Nádor Dental - Gondoskodó Fogászat

Nádor Dental Fogászati szakblog

Fogápolás, szájhigiénia a fogbetegségek elkerülése érdekében

2021. 04. 05. | Dr. Németh József
A helyes és rendszeres fogápolás alapvető fontosságú ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket. A fogmosás elmulasztásával a baktériumok egyre növekvő számban telepednek meg, ahol lepedéket, majd fogkövet formálnak.

A baktériumok legnagyobb számban a fog és az íny találkozásánál telepednek meg,ott képezve fogkövet. Ez pedig hatással lehet nemcsak fogaink, de egész szervezetünk egészségére.

Milyen fogápolási eszközöket használjunk?

A napi többszöri, de legalább kétszeri fogmosás, valamint a rendszeres fogselyem használata az alapja a helyes szájápolásnak. Abban az esetben, ha fogaink kevésbé állnak szabályosan, egyéb eszközöket is be kell vetnünk a tisztán tartásuk érdekében. A nagyobb fogközök, vagy nehezen hozzáférhető zugok tisztításához különböző vastagságú fogköztisztító fogkefék segítségét vehetjük igénybe, illetve használhatunk különböző szájvizeket vagy akár szájzuhanyt is a maximális hatás eléréséhez.

Mivel és mikor ápoljuk fogainkat?

A statisztikai adatokból kiderül, hogy a magyar lakosság fejenként átlagosan csupán 1,4 tubus fogkrémet és 0,7 fogkefét vásárol egy évben. Ezzel szemben a fogkefék cseréje három havonta javasolt, hiszen a felszínükön megtapadt baktériumok száma hétről hétre nő és egy idő után használatával több kárt okozunk, mint hasznot.

Szintén fontos magának a fogápolásnak az időzítése is. Főleg reggel jellemző, hogy a reggelit gyors fogmosás követi, miközben érdemes lenne betartani a fél óra szünetet az étkezéseket követően, hiszen a fogakat ért savak hatására a fogzománc felpuhul, amely a fogmosás (dörzsölés) következtében károsodást szenved. A fél órás szabályt azonban nemcsak az étkezések után szükséges betartani, hanem az üdítőitalok fogyasztása után is.

Mi a különbség az otthoni és a professzionális fogápolás között?

A fogkő felszaporodását a helyes fogápolás befolyásolja, de többek között hatással van rá genetikai felépítésünk is. Bizonyos esetekben hiába ápoljuk rendszeresen és helyesen fogainkat, pár havonta mégis annyira felszaporodik a mennyisége, hogy elkerülhetetlen lesz egy látogatás a dentálhigiénikushoz. Az otthoni fogápolás során ugyanis csak a lepedéket tudjuk letakarítani, a fogkövet nem. A fogászati rendelőben ultrahang segítségével távolítják el a fog felszínén megtapadó fogkövet, szükség esetén a fogíny alá is benyúlva. Polírozás után a fogaink visszanyerik eredeti tisztaságukat és szépségüket.

 Mi a következménye a rendszertelen vagy helytelen fogápolásnak?

A gyulladt fogíny kezelés nélkül nem gyógyul meg. Ahogy telik az idő az ínyünk megduzzad és egyre kevésbé fog a fogunkhoz tapadni, kis tasakokat képezve, amiket lassan megtöltenek a baktériumok. A tasakok mérete folyamatosan nő, egészen addig, amíg a gyulladás el nem éri az állcsontot. Ekkor a fogak megdőlnek, és egy idő után bizony ki is potyognak.

Ha a gyulladás elér egy bizonyos pontot, fogászati gócnak hívjuk, amelynek hatása a fogvesztésnél is ijesztőbb. A felszaporodott baktériumok ugyanis bejutnak a véráramba és eljutnak az összes főbb szervhez, többek között kardiovaszkuláris betegségeket, várandós nőknél koraszülést, akár vetélést is okozva.

Hogyan sajátítsuk el a helyes fogápolás technikáját?

A helyes fogápolás technikája folyamatosan fejlődik, az új eszközök megjelenésével pedig új lehetőségek tárulnak elénk. Érdemes tehát szakértőhöz fordulni, aki megállapítja, hogy fogainkhoz mérten, mik lennének a legmegfelelőbb eszközök és hogyan tudjuk őket úgy használni, hogy a fogápolásra szánt időnk a lehető leghatékonyabb legyen.

 

Szeretne megszabadulni a fogköveitől? Foglalja le időpontját még ma és mosolyogjon újra önfeledten! Jelentkezzen be a +36 70-372-3000-os telefonszámon vagy az info@nadordental.hu email címen!

 

Az oldalon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információk