodás (ha nem túl nagy a szuvasodás okozta üreg) ellátása kompozit töméssel történik. Esztétikai korrekcióra is használjuk ezeket az anyagokat, például fogak közötti rések (diasztémák) zárására, élpótlásra.

Sokan összekeverik a fogtömést a gyökértömést. A gyökértömés nem más, mint a gyökércsatornákba helyezett tömés. Csak ezután kerül sor a fogtömésre, vagy fogászati betét készítésére.

 

Mikor van szükség fogbetét: inlay, onlay vagy overlay alkalmazására?

Amennyiben a szuvas területek eltávolítása után kialakított üreg nagyobb kiterjedésű, vagy nagyobb mértékben destruált a fog, úgy tömés helyett fogbetét készítése javasolt.

Ez elsősorban azért indokolt, mert

  • egyrészt a kevés megmaradt foganyag törékeny,
  • másrészt a laboratóriumban pontosabban ki tudják alakítani a megfelelő fogfelszíneket.

A betét készítésénél az üregről lenyomatot vesz a fogorvos-mintavétel, amely alapján a fogtechnikai laboratóriumban készül el a fogbetét. Ezt a fogorvos ragasztó segítségével rögzíti a kialakított üregben. Ez idő alatt a kialakított üreget ideiglenes töméssel zárjuk le.

 

Mit jelentenek az inlay, onlay és overlay elnevezések?

inlay-onlay-overlay

 

Az inlay, onlay és overlay elnevezések olyan pótlást-betétet jelentenek, amelyek a korona és a fogtömés között helyezkednek el.

Tulajdonképpen a fenti elnevezések a betét méretére vonatkoznak, annak megfelelően, hogy az adott fogból marad e saját csücsök, vagy mindet beborítja a restaurátum.

Inlay: ugyanolyan, mint a fogtömés, az egész inlay a fogcsücskök között helyezkedik el, a fog rágó felszínén, a barázdákban marad.

Onlay: Az onlay nagyobb kiterjedésű az inlay-nél, egy vagy már több fogcsücsköt helyettesítő, kiterjesztett betét. Ez már egy kicsit „rálóg” a fogak csücskére, nemcsak a barázdákat tölti ki. Ezt akkor alkalmazzák a szakorvosok, ha a barázda és a fogcsücsök is károsodott.

A betét anyaga lehet fém, és lehet esztétikus anyag (kompozit vagy kerámia betétek).

Overlay: Az overlay túlmutat a fog csücskein, azt is szoktuk mondani, hogy „kupolázzuk” a fogakat. Ez tehát még nagyobb felületet fed le, a rágófelszín egészére kiterjed, ezért borítóbetétnek is nevezik.

Korona

A korona és az overlay között az a különbség, hogy míg a korona a fognyaki részeket körbeöleli, addig az overlay nem. Így az overlay használata esetén nincs szükség teljes csiszolásra, csonkfelépítésre.

Fogászati korona  a fogpótlások egyik elterjedt módja,  készítése akkor indokolt, amikor a szuvasodás kiterjedése azt kívánja. A korona készítése során a restaurátum a fog minden felszínét beborítja, mint egy „sapka” kerül beragasztásra a kialakított csonkra.

Gyökérkezelt fogak esetén, amennyiben a gyökérkezelés során nagyobb mennyiségű foganyag került eltávolításra, korona készítése javasolt.

Különösen igaz ez a gyökérkezelt felső kisőrlő fogak (és őrlő fogak) esetén, amelyek korona hiányában gyakran törnek, repednek el.

A korona anyaga lehet:

 

  • fém-kerámia: ez esetben fém vázra égetik a fogszínnek megfelelő színű kerámiát,
  • lehet fémmentes, cirkonium-kerámia korona: ez esetben már a váz is fogszínű anyagból, cirkoniumból készül.
  • illetve préskerámia korona, ami teljesen szövetbarát, és mivel nem tartalmaz fémet, fémallergiásoknak is tökéletes megoldás.

 

Milyen előnyökkel jár az inlay, onlay illetve overlay alkalmazása?

 

  • Megnövelik a fog szilárdságát, terhelhetőségét a tömésekhez képest

 

  • A korona alternatívájaként használhatóak, ha a fogak károsodása kevésbe kiterjedt

 

  • A kerámia betétek nem változtatják a színüket az idő múlásával

 

  • Szép, esztétikus megjelenést biztosítanak

 

Összességében elmondhatjuk, hogy a fogmegtartó kezelésekre számos lehetőségünk van.

Tömések, betétek és koronák készítésével egyaránt a fog koronai részének helyreállítása a célunk.

Általában a szuvasodás / kialakított üreg mérete és formája dönti el, hogy melyik ellátás a legmegfelelőbb.

Kisebb méretű szuvasodások esetén töméssel is megfelelően el lehet látni a fogakat, azonban kiterjedtebb szuvasodások, letört fogak, gyökérkezelt fogak esetén inkább fogászati betét vagy korona készítése javasolt, annak tartóssága és pontossága miatt.

 

A Nádor Dental-Gondoskodó Fogászaton nagy hangsúlyt fektetünk az esztétikai és funkcionális szempontokra is.

 

Foglaljon időpontot telefonon: +36 70 3723000

 

vagy írjon nekünk: info@nadordental.hu

 

Oldalunkon cookie-kat használunk, hogy személyre szabjuk és javítsuk a felhasználói élményt. További információt az Adatvédelmi tájékoztatóban talál.