Stressz- és fájdalommentes fogászat
1051 Budapest, V. kerület, Nádor utca 23. I. emelet
Ünnepi akciónk!Ünnepi akciónk!

Mitől sikeres egy fogászati implantáció?

Az implantáció akkor nevezhető sikeresnek, ha az implantátum megfelelően becsontosodott, így terhelhetővé válik. Szintén fontos, hogy az implantátum megfelelő pozícióban legyen ahhoz, hogy esztétikailag a lehető legtökéletesebb korona vagy híd kerülhessen rá, így betölthesse az eredetileg rászabott célt.

Mi kockáztatja az implantáció sikerét?

Mivel az implantáció egy a csontot is érintő, invazív beavatkozásnak számít, így általános egészségünk is hatással van rá. Számos olyan egészségügyi probléma vagy akár gyógyszeres kezelés létezik, amely befolyásolja, vagy meg is gátolja a fogászati implantálás folyamatát.

Általános ellenjavallatok:

 • nem kezelt cukorbetegség
 • terhesség
 • erős dohányzás
 • rossz szájhigiénia
 • daganatos betegségek
 • súlyos szív- és érrendszeri betegségek, vérképzőszervi és véralvadási zavarok
 • súlyos immunológiai kórkép
 • súlyos csontritkulás, erre szedett gyógyszerek
 • nagyfokú harapási rendellenesség
 • egyes gyógyszerek szedése
 • alkohol-, drog- vagy gyógyszerfüggőség

Helyi ellenjavallatok:

 • szuvas fogak vagy kezeletlen fogágybetegség (kezelés után elindulhat az implantáció)
 • daganat miatti sugárkezelés
 • elégtelen csontszövet mennyiség, amely sebészileg sem korrigálható
 • anatómiai akadályok, amelyek sebészi úton nem korrigálhatóak
 • elhanyagolt szájhigiénia

Milyen szövődményei lehetnek az implantálásnak?

Az egyik legsúlyosabb és legritkább szövődmény az alsó állcsontban futó ideg sérülése. Abban az esetben, ha az ideg sérül, az alsó ajaknál zsibbadás vagy érzéskiesés figyelhető meg, amely az ideg sérülésének mértékétől függően vagy elmúlik idővel, de akár örökre meg is maradhat.

A többi kevésbé súlyos, lehetséges szövődmény a beavatkozás során fellépő vérzés, a lágyrészek vagy a szomszédos fogak sérülése.

Nem minden szövődményre derül fény közvetlenül a beavatkozás alatt vagy után. Némelyik kialakulásához idő kell, mint például az implantátum körüli szövetek gyulladásához. Előfordulhat az implantátum vagy a fogpótlás törése, sérülése itt.

Mit jelent a kilökődés?

Sokan aggódnak az implantátum kilökődése miatt. Fontos azonban tudni, hogy a kilökődés a fogászati implantátumok esetében egy helytelenül használt fogalom, hiszen mivel magas tisztaságú, biokompatibilis titánból készül, nem vált ki immunológiai reakciót a befogadó szervezetből, amely más esetekben a kilökődés okozója.

Az a folyamat, amely az implantátum elveszítését okozhatja, bakteriális fertőzés következtében jön létre, amely gyulladást hoz létre az implantátum környezetében. A gyulladás hatására az implantátum meglazulhat és később el is veszíthetjük azt.

Mit tehetünk, hogy megakadályozzuk a szövődmények kialakulását?

Az első lépés a megfelelő szakember kiválasztása, aki rendelkezik mind a beavatkozás elvégzéséhez szükséges szaktudással és gyakorlattal is, így csak akkor és oda fog implantálni, ahol annak a legjobb esélye van a megmaradásra.

Szintén fontos szempont az implantátum típusának kiválasztása. Az implantátumoknak számtalan típusa van, igények és a lehetőségek függvényében az orvos és páciens együtt tud dönteni a szükséges típus kiválasztásáról.

Végül, az utolsó, de az egyik legfontosabb, amit implantátumaink megőrzésének érdekében tehetünk, az a tökéletes szájhigiénia fenntartása, valamint az, hogy a rendszeres professzionális fogtisztításra és kontrollra minden körülmények között eljárunk, hogy meggátoljuk az implantátum elveszítését is okozható gyulladás kialakulását.

 Mire érdemes figyelni a beavatkozást végző fogászati rendelő kiválasztásakor?

Először is bizonyosodjunk meg róla, hogy a beültetést végző fogorvosnak van-e megfelelő szakképesítése és gyakorlata. Erről tájékozódhatunk az interneten, de akár meg is kérdezhetjük, ha nem találunk erre vonatkozó információt a weboldalon.

Érdemes előre tisztázni, hogy adnak-e számlát a beavatkozásról, valamint kap-e a páciens írásos garanciát és dokumentációt az implantátumokról.

 

Az Önnek javasolt fogpótlási lehetőségekről kérje szakorvosunk tájékoztatását! Jelentkezzen be a +36 70-372-3000-os telefonszámon vagy az info@nadordental.hu email címen!

Rendelőnket 2020. november 16-án teljeskörű fertőtlenítés után, ismét megnyitottuk! tovább

️Our practice has reopened following a complete disinfection! more