Nádor Dental - Gondoskodó Fogászat

Professzionális, fájdalommentes, ultrahangos fogkőeltávolítás EMS technológiával a Nádor Dentalban

2022. 04. 19. | Dr. Németh József
A fogászati kezelések sorában a fogkő-és plakkeltávolítás az egyik legfontosabb az egészséges fogak megőrzése céljából. A fogköves fogak nemcsak esztétikailag zavaróak, hanem fogszuvasodás és súlyos fogágybetegségek elindítói is lehetnek.

Mi is az a fogkő?

A fogkő gyakorlatilag minden felnőtt szájában megtalálható. Étkezés során a fogak, a fogpótlások és a protézisek felszínén kialakul egy vékony, színtelen, szabad szemmel alig látható plakk réteg.

Ez nagyrészt feloldódott ételmaradékból áll, és kitűnő táptalaj a baktériumok számára. A lepedék idővel a nyálban jelenlevő ásványi anyagok - kalcium, foszfát - hatására egyre keményebbé válik, majd elmeszesedik. Ezt az így létrejött, meszes plakkot nevezzük fogkőnek.

A fogköves fogak nemcsak esztétikailag zavaróak, hanem fogszuvasodás és súlyos fogágybetegségek elindítói is lehetnek. Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, akkor az vezethet a fogíny visszahúzódásához, annak elsorvadásához és végső soron ez a fogak elvesztését is eredményezheti.

Rendelőnkben a fogkőleszedés ultrahangos fogkő eltávolító eszközzel, fogorvos, vagy szakképzett szájhigiénikus által történik.

2021. októberétől a fogkőlevétel EMS technológiával is elérhető. Az EMS előnyei a hagyományos fogkőeltávolításhoz képest:

 • ,,No-pain” technológiának köszönhetően sokkal kíméletesebb, gyorsabb és fájdalommentesebb a hagyományos módszernél
 • Gyengéden, de mégis hatékonyan távolítja el lepedéket, elszíneződést és a fogkövet
 • Nem igényel külön homokfúvást az elszíneződés eltávolítása, az ehhez használt por kíméli az ínyszövetet
 • Korábban felismerhetőek a kialakuló, rejtett fogszuvasodások
 • Az ínyrecesszióval/fognyaki kopással rendelkező páciensek számára minimalizálja a kellemetlenségeket
 • Parodontológiai terápiát hatékonyabbá teszi, az íny alatti területeket tisztítása gyorsabb és kíméletesebb
 • Az implantátumokat, azok felszínének megsértése nélkül képes nagy hatékonysággal tisztítani, mind az implantátum körüli íny felett és alatt
 • Az implantátumok körüli íny gyulladásának kezelése komfortosabbá és hatékonyabbá válik általa
 • Fogszabályozó készülékek tisztítása hatékonyabb és gyorsabb
 • Fogpótlások és egyéb restaurátumok (tömések, betétek) tisztítása kiemelkedően fontos, ezek esetében szintén alkalmazható

Igény esetén érzéstelenítő zselét vagy fogászati érzéstelenítőt használunk, így a fogkövek eltávolítása teljesen fájdalommentes.

 

Jelentkezzen be fogkőlevételre az   info@adordental.hu    vagy a +36 70 372 3000-es telefonon!

Hazánkban sajnos a rossz szájhigiénia, valamint a nem megfelelő szájápolási szokások miatt nagyon magas-a felnőtt lakosság 80%-a! - a fogágybetegek száma, és világszerte is a felnőtt lakosság több mint 50%-a szenved fogágybetegségben.

 

A fogkőlevétel menete rendelőnkben

A fogkőeltávolítás a mai fogászat rutin eljárásának számít.

 1. A fogkőlevételhez rendelőnkben előzetes időpontegyeztetés szükséges.
 2. A fogkő eltávolítása dentál higiénikus vagy fogorvos feladata, aki egy ultrahanggal működő, úgynevezett depurátort használ erre a célra.
 3. A kezelés általában fájdalommentes, esetleg egy kis bizsergést lehet érezni a beavatkozás során.
 4. Vannak azonban olyan esetek, amikor a fogkő körül az íny gyulladt vagy fognyaki kopás van jelen, és ilyenkor a fogkőlevétel fáj. Ezekben az esetekben érzéstelenítő zselét vagy fogászati érzéstelenítőt használunk a fájdalommentes kezelés érdekében.
 5. A fogkő-eltávolítás után, a fogak felszínén polírozás történik, hogy az így létrejött sima felületen a fogkő nehezebben tudjon kialakulni.
 6. Ha még tökéletesebb eredményt szeretnénk elérni, akkor homokfúvás követi a polírozást. A homokfúvás során a fogak még fehérebbek lesznek és fogaink visszanyerik eredeti tisztaságukat és szépségüket.

 

Mennyi idő egy átlagos fogkőlevétel?

A fogkő mennyiségétől függően egy alapos, szakszerű szájhigiéniai kezelés 30-60 percet vesz igénybe.

Lehet-e otthon házilag eltávolítani a fogkövet?

Sokan azt hiszik, hogy a manapság piacon lévő „amatőr” fogkő eltávolító eszközökkel szakember segítsége nélkül, házilag is el lehet távolítani a fogkövet. A fogkő felszaporodását a helyes fogápolás befolyásolja, de többek között hatással van rá genetikai felépítésünk is. Bizonyos esetekben hiába ápoljuk rendszeresen és helyesen fogainkat, pár havonta mégis annyira felszaporodik a mennyisége, hogy elkerülhetetlen lesz egy látogatás a dentál higiénikushoz. Az otthoni fogápolás hátránya, hogy annak során csak a lepedéket tudjuk letakarítani, a fogkövet nem. A fogászati rendelőben ultrahang segítségével távolítjuk el a fog felszínén megtapadó fogkövet, szükség esetén a fogíny alá is benyúlva.

Mi a helyes fogápolás technikája?

A helyes fogápolás technikája folyamatosan fejlődik, az új eszközök megjelenésével pedig új lehetőségek tárulnak elénk. Érdemes tehát szakértőhöz fordulni, aki megállapítja, hogy fogainkhoz mérten, mik lennének a legmegfelelőbb eszközök és hogyan tudjuk őket úgy használni, hogy a fogápolásra szánt időnk a lehető leghatékonyabb legyen.

A Nádor Dental rendelőjében parodontológus fogszakorvos és dentál higiénikus kolléganőnk segít a helyes fogápolási technikák elsajátításában.

Kérje prémium szájhigiéniai csomagunkat, amely egy professzionális, ultrahangos fogkőlevételt, egy fogköz bemérést és egy szájápolási csomagot tartalmaz!

Jelentkezzen be fogkőlevételre az   info@adordental.hu  email címen  vagy a +36 70 372 3000-es telefonon!

Mi történik, ha rendszertelen vagy helytelen a fogápolás?

A rendszertelen, vagy nem megfelelő fogápolás egy idő után a fogakra rakódott lepedék felhalmozódását, illetve fogkő kialakulását eredményezi, ami nemcsak kellemetlen szájszaggal járhat, de a fogíny gyulladásához is vezethet. A gyulladt fogíny kezelés nélkül nem gyógyul meg. Az íny duzzadttá válhat, kis tasakok alakulhatnak ki, amik tele lesznek baktériumokkal. A kezeletlenül hagyott tasakok mérete az idők folyamán állandóan nő, egészen addig, amíg a gyulladás elér az állcsonthoz. Ekkor a fogak kilazulhatnak, és egy idő után ki is eshetnek.

A gyulladt fogíny sokszor nem okoz panaszt, de fogászati gócot is képezhet és egyéb betegség okozója is lehet. A szívbelhártya gyulladás, vagy a koraszülés bizonyítottan a fogágybetegség követkeménye lehet.

 

Milyen fogkefét és fogkrémet használjunk?

A jó fogkefével minden fogfelületet meg lehet alaposan tisztítani. Fontos, hogy a fogkefe szálerőssége ne legyen túl magas, a feje kicsi, a nyele pedig rugalmas legyen. A legjobb, ha a sörték közepes sűrűségűek. A megfelelő fogkefével elkerülhető a fognyaki kopás, az íny sérülése, azonban ehhez az is szükséges, hogy kikérje fogorvosa tanácsát a helyes fogmosási technikáról.

Manapság minden forgalomban lévő fogkrém megfelelő mennyiségű fluoridot tartalmaz. A kisgyerekek azonban a korosztályuknak megfelelő fogkrémet használják, mivel azok fluorid koncentrációja nem túl magas. A hangsúly a helyes fogmosási technikán van, melyben fogorvosa adhat tanácsot. Az erős súrolás fognyaki kopáshoz vezethet, mely számos kellemetlenséggel járhat.

A precíz fogmosás alapkövei:

 1.  napi legalább két alkalommal, minimum 2-3 percig tartson a fogtisztítás
 2. félévente, illetve panasz esetén fogorvos felkeresése tanácsolt
 3. étkezés után – ha a fogmosás nem lehetséges – cukormentes rágógumi alkalmazása ajánlott
 4. fogselyem, szájzuhany, fogköztisztító kefe használata célszerű- ha fogágybeteg, vagy a fogágybetegség gyanúja felmerül, a szájzuhany használata kerülendő!

A rendszeres alapos fogtisztítás, a fogselyem, a megfelelő méretű fogkefe és fogkrém használata, valamint az évi minimum 2 alkalommal történő fogászati kontroll és professzionális fogkőlevétel megelőzheti a fogágybetegség kialakulását!

Jelentkezhet-e fájdalom a fogkőlevétel után?

A fogkőlevétel szinte teljesen fájdalommentes, de a kezelést követően lehetnek a fogak érzékenyebbek, tompa fájdalom, érzékenység normálisnak tekinthető.

Ha erős, hosszantartó fogínyvérzés jelentkezik, vagy a fájdalom másnap vagy harmadnap is jelen van, mindenképpen jelentkezzen be fogorvosához!

Milyen eredményre számíthatunk fogkőeltávolítás után?

A fogkő eltávolítását követően, nemcsak a sárgás, elszíneződött fogaktól, a kellemetlen szájszagtól szabadulunk meg, hanem fogaink láthatóan fehérebbek lesznek. Ha a fogkőlevétel után fogfehérítést csinálunk, a végeredmény tökéletes lesz.

A fogfehérítés alapfeltétele rendelőnkben mindig az előzetes fogkőlevétel. Bár a fogkőeltávolítás nem számít fehérítő eljárásnak, a polírozás, illetve a homokfúvás eltünteti a barna, elszíneződött foltokat és újra szép, ragyogó mosolyra tehetünk szert.

Fogai fehérségének megőrzéséért fontos, hogy rendszeresen és alaposan ápolja, tisztítsa fogait. Érdemes puha, vagy közepesen erős fogkefét vásárolni és a megfelelő fogmosási technika alkalmazásával, nem durván, hanem óvatosan mosni a fogakat. Ezáltal elkerülhetjük a fogínygyulladás veszélyét. Ugyancsak ajánlott a fogközöket tisztító interdentális fogkefe , valamint a fogselyem használata. Ezek rendszeres használatával jelentősen lecsökkenthetjük a fogágybetegség kockázatát.

Kérjen tanácsot parodontológus kollégánktól, vagy dentál higiénikusunktól a +3670 372 3000 telefonszámon, vagy írjon az info@nadordental.hu e-mail címre.

Érdemes naponta legalább egyszer használni fogselymet, vagy fogköztisztítót, és a szájvíz alkalmazása is javasolt.

Megfelelő szájhigiénia és rendszeres fogászati ellenőrzés mellett, a fogágybetegség elkerülhető.

Ne várja meg, amíg késő lesz! Fogai egészsége az általános egészség megőrzésében is alapvető fontosságú!

Kérjen időpontot most! info@adordental.hu  email címen  vagy a +36 70 372 3000-es telefonon!

 

www.nadordental.hu

 

 

 

Oldalunkon cookie-kat használunk, hogy személyre szabjuk és javítsuk a felhasználói élményt. További információt az Adatvédelmi tájékoztatóban talál.