Nádor Dental - Gondoskodó Fogászat

Nádor Dental Fogászati szakblog

Okozhat fogászati problémát a piercing?

2021. 03. 31. | Dr. Németh József
A piercing még mindig nagyon divatos, az önkifejezés egyik népszerű formája a nyelven, ajkakon viselt ékszer.  Sokan nem tudják, hogy ezek a divatékszerek egészségügyi és ezen belül fogászati kockázatokat is jelenthetnek viselőiknek. 

 Nemcsak azért veszélyesek, mert a szájban baktériumok milliói találhatók, hanem azért is, mert a testékszer hosszú távú viselése maradandó sérülést okozhat a fogakban és a fogínyben egyaránt.

Nyelvpiercing viselésekor beszéd és rágás közben a fém ékszer folyamatosan a fogakhoz ütődik és ez a mechanikus stressz hajszálvékony repedéseket okoz a fogzománcon, illetve a töméseket, koronákat is rongálhatja.

Az ajakékszer szájüregben lévő része a fogínnyel van egy szintben, a fogíny állandó dörzsölése pedig az íny visszahúzódását és a foggyökerek és az alatta lévő csont károsodását okozhatja. Az íny visszahúzódásával szabaddá válik a foggyökér egy része, ezért a fog érzékenyebbé válik az érintésre és a hidegre, illetve nagyobb valószínűséggel szuvasodik. A nem egyenletes íny nehezebbé teszi a fogak megfelelő tisztítását is, ami tovább növeli a fogágybetegség kialakulásának kockázatát.

A szájpiercinget viselőknek ezért kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a megfelelő szájápolásra: 

  1. naponta legalább két alkalommal javasolt a fogmosás és a fogselyem használata.
  2. A piercing területének tisztán tartása érdekében minden evés után szájöblítést kell végezni. 
  3. A kockázatok megelőzése érdekében a piercinget viselők számára javasolt a rendszeres fogászati kontrollokon való részvétel, annak érdekében, hogy még időben kiderüljenek az esetleges rendellenességek.

Amennyiben kérdése van piercing viseléssel kapcsolatban vagy kontrollvizsgálatra jönne, forduljon bizalommal szakorvos kollégáinkhoz! Jelentkezzen be a +36 70-372-3000-os telefonszámon vagy az info@nadordental.hu e-mail címen.

 

Az oldalon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információk