Nádor Dental - Gondoskodó Fogászat

Nádor Dental Fogászati szakblog

Miért kell röntgen egy fogászati kezeléshez?

2021. 03. 31. | Dr. Németh József
A fogorvos akkor tud helyes diagnózist felállítani, ha megfelelő adatok vannak a birtokában.A fizikai vizsgálat csupán csak felületi információkat nyújt a fogorvosnak, az íny alatti területek vizsgálatához röntgenfelvételekre van szükség. 

Milyen típusai vannak a fogászati röntgennek?

Amikor fogászati problémánk van, vagy esetleg csak állapotfelmérésre megyünk a fogorvoshoz, problémától függően 3 típusú röntgenre lehet szükségünk. Lokális probléma esetén intraorális röntgent készít a fogorvos, amely csupán két-három fogról ad képet. Abban az esetben, ha teljesebb kép szükséges a diagnózis felállításához, akkor panoráma röntgen készül, egy arra kialakított röntgenszobában. Amennyiben fogszabályozásra vagy nagyobb sebészeti műtétre van szükségünk, a fogorvos teleröntgent fog készíteni a kezelési terv felállításához.

Mit mutat a fogászati röntgen?

Intraorális röntgen

Ez a röntgentípus egy vagy maximum 2-3 fogat és közvetlen környezetüket mutatja meg. Ezt alkalmazzuk akkor, ha fogfájás esetén csak egy fog gyökerét kell megvizsgálni, vagy épp gyökérkezelés után egy kontroll felvételre van szükség, hogy leellenőrizzük minden gyökércsatornát sikerült-e kezelni.

Panoráma röntgen

A panoráma röntgenen 2 dimenziós képet ad az egész fogsorról, az állcsontokról, valamint az orr-és arcüregről. Segítségével láthatóvá válnak a ki nem bújt fogak, a rejtett, szabad szemmel nem látható fogszuvasodások, valamint a régi fogtömések, koronák esetleges illeszkedési problémái. A panoráma röntgenfelvételen megjelennek az íny- és csontsorvadás okai, valamint az íny alatt megbúvó esetleges gyulladások, ciszták. Ezt a röntgenfajtát használjuk góckutatás alkalmával is.

Teleröntgen

A teleröntgen a fogszabályozáshoz, illetve az arc- és állcsont sebészethez elengedhetetlen röntgen típus, amely az arc csontszerkezetét és a lágyszöveteket is megmutatja. Segítségével szintén képet kapunk az agy- és arckoponya arányairól, az arckoponya egyes csontjainak egymáshoz viszonyított helyzetéről, a fogak elhelyezkedéséről, és a fogsorzáródási viszonyokról is.

Veszélyes-e a fogászati röntgen?

A fogászati röntgenképek készítése során kibocsájtott sugárzás a legkisebb az orvosi célú képalkotások között. A technika fejlődésével az újabb és újabb típusú gépek, egyre kisebb sugárdózissal dolgoznak. Összehasonlításképpen elmondható, hogy amíg egy panoráma röntgenfelvétel készítése során a testünket 6 dózis (µSv) sugárzás éri, addig egy 1 órás repülőút során 12 dózist kap a szervezetünk. A röntgenfelvételek készítése tehát közel sem olyan veszélyes és megterhelő, mint a repülés.

Mi a röntgenkészítés menete?

Az intraorális röntgen legtöbbször székben ülve készül. Nekünk mindössze annyi a dolgunk, hogy a fogorvos által a szánkba rakott filmet mozdulatlanul tartjuk, míg a felvétel készítése megtörténik. A röntgen elkészítésének idejére a tökéletes biztonság érdekében ólomköpenyt kapunk.

A panoráma- és teleröntgen felvétel készítéséhez el kell távolítanunk a fülbevalót, szemüveget, piercinget vagy protézist, tehát minden olyan mozdítható tárgyat, amely a kép minőségét megzavarná. Ennek a felvételtípusnak a készítése ülő vagy álló állapotban is történhet és természetesen ez alatt az idő alatt is kötelező az ólomköpeny viselése. A felvétel készítése az előkészületekkel együtt is mindössze pár percet vesz igénybe.

 

Ön is szeretne képet kapni szájürege állapotáról? Jöjjön el hozzánk egy konzultációra és tudja meg mi rejtőzik mosolya alatt! Hívjon bennünket: +36 372 3000 vagy írjon nekünk: info@nadordental.hu

Az oldalon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információk