Nádor Dental - Gondoskodó Fogászat

Teljes szájrehabilitáció fogászati implantátummal

2023. 02. 01. | Dr. Németh József
Fogászati implantátummal történő szájrehabilitációról akkor beszélhetünk, amikor az ellátás folyamán fogászati implantátumok kerülnek beültetésre. Ehhez foghiányra van szükségünk, és ennek mértéke befolyásolja, hogy milyen fogászati megoldást alkalmazunk.

Teljes szájrehabilitáció-fogászati implantátumokkal

Nem minden foghiányt kell pótolnunk, pl. a bölcsességfogak pótlása nem indokolt.

Egy-egy foghiány esetében adott helyre ültetünk be implantátumot –„on-one” és erre a gyógyulási idő elteltével kerül a végleges fogpótlás, korona. Több, egymás mellett lévő foghiány esetében alkalmazhatunk implantátumokon elhelyezett hidat.

Természetesen minden esetben orvosi vizsgálatra, ill. különböző képalkotók alkalmazására - CBCT (3D) felvétel - is szükség van! Ennek hiányában, nem végezhető biztonsággal implantáció.

Abban az esetben, ha teljes foghiányos esetet kell megoldanunk, többféle megoldás közül választhatunk. A klasszikus, hagyományos megoldás a teljes kivehető fogsor (protézis) készítése. Hátránya, hogy a már sorvadt csontállományon nehéz olyan protézist készíteni, ami a páciens teljes megelégedésével lenne használható. Főleg az alsó állcsonton nehéz jól működő fogsort készíteni.

Amennyiben van kellő csontállománya a páciensnek és nincs semmilyen kontraindikációja (ellenjavallat) az implantálásnak, akkor a páciens teljeskörű vizsgálata után beszélhetünk implantátumon elhorgonyzott pótlásról. Ekkor, nem csupán a rendelkezésre álló csontállományt kell megnéznünk, hanem a fogíny anatómiai, biológiai struktúráját is.

Sokszor találkozunk olyan esettel, amikor jobb a nem egyenletesen gyógyult ínyt ill. csontkínálatot valamilyen módon eltakarni az esztétikai kérdések érdekében.

Vannak esetek, amikor néhány fog maradna a páciens szájában, ezeknek a fogaknak az eltávolítását abban az esetben javasoljuk, amikor a tervezett fogpótlás elkészültét ill. tartósságát csak hátrányosan befolyásolná, ill. amennyiben a hosszútávú megoldás sikerességét csökkentené.

Milyen fogpótlások közül választhatunk?

Abban az esetben, amikor a páciens számára a fogpótlás nem távolítható el önállóan, fix pótlásról beszélünk.

Amennyiben a pótlás oldható (csavarozható) rögzítéssel készül, akkor ezek a pótlások orvos által kivehetőek, amire gyakran szükség is lehet, pl. javítás, tisztitás, vagy más kezelések elvégzésének érdekében. Ebben az esetben pici csavarokkal rögzítjük a pótlást az implantátumokhoz.

Minél több csont áll rendelkezésünkre, annál könnyebb a helyzetünk az implantátumok elhelyezése során. Vannak olyan sebészi eljárások, amelyek kifejezetten a nem ideális anatómiai helyzetnek megfelelően próbálnak jó megoldást nyújtani. Ilyen pl. az egyik legnépszerűbb, „all-on- 4” technológia.

Ebben az esetben 4 db. implantátum kerül beültetésre valamelyik állcsontba, olyan helyzetben, amivel elkerülhetőek az olyan anatómiai képletek, amelyek akadályoznák az implantátumok beültetését. Ebben az esetben alul és felül is a két szélső implantátumot döntve kell behelyezni, aminek segítségével alul egy ideget, felül pedig az arcüreget tudjuk elkerülni.

Ennél a technológiánál 4 db. implantátum tart meg egy teljes fogpótlást,  amit a páciens nem tud eltávolítani, ezért fix pótlásnak hívjuk.

Ha bármilyen kivehető megoldásban gondolkozunk, ami implantátumokra van erősítve, akkor mindig szem előtt kell tartanunk, hogy lehetőleg stabilan rögzülő, használat közben a különböző fellépő erőknek ellenálljon a fogpótlás. Ezért nem készítünk egy implantátumra kivehető pótlást.

Minél több implantátum behelyezésére van lehetőségünk, annál nagyobb az esélye a hosszútávú jó megoldásnak. Amennyiben elegendő implantátum kerül behelyezésre a megfelelő pozícióba, a páciens akkor is tudja hordani a pótlását, ha valamelyik implantátumot elveszítjük.

Mint láttuk, bizonyos esetekben (a szakma szabályait betartva) már 4 implantátum is elegendő egy jól működő fix pótláshoz. Természetesen, minél több implantátumot tudunk beültetni, pl 6 implant állcsontonként -ugyancsak népszerű megoldás- annál több lehetőségünk van pl. „megosztani” a fogpótlást. Ilyenkor több, különálló hidat ill.koronát tudunk készíteni, sokkal több lehetőségünk van egy hosszútávon jól működő pótlás elkészítéséhez.

Kivehető megoldásként gyakran alkalmazzuk az ún. stéges megoldást ill. a lokátoros rögzítést. Ezeknek a megoldásoknak az az előnye, hogy jó esztétika mellett egy stabil, implantátumokon elhorgonyzott kivehető fogművet tudunk nyújtani.

A jó esztétika alatt azt kell érteni, hogy ezekben az esetekben, a fogakat tartó alaplemezzel eltakarjuk a saját nyálkahártyával (ínnyel) borított állcsontokat. Ennek akkor van jelentősége, amikor pl.korábbi fogeltávolítás, ill. felszívódott csontállomány miatt nem kielégítő az esztétikája az anatómiai képleteknek.

Fontos megjegyezni, hogy ilyen megoldás esetén, tudunk ún. redukált fogsort készíteni, ami nem fedi be a szájpadlást. Ez a megoldás a hagyományos teljes protézis esetén nem kivitelezhető. 

Hogy kinek, melyik megoldást javasoljuk, azt személyes találkozók alkalmával, az igények és lehetőségek figyelembevételével tervezzük meg.

Rendelőnkben gyakorlott szakorvosok, szájsebész fogorvosok végzik az implantálást magas minőségű anyagokkal.

Rendelőnkben a kezeléseket kérheti éber szedációban 

Hívjon bennünket bizalommal: +36 70 372 3000

 

Oldalunkon cookie-kat használunk, hogy személyre szabjuk és javítsuk a felhasználói élményt. További információt az Adatvédelmi tájékoztatóban talál.