Nádor Dental - Gondoskodó Fogászat

Nádor Dental Fogászati szakblog

Miért kell pótolni egy vagy több hiányzó fogat?

2021. 04. 01. | Dr. Németh József
Nemcsak esztétikai kérdés! A foghiány hatással van táplálkozásunkra, beszédünkre is komoly hatással lehet, rontva az életminőségünket.

Egy vagy több fog hiánya nemcsak esztétikai problémákat okoz, de egészségünket is befolyásolja, mivel a foghiány hatásai nem korlátozódnak a szájüregre, hanem végig gyűrűznek az egész szervezeten.

Foghiányok típusai

Egy fog hiánya: egy fog hiányát elsősorban akkor vesszük komolyan, ha front fogról van szó, hiszen amikor beszélünk vagy mosolygunk, a foghiányt bárki láthatja, ami önbizalmunkra is hatással van. Amennyiben a hátsó fogunkat veszítjük el, úgy abba hajlamosak vagyunk beletörődni és nem foglalkozni pótlásával, pedig a rágófunkció csökkenése szintén olyan probléma, ami befolyásolja mindennapjainkat.

Több fog hiánya: több fog elvesztése esetén a következmények is hatványozottak, legyen szó akár sorközi vagy sorvégi foghiányról. A nagyobb foghiány hatással van beszédünkre, táplálkozásunkra és megmaradt fogainkat is egyre hamarabb és könnyebben veszítjük el miattuk.

Teljes foghiány: ez az az állapot, amitől mindenki tart, hiszen a felmerülő rágásképtelenség, beszédzavar és társadalmi megítélés miatt életminőségünk jelentős csökkenését okozza.

Mikor érdemes pótolni egy foghiányt?

A fog elvesztése után, a nyomás hiányában a környező íny és csont elkezd sorvadni. Abban az esetben, ha a fogat gyorsan és problémamentesen szeretnénk pótolni, akkor elvesztése után maximum 6 hónappal bezárólag el kell végezni a fogpótlást.

Mi történik, ha nem pótoljuk 6 hónapon belül az elveszített fogat?

Egy front fog elvesztése megzavarhatja beszédünket, kiejtésünket, a hátsó fog kiesése pedig a rágófunkciót gyengíti, amely hatással lesz emésztésünkre is. Több fog elvesztése esetén ez a probléma egészen komollyá válhat és akár gyomor és emésztőszervi betegségek is kialakulhatnak, arról nem is beszélve, hogy kedvenc ételeink egy részének is búcsút kell intenünk.

Mi történik, ha nem pótoljuk időben az elveszített fogat/fogakat? Az íny és csontsorvadás következményeképpen a szomszédos fogok elveszítik stabil alapjukat és elkezdenek a foghiány irányába dőlni. Az ellentartó erő hiányában, a másik fogívben a foghiánnyal szemközti fog is elkezd hiány irányába mozdulni. Az íny sorvadásával a környező fogak fognyakai szabaddá válnak, így fogaink a hideg-meleg italokra, ételekre fokozottan érzékennyé válnak.

Hogyan lehet korrigálni a foghiány okozta rövid távú rendellenességeket?

Az elmozdult fogakat fogszabályozással lehet visszaigazítani helyükre, amely után sor kerülhet az elveszített fog pótlására. Abban az esetben, ha a foghiányt határoló fogak tömöttek, vagy korona van rajtuk, a foghiányt híddal érdemes pótolni. Ép fogak esetében fogászati implantáció javasolt, mivel így elkerülhető a fogak lecsiszolása. Ebben az esetben az a kérdés, hogy a csontszövet sorvadása hol tart. Akkor, ha elegendő a csontszövet, az implantátum beültetése után 5-6 hónappal vissza is kaphatjuk immár hiánytalan és szabálytalan fogsorunkat.

Melyek a foghiány hosszú távú következményei?

Ha nincs lehetőségünk fogaink azonnali vagy rövidtávú pótlására, úgy az általuk okozott kár is egyre nagyobb lesz, meghosszabbítva és megnehezítve a károk felszámolását és a fogsor eredeti állapotának visszaállítását.

A rövid idő alatt bedőlt fogak idővel egyre jobban elveszítik stabilitásukat és az íny, valamint a csont sorvadásának előrehaladtával kiesnek. Ez persze domino effekt-szerűen magával hozza a többi fog bedőlését. A fogak szabálytalan állása megnehezíti tisztántartásukat, amely megnöveli a szuvasodás esélyét. Az íny sorvadása és a rájuk mért fokozott nyomás ínybetegségek kialakulásához vezet, amely tovább segíti a megmaradt fogak mielőbbi elvesztését. Kezelés hiányában a végső állapot a teljes fogatlanság lesz, amely étkezési szokásoktól függően később vagy hamarabb is bekövetkezhet.

A nagy mértékű vagy teljes fogatlanság beszédre, étkezésre, rágásra gyakorolt hatása hatalmas. Amennyiben nem pótoljuk a hiányt, úgy az arc arányai a csont egyre nagyobb mértékű sorvadásával megváltoznak. Fogak hiányában nem fogunk tudni megfelelően artikulálni, beszélni, amely befolyásolja majd társas kapcsolatainkat és munkánkat is. Ha nem tudunk harapni és rágni, le kell mondanunk a szilárd ételekről, a megszokott ízekről, amely emésztésünkre is negatívan hat majd.

