Stressz- és fájdalommentes fogászat
1051 Budapest, V. kerület, Nádor utca 23. I. emelet
Stressz-és fájdalommentes fogászatStressz-és fájdalommentes fogászat

Miért kell pótolni egy vagy több hiányzó fogat?

Egy vagy több fog hiánya nemcsak esztétikai problémákat okoz, de egészségünket is befolyásolja, mivel a foghiány hatásai nem korlátozódnak a szájüregre, hanem végig gyűrűznek az egész szervezeten.

 

Foghiányok típusai

Egy fog hiánya: egy fog hiányát elsősorban akkor vesszük komolyan, ha front fogról van szó, hiszen amikor beszélünk vagy mosolygunk, a foghiányt bárki láthatja, ami önbizalmunkra is hatással van. Amennyiben a hátsó fogunkat veszítjük el, úgy abba hajlamosak vagyunk beletörődni és nem foglalkozni pótlásával, pedig a rágófunkció csökkenése szintén olyan probléma, ami befolyásolja mindennapjainkat.

Több fog hiánya: több fog elvesztése esetén a következmények is hatványozottak, legyen szó akár sorközi vagy sorvégi foghiányról. A nagyobb foghiány hatással van beszédünkre, táplálkozásunkra és megmaradt fogainkat is egyre hamarabb és könnyebben veszítjük el miattuk.

Teljes foghiány: ez az az állapot, amitől mindenki tart, hiszen a felmerülő rágásképtelenség, beszédzavar és társadalmi megítélés miatt életminőségünk jelentős csökkenését okozza.

 

Mikor érdemes pótolni egy foghiányt?

A fog elvesztése után, a nyomás hiányában a környező íny és csont elkezd sorvadni. Abban az esetben, ha a fogat gyorsan és problémamentesen szeretnénk pótolni, akkor elvesztése után maximum 6 hónappal bezárólag el kell végezni a fogpótlást.

 

Mi történik, ha nem pótoljuk 6 hónapon belül az elveszített fogat?

Egy front fog elvesztése megzavarhatja beszédünket, kiejtésünket, a hátsó fog kiesése pedig a rágófunkciót gyengíti, amely hatással lesz emésztésünkre is. Több fog elvesztése esetén ez a probléma egészen komollyá válhat és akár gyomor és emésztőszervi betegségek is kialakulhatnak, arról nem is beszélve, hogy kedvenc ételeink egy részének is búcsút kell intenünk.

Mi történik, ha nem pótoljuk időben az elveszített fogat/fogakat? Az íny és csontsorvadás következményeképpen a szomszédos fogok elveszítik stabil alapjukat és elkezdenek a foghiány irányába dőlni. Az ellentartó erő hiányában, a másik fogívben a foghiánnyal szemközti fog is elkezd hiány irányába mozdulni. Az íny sorvadásával a környező fogak fognyakai szabaddá válnak, így fogaink a hideg-meleg italokra, ételekre fokozottan érzékennyé válnak.

 

Hogyan lehet korrigálni a foghiány okozta rövid távú rendellenességeket?

Az elmozdult fogakat fogszabályozással lehet visszaigazítani helyükre, amely után sor kerülhet az elveszített fog pótlására. Abban az esetben, ha a foghiányt határoló fogak tömöttek, vagy korona van rajtuk, a foghiányt híddal érdemes pótolni. Ép fogak esetében fogászati implantáció javasolt, mivel így elkerülhető a fogak lecsiszolása. Ebben az esetben az a kérdés, hogy a csontszövet sorvadása hol tart. Akkor, ha elegendő a csontszövet, az implantátum beültetése után 5-6 hónappal vissza is kaphatjuk immár hiánytalan és szabálytalan fogsorunkat.

 

Melyek a foghiány hosszú távú következményei?

Ha nincs lehetőségünk fogaink azonnali vagy rövidtávú pótlására, úgy az általuk okozott kár is egyre nagyobb lesz, meghosszabbítva és megnehezítve a károk felszámolását és a fogsor eredeti állapotának visszaállítását.

A rövid idő alatt bedőlt fogak idővel egyre jobban elveszítik stabilitásukat és az íny, valamint a csont sorvadásának előrehaladtával kiesnek. Ez persze domino effekt-szerűen magával hozza a többi fog bedőlését. A fogak szabálytalan állása megnehezíti tisztántartásukat, amely megnöveli a szuvasodás esélyét. Az íny sorvadása és a rájuk mért fokozott nyomás ínybetegségek kialakulásához vezet, amely tovább segíti a megmaradt fogak mielőbbi elvesztését. Kezelés hiányában a végső állapot a teljes fogatlanság lesz, amely étkezési szokásoktól függően később vagy hamarabb is bekövetkezhet.

A nagy mértékű vagy teljes fogatlanság beszédre, étkezésre, rágásra gyakorolt hatása hatalmas. Amennyiben nem pótoljuk a hiányt, úgy az arc arányai a csont egyre nagyobb mértékű sorvadásával megváltoznak. Fogak hiányában nem fogunk tudni megfelelően artikulálni, beszélni, amely befolyásolja majd társas kapcsolatainkat és munkánkat is. Ha nem tudunk harapni és rágni, le kell mondanunk a szilárd ételekről, a megszokott ízekről, amely emésztésünkre is negatívan hat majd.

Mi a megoldás nagy mértékű vagy teljes foghiány esetén?

Nagy mértékű foghiánynál számos lehetőség áll rendelkezésünkre, amelyek függenek a csontállomány és a pénztárcánk mértékétől. Teljes foghiánynál szintén azt kell mérlegelni, hogy mennyit szeretnénk áldozni a rágófunkció és esztétika visszanyeréséért. Ez történhet kivehető protézissel, illetve bizonyos esetekben implantációval. Fogászati implantáció esetében csupán a csontmennyiségünk szabhat határt álmainknak, habár az esetek nagy részében csontpótlással akkor is van reményünk ezt a fogpótlási módszert választani, ha kevés a csontanyagunk.

 

Az Önnek javasolt fogpótlási lehetőségekről kérje szakorvosunk tájékoztatását! Jelentkezzen be konzultációra a +36 70-372-3000-os telefonszámon vagy az info@nadordental.hu email címen!

Felhívás! A rendelőnkben elérhető Covid gyors teszt nem a jelenleg elvárt PCR teszt, azt mutatja ki, hogy a szervezetben jelen van-e a Covid vírusra ellenanyagként termelődő M immunoglobulin (lgM) és G immunoglobulin (lgG).

Please note: the rapid covid-19 test  available at our clinic is not the currently required PCR test, it is a rapid chromatographic immunoassay kit for the fast and differential detection of immunoglobulin M (IgM) and immunoglobulin G (IgG) antibodies against COVID-19.