Nádor Dental - Gondoskodó Fogászat

Zárt és nyitott kürett – mikor és miért?

2022. 11. 17. | Dr. Nevelits Annamária
A parodontológiai kezelés során szükséges beavatkozás az ún. zárt és nyitott kürett (fog kürettálás). Mi a különbség a kettő között, mikor szükséges egyik és másik?

Fogágybetegség

A fogágybetegség (parodontitis, helytelenül a köztudatban fogínysorvadás) kezelésének lépései során az íny feletti teljes fogkő- és lepedékeltávolítás, illetve otthoni fogápolás egyénileg történő pontosítása és ellenőrzése után (egyéni szájhigiénés instruálás és motiválás) parodontológiai státuszfelvételt végzünk.

Rögzítjük minden egyes fog hat különböző felszínén a tasak mélységét.

Ha a milliméter beosztású szondával a fog és az íny közötti barázdában 5 mm-rel megegyező vagy annál mélyebb tasakot tudunk mérni, akkor van szükség az adott fogfelszíneken zárt kürettre.

A köznyelv a zárt kürett kifejezést használja az íny alatti zárt gyökérfelszíntisztításra, azonban ilyenkor több típusú kezelést végzünk egyszerre.  

Gépi (fogkőeltávolításhoz használatos ultrahangos készülék) és kézi eszközök segítségével eltávolítjuk az íny alatti fogkövet (depurálás), lesimítjuk az érdes gyökérfelszínt (gyökérsimítás) és lehetőség szerint igyekszünk a tasakfal gyulladásos szöveteiből is eltávolítani (ezt nevezzük igazából parodontális küret -nek). Lézeres kezeléssel esetlegesen kiegészíthető.

Mindezt lebenyképzés, tehát az íny átvágása nélkül végezzük, ezért hívjuk zártnak.Helyi érzéstelenítésben végezve nem fáj, továbbá kisebb és nagyobb mértékű ínyrecesszió a kürettálás után előfordulhat, illetve esetleges fognyaki érzékenység.

Szintén a köznyelvben elterjedt, nem túl pontos kifejezésű nyitott kürettre azonban csak abban az esetben van szükség ha a zárt gyökérfelszíntisztítást követő gyógyulási időszak letelte után is fennállnak még 5 mm, illetve annál mélyebb tasakok.

Amennyiben nem valamilyen más tényező okozza (elálló tömés és koronaszél, ínyközeli szuvasodás, stb.) és a szájhigiéné továbbra is megfelelő, akkor a gyulladás mértékének függvényében vagy újabb zárt tisztítást, vagy pedig tasakműtétet (nyitott kürett) végzünk.

Az utóbbi esetben a fog és íny között metszéseket végzünk, átvágjuk az ínyt a fogközi terület(ek)en és óvatosan leválasztjuk a fogakról és csontról, szemmel láthatóvá és könnyebben hozzáférhetőbbé téve az íny alatti fogfelszíneket és csontot.

Tasakműtétet több célból végezhetünk.

Amennyiben a műtét során feltárt területen gyökérfelszíni és csontos elváltozás (defektus) nem áll fenn, és csak a zárt tisztítás utáni visszamaradt gyulladásos (granulációs) szövetek akadályozzák a tasakok gyógyulását, őket szükséges eltávolítani, ezt nevezzük igazából nyitott kürettnek.

Azonban ha a defektusnak bonyolultabb anatómiája van, akkor annak alakjától függően rezektív vagy regeneratív tasakműtétet végzünk (menete és ára a típusától függen eltérő). Előbbi esetben eltávolítani igyekszünk a csontból, lágyszövetekből annak érdekében, hogy a tasakok megszűnjenek, ezáltal hosszú távon fenntartható gyulladásmentes állapotot érjünk el.

Utóbbi esetben pedig regeneratív műtéti stratégiával és/vagy regeneratív anyagok (emdogain, membrán, stb. ) segítségével igyekszünk a csonton belüli csontkráterekben csontos telődést elérni, illetve az eredetivel teljesen vagy részben megegyező kötőszöveti és hámszöveti struktúrát helyreállítani. A műtét végén minden esetben varratokkal zárjuk a területet, majd annak típusától függően különböző hosszúságú kontroll és varratszedési időintervallummal szükséges számolni.

Amennyiben Ön a következőket tapasztalja: fogkő, gyulladt íny, vérzés spontán, vagy fogmosáskor, mozgó fogak, szükséges parodontális szűrővizsgálat és adott esetben a betegség kezelése, ugyanis nem csak lokálisan okoz problémát a fogak akár teljes elvesztésével, de gócbetegségként a teljes szervezetünkre is veszélyforrásul szolgál (pl. infarktus és stroke hajlam növelése, terhesség esetében koraszülés és alacsony magzati súly rizikója, gócbetegségek), különböző betegséggel kölcsönösen rontják egymást (magas vérnyomás, cukorbetegség, stb.)

 Rendelőnkben a kezeléseket kérheti éber szedációban 

Hívjon bennünket bizalommal: +36 70 372 3000

Oldalunkon cookie-kat használunk, hogy személyre szabjuk és javítsuk a felhasználói élményt. További információt az Adatvédelmi tájékoztatóban talál.