Mi a megoldás nagy mértékű vagy teljes foghiány esetén?

Nagy mértékű foghiánynál számos lehetőség áll rendelkezésünkre, amelyek függenek a csontállomány és a pénztárcánk mértékétől. Teljes foghiánynál szintén azt kell mérlegelni, hogy mennyit szeretnénk áldozni a rágófunkció és esztétika visszanyeréséért. Ez történhet kivehető protézissel, illetve bizonyos esetekben implantációval. Fogászati implantáció esetében csupán a csontmennyiségünk szabhat határt álmainknak, habár az esetek nagy részében csontpótlással akkor is van reményünk ezt a fogpótlási módszert választani, ha kevés a csontanyagunk.

Az Önnek javasolt fogpótlási lehetőségekről kérje szakorvosunk tájékoztatását! Jelentkezzen be konzultációra a +36 70-372-3000-os telefonszámon vagy az info@nadordental.hu email címen!

Miért fontos a rendszeres fogápolás?

A helyes és rendszeres fogápolás alapvető fontosságú ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket. A fogmosás elmulasztásával a baktériumok egyre növekvő számban telepednek meg, legnagyobb számban a fog és az íny találkozásánál, ahol lepedéket, majd fogkövet formálnak. Ez pedig hatással lehet nemcsak fogaink, de egész szervezetünk egészségére.

Milyen fogápolási eszközöket használjunk?

A napi többszöri, de legalább kétszeri fogmosás, valamint a rendszeres fogselyem használata az alapja a helyes szájápolásnak. Abban az esetben, ha fogaink kevésbé állnak szabályosan, egyéb eszközöket is be kell vetnünk a tisztán tartásuk érdekében. A nagyobb fogközök, vagy nehezen hozzáférhető zugok tisztításához különböző vastagságú fogköztisztító fogkefék segítségét vehetjük igénybe, illetve használhatunk különböző szájvizeket vagy akár szájzuhanyt is a maximális hatás eléréséhez.

Mivel és mikor ápoljuk fogainkat?

A statisztikai adatokból kiderül, hogy a magyar lakosság fejenként átlagosan csupán 1,4 tubus fogkrémet és 0,7 fogkefét vásárol egy évben. Ezzel szemben a fogkefék cseréje három havonta javasolt, hiszen a felszínükön megtapadt baktériumok száma hétről hétre nő és egy idő után használatával több kárt okozunk, mint hasznot.

Szintén fontos magának a fogápolásnak az időzítése is. Főleg reggel jellemző, hogy a reggelit gyors fogmosás követi, miközben érdemes lenne betartani a fél óra szünetet az étkezéseket követően, hiszen a fogakat ért savak hatására a fogzománc felpuhul, amely a fogmosás (dörzsölés) következtében károsodást szenved. A fél órás szabályt azonban nemcsak az étkezések után szükséges betartani, hanem az üdítőitalok fogyasztása után is.

Mi a különbség az otthoni és a professzionális fogápolás között?

A fogkő felszaporodását a helyes fogápolás befolyásolja, de többek között hatással van rá genetikai felépítésünk is. Bizonyos esetekben hiába ápoljuk rendszeresen és helyesen fogainkat, pár havonta mégis annyira felszaporodik a mennyisége, hogy elkerülhetetlen lesz egy látogatás a dentálhigiénikushoz. Az otthoni fogápolás során ugyanis csak a lepedéket tudjuk letakarítani, a fogkövet nem. A fogászati rendelőben ultrahang segítségével távolítják el a fog felszínén megtapadó fogkövet, szükség esetén a fogíny alá is benyúlva. Polírozás után a fogaink visszanyerik eredeti tisztaságukat és szépségüket.

 Mi a következménye a rendszertelen vagy helytelen fogápolásnak?

A gyulladt fogíny kezelés nélkül nem gyógyul meg. Ahogy telik az idő az ínyünk megduzzad és egyre kevésbé fog a fogunkhoz tapadni, kis tasakokat képezve, amiket lassan megtöltenek a baktériumok. A tasakok mérete folyamatosan nő, egészen addig, amíg a gyulladás el nem éri az állcsontot. Ekkor a fogak megdőlnek, és egy idő után bizony ki is potyognak.

Ha a gyulladás elér egy bizonyos pontot, fogászati gócnak hívjuk, amelynek hatása a fogvesztésnél is ijesztőbb. A felszaporodott baktériumok ugyanis bejutnak a véráramba és eljutnak az összes főbb szervhez, többek között kardiovaszkuláris betegségeket, várandós nőknél koraszülést, akár vetélést is okozva.

Hogyan sajátítsuk el a helyes fogápolás technikáját?

A helyes fogápolás technikája folyamatosan fejlődik, az új eszközök megjelenésével pedig új lehetőségek tárulnak elénk. Érdemes tehát szakértőhöz fordulni, aki megállapítja, hogy fogainkhoz mérten, mik lennének a legmegfelelőbb eszközök és hogyan tudjuk őket úgy használni, hogy a fogápolásra szánt időnk a lehető leghatékonyabb legyen.

 

Szeretne megszabadulni a fogköveitől? Foglalja le időpontját még ma és mosolyogjon újra önfeledten! Jelentkezzen be a +36 70-372-3000-os telefonszámon vagy az info@nadordental.hu email címen!

 

Az oldalon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információk