Nádor Dental - Gondoskodó Fogászat

Fogápolás, szájhigiénia a fogbetegségek elkerülése érdekében

2022. 04. 19. | Dr. Németh József, Dr. Bukovszky Botond
A helyes és rendszeres fogápolás alapvető fontosságú ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket. A fogmosás elmulasztásával a baktériumok egyre növekvő számban telepednek meg, ahol lepedéket, majd fogkövet formálnak.

Szájhigiénia és fogmosás

A megfelelő szájhigiénia, a helyes és rendszeres szájápolás nélkülözhetetlen a fogak és a szájüreg egészségének, valamint az általános egészség fenntartásához. Sokak számára a szájhigiéniai fogápolás egyenlő a fogmosással, azonban ennél jóval összetettebb dologról van szó. Jelen blogunkban a leggyakrabban felmerülő kérdésekre igyekszünk választ adni.

 

Mikor és hányszor mossunk fogat egy nap?

Átlagosan napi 2 fogmosás javasolt. A túl gyakori fogmosás is ártalmas lehet, elsősorban mechanikai ártalmat tudunk okozni a fogzománc és a fogíny területén. Az esti fogmosást az utolsó étkezés után, lefekvés előtt végezzük el. Fontos, hogy nassolás már ne legyen az esti fogmosás után.

 Az étkezéseket követően érdemes várni kb. fél – 1 órát a fogmosással, mert bizonyos anyagok (különösen sav tartalmú anyagok, így például alma, savas üdítőitalok stb.) fellazítják a fogzománc szerkezetét, ami így a fogmosás során sérülhet. Ha bizonyos idő eltelik az étkezés és a fogmosás között, a szájüreg és a nyál normál regeneráló funkcióinak köszönhetően ez elkerülhető.

A fogmosás elmulasztásával a baktériumok egyre növekvő számban telepednek meg, ahol lepedéket, majd hosszabb idő után fogkövet formálnak. Az egyik legkritikusabb hely ilyen szempontból a fog és az íny találkozása, valamint a fogak különböző felszínei. A plakk, lepedék és fogkő a mindennapos problémákon (pl. kellemetlen szájszag, ínyvérzés, fogfájás) túl hosszútávon nem csak fogaink, hanem egész szervezetünk egészségére is káros hatással van.

A fogmosás vagy a fogselyem használata a fontosabb?

Mindkét tevékenység nélkülözhetetlen, a fogak egészségének fenntartásához. A fogak legtöbb felszínét fogkefe segítségével is meg tudjuk tisztítani, azonban a fogkefe számára elérhetetlen területeken is felhalmozódik az ún. dentális plakk, lepedék, amely területeket fogselyemmel és fogköztisztító kefével tudunk tisztává tenni. A fogközök, nehezen hozzáférhető területek, fogszabályozó készülékek fokozott tisztítást igényelnek, amelyhez különböző vastagságú fogköztisztító kefék és speciális fogkefék segítségét vehetjük igénybe.

 

Elektromos vagy hagyományos fogkefét használjak?

Erre a kérdésre talán a legmegfelelőbb válasz az, hogy nem a fogkefe típusa, hanem annak sörtéinek minősége, és még inkább a helyes fogmosási technika a siker kulcsa. Hagyományos és elektromos fogkefével egyaránt el lehet érni a kívánt tisztaságot, ha helyes technikát alkalmazunk. A legfontosabb, hogy puha sörtéjű fogkefét használjunk, és az alkalmazott eszköznek megfelelő technikával mossuk a fogainkat. Ha valakinek könnyebb és komfortosabb elektromos fogkefével mosni a fogait, akkor javasolt az alkalmazása.

Bizonyos tanulmányok szerint az elektromos fogkefék képesek a lepedék hatékonyabb eltávolítására. Ne felejtsük el azonban, hogy az elektromos fogkefe sem „mossa meg helyettünk” a fogainkat, esetenként hajlamosak vagyunk kevésbé alapos tisztítást végezni ezekkel az eszközökkel.

Az elektromos fogkefe használatnak is megvan a maga veszélye, például túl erősen alkalmazva ínykárosodást tudunk okozni vele. Ezt elkerülendő az újabb típusú elektromos fogkefék jeleznek, ha túl erős nyomást gyakorlunk velük. Erre természetesen hagyományos fogkefe használatánál is figyelni kell.

 

Milyen fogkrémet használjak?

A fogkrém választásánál arra érdemes figyelni, hogy (ha egyéb kontraindikációja nincs) fluorid tartalmú fogkrémet vásároljunk. A legtöbb fogkrém tartalmaz fluoridot, így különösebb odafigyelést ez nem igényel, de kaphatók fluoridmentes fogkrémek is. Ezen kívül ajánlott figyelembe venni, hogy milyen típusú fogakkal és parodontológiai (fogíny, fogágy) státusszal rendelkezünk, mert a fogkrémben található különböző segédanyagok elősegíthetik a meglévő betegségek gyógyulását, az egészséges szövetek és szép fogak fenntartását.

Milyen gyakran kell cserélni a fogkefét?

A statisztikai adatokból kiderül, hogy a magyar lakosság fejenként átlagosan csupán 1,4 tubus fogkrémet és 0,7 fogkefét vásárol egy évben, amely a nem megfelelő fogmosási szokásokra hívja fel a figyelmet.

Akkor szükséges új fogkefére váltanunk, amikor a fogkefe sörtéi elgyengülnek. Ez átlagosan 2-3 hónap után válik indokolttá, tehát a fogkefék cseréje három havonta mindenképpen javasolt. Ha nem cseréljük le fogkefénket, akkor nemcsak a tisztítás hatékonysága csökken jelentős mértékben, hanem az ínyünket is károsítjuk a megkeményedett, szétálló sörtékkel. Emellett a megtapadt baktériumok száma is növekszik.

Ha valamilyen fertőző (vírusos / bakteriális), szájüreget is érintő megbetegedésünk volt (pl. afta, herpesz), akkor a betegség lezajlása után érdemes új fogkefét használnunk a visszafertőződés elkerülése érdekében.

 

Szájzuhany és szájöblögetők alkalmazása kiválthatja a fogmosást?

Egyik módszer sem helyettesíti sem a fogmosást, sem a fogköztisztítást. A szájöblögetők alkalmazása segítheti a friss lehelet és jó szájhigiénia fenntartását (többet között fluorid tartalmának köszönhetően) és komfortosabbá teheti az érzetünket, de ez csak egy kiegészítő elem a szájápolás során.

Lehetőség szerint alkoholmentes szájöblögetőt használjunk. A szájzuhany szintén kiegészítő elem, azonban bizonyos esetekben (például fogágybetegségben érintett páciensek esetén) ártalmas is lehet a használata. Ennek helyes és szükséges használatáról a fogorvos tudja tájékoztatni a pácienseket.

Hogyan kell helyesen fogat mosni?

A helyes fogmosási technika elsajátításában elsősorban fogorvos és dentálhigiénikus tud segíteni a páciensek számára. Érdemes időt és energiát áldozni erre, hiszen mindenkinek az egyedi adottságainak megfelelően kell megtanulni a helyes szájápolási technikákat.

 A fogmosás során a fogkefét 45 fokos szögben döntve, körkörös mozdulatokkal kell tisztítani a fogakat, a fog és az íny határánál is (módosított Bass-technika). Nemcsak az alapos tisztítás érhető el ezzel a technikával, hanem elkerülhető a vízszintes, erős, súroló mozdulatok által okozott ínykárosodás és fogzománckopás is.

A fogak rágófelszínét mosva a barázdák lefutási irányának megfelelően minden irányban szükséges megmosni a fogfelszíneket. Nem szabad elfeledkezni a fogak belső, nyelv felőli, és hátsó felszíneiről sem. Célszerű kialakítani egy „rutint”, sorrendet a fogmosás során, amelyet minden alkalommal követve, elkerülhető, hogy bizonyos fogfelszínek kimaradjanak.

Mi a különbség az otthoni és a professzionális, rendelői fogápolás között?

A fogkő kialakulását alapvetően a helyes fogápolás befolyásolja, de genetikai tényezők is szerepet játszanak benne. Így annak ellenére, hogy valaki otthon rendszeresen és helyesen ápolja fogait, már pár hónap alatt is felszaporodhat nagyobb mennyiségű fogkő, aminek indokolt az eltávolítása fogorvosi rendelőben. Az otthoni fogápolás során ugyanis csak a lepedéket tudjuk letakarítani, a fogkövet nem. A fogászati rendelőben ultrahang segítségével távolítják el a fog felszínén megtapadó fogkövet, szervült dentális plakkot, szükség esetén a fogíny alatti területet is érintve. Fogkőeltávolítás és polírozás után a fogaink visszanyerik eredeti tisztaságukat.

A Nádor Dental rendelőjében a legmodernebb technológia, az irányított Biofilm Terápia és az ehhez kifejlesztett EMS AIRFLOW Prophylaxis Master készülékkel távolítjuk el a fogköveket.  Néhány a számos előnyéből:

  • ,,No-pain” technológiának köszönhetően sokkal kíméletesebb, gyorsabb és fájdalommentesebb a hagyományos módszernél
  • Gyengéden, de mégis hatékonyan távolítja el lepedéket, elszíneződést és a fogkövet
  • Fogszabályozó készülékek tisztítása hatékonyabb és gyorsabb
  • Fogpótlások és egyéb restaurátumok (tömések, betétek) tisztítása kiemelkedően fontos, ezek esetében szintén biztonsággal alkalmazható

Az EMS technológiáról itt olvashat bővebben.

Mi a következménye a rendszertelen vagy helytelen fogápolásnak?

A gyulladt fogíny kezelés nélkül nem gyógyul meg. Ahogy telik az idő az ínyünk megduzzad és egyre kevésbé fog a fogunkhoz tapadni, kis tasakokat képezve, amiket lassan megtöltenek a baktériumok, fogágybetegség alakul ki. A tasakok mérete folyamatosan nő, amely végül a fogak meggyengüléséhez és azok elvesztéséhez vezet.

A fogászati gyulladások potenciális gócforrásnak tekintendők. A felszaporodott baktériumok és azok bomlástermékei ugyanis bejutnak a véráramba és eljutnak az összes többi szervhez, így okozva többek között kardiovaszkuláris (szív-érrendszeri) betegségeket, hajhullást, várandós nőknél koraszülést, akár vetélést.

Szeretné elsajátítani az Ön számára legmegfelelőbb fogápolási technikát?  Szívesen kipróbálná az EMS gyengéd, mégis hatékony technikáját, hogy megszabaduljon a fogköveitől?

Foglaljon időpontot még ma és mosolyogjon újra magabiztosan, önfeledten!

Jelentkezzen be a +36 70-372-3000-os telefonszámon vagy az info@nadordental.hu email címen!

 

Oldalunkon cookie-kat használunk, hogy személyre szabjuk és javítsuk a felhasználói élményt. További információt az Adatvédelmi tájékoztatóban talál.