Nádor Dental - Gondoskodó Fogászat

Nádor Dental Fogászati szakblog

Mit tegyünk, ha csírahiányos a gyerek fogazata?

2021. 03. 30. | Dr. Németh József
Csírahiány esetén a tejfogat felváltó maradó fog csírája hiányzik, következésképp a tejfog kiesése után nem nő ki a maradó fog.

Csírahiánynak – vagy 1 hiány esetén apalasia-nak, több hiány esetében hypodontia-nak – azt nevezzük, ha a tejfogat felváltó maradó fog csírája hiányzik, következésképp a tejfog kiesése után nem nő ki a maradó fog. Csírahiány esetén leggyakrabban a bölcsességfogak, a harmadik molárisok, a második premolárisok és a felső kismetszők hiányoznak.

Mennyire gyakori a csírahiány előfordulása?

Egy 2013-as, a Semmelweis Egyetem Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinikán elkészült felmérés* szerint, amelyet 900 gyermek (6-18 év közötti) bevonásával végeztek el, a gyermekek 10.44%-nál találtak csírahiányt. A lányok esetében, meglepő módon az előfordulás 25% magasabb volt, mint a fiúknál.

A csírahiány leggyakrabban csak 2 fogat érint, ritkább esetben több fog csírájának hiánya is előfordulhat, ez azonban az esetek csak nagyon kis százalékát érinti.

Hogyan derülhet ki a csírahiány?

Amennyiben a fogváltás során vannak olyan fogak, amelyek nem kezdenek el időben mozogni, akkor felmerülhet a gyanú, hogy nincs alatta csíra. Az is előfordulhat, hogy a tejfog ugyan kiesett, mégsem nő semmi a helyén a kiesést követő hónapokban. A fogorvoshoz látogatva csupán egy röntgenfelvétel készítésére van szükség ahhoz, hogy kiderítsük, vajon helyes volt-e a gyanúnk és valóban csírahiány okozza-e a felmerült problémákat.

Mik lehetnek a csírahiány okai?

Egyre több megfigyelés támasztja alá az az elméletet, miszerint a genetikai tényezőknek kiemelkedő szerepe van a csírahiányos rendellenesség kialakulásában.

*A hypodontia előfordulási gyakorisága a Semmelweis Egyetem Gyermekfogászati és Fogszabályozási klinikáján

Mik a lehetséges kezelések?

Fogszabályozás

Bizonyos esetekben, amikor a fogak helyzete ezt lehetővé teszi, a kialakult foghiányt fogszabályozás segítségével is lehet orvosolni.

Híd

Abban az esetben, ha a hiányzó fog mellett lévő fogak már nem épek, lehetőség van a hagyományos, híddal történő fogpótlásra. Ekkor a szomszédos fogakat lecsiszolják, majd korona kerül rájuk, amihez rögzítik a foghiányt elrejtő koronát.

Implantáció

Amennyiben a foghiányt határoló fogak teljesen épek, akkor az ideális megoldás az implantáció vagy más néven műgyökér beültetés. A műgyökér beültetés során egy titánból készült csavart helyeznek az állcsontba, amelyre a foghiányt elfedő korona kerül.

Fontos tudni, hogy ez csak abban az esetben valósulhat meg, ha egyrészt a páciens megfelelő mennyiségű és minőségű csontanyaggal rendelkezik, illetve, ha befejeződött állcsontjai növekedése. Gyermekek esetében az implantáció nem lehetséges, hiszen az állcsontok folyamatos változása megváltoztatná a műgyökér helyzetét, ami károsíthatja a környező szöveteket és fogakat is, így azt végül el kellene távolítani.

 Arra gyanakszik, hogy gyermekének csírahiánya van? Foglaljon most időpontot egy röntgennel egybekötött állapotfelmérésre, így rövid idő alatt minden kérdésére választ kaphat! Jelentkezzen be a +36 70-372-3000-os telefonszámon vagy az info@nadordental.hu email címen!

 

Az oldalon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információk