Stressz- és fájdalommentes fogászat
1051 Budapest, V. kerület, Nádor utca 23. I. emelet
Stressz-és fájdalommentes fogászatStressz-és fájdalommentes fogászat

Okozhat fogászati problémát a piercing?

A piercingek még mindig nagyon divatosak, az önkifejezés egyik népszerű formája a nyelven, ajkakon viselt ékszer. Sokan azonban nem tudják, hogy ezek a divatékszerek milyen egészségügyi és ezen belül fogászati kockázatokat jelentenek viselőikre nézve. Nemcsak azért veszélyesek, mert a szájban baktériumok milliói találhatók, hanem azért is, mert a testékszer hosszú távú viselése maradandó sérülést okozhat a fogakban és a fogínyben egyaránt.

Nyelvpiercing viselésekor beszéd és rágás közben a fém ékszer folyamatosan a fogakhoz ütődik és ez a mechanikus stressz hajszálvékony repedéseket okoz a fogzománcon, illetve a töméseket, koronákat is rongálhatja.

Az ajakékszer szájüregben lévő része a fogínnyel van egy szintben, a fogíny állandó dörzsölése pedig az íny visszahúzódását és a foggyökerek és az alatta lévő csont károsodását okozhatja. Az íny visszahúzódásával szabaddá válik a foggyökér egy része, ezért a fog érzékenyebbé válik az érintésre és a hidegre, illetve nagyobb valószínűséggel szuvasodik. A nem egyenletes íny nehezebbé teszi a fogak megfelelő tisztítását is, ami tovább növeli a fogágybetegség kialakulásának kockázatát.

A szájpiercinget viselőknek ezért kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a megfelelő szájápolásra: naponta legalább két alkalommal javasolt a fogmosás és a fogselyem használata. A piercing területének tisztán tartása érdekében minden evés után szájöblítést kell végezni. A kockázatok megelőzése érdekében a piercinget viselők számára javasolt a rendszeres fogászati kontrollokon való részvétel, annak érdekében, hogy még időben kiderüljenek az esetleges rendellenességek.

Amennyiben kérdése van piercing viseléssel kapcsolatban vagy kontrollvizsgálatra jönne, forduljon bizalommal szakorvos kollégáinkhoz! Jelentkezzen be a +36 70-372-3000-os telefonszámon vagy az info@nadordental.hu e-mail címen.

Felhívás! A rendelőnkben elérhető Covid gyors teszt nem a jelenleg elvárt PCR teszt, azt mutatja ki, hogy a szervezetben jelen van-e a Covid vírusra ellenanyagként termelődő M immunoglobulin (lgM) és G immunoglobulin (lgG).

Please note: the rapid covid-19 test  available at our clinic is not the currently required PCR test, it is a rapid chromatographic immunoassay kit for the fast and differential detection of immunoglobulin M (IgM) and immunoglobulin G (IgG) antibodies against COVID-19.