Nádor Dental - Gondoskodó Fogászat

Fogászati kezelések terhesség alatt

2022. 07. 08. | Dr. Bukovszky Botond
Sokan nem tudják, hogy a várandós kismamák fogainak rendben tartása, kezelése, valamint a rendszeres és alapos fogmosás milyen fontos szerepet játszik nemcsak a kismama, hanem a születendő gyermek életében is.

A várandósság során alapvetően kerüljük az invazív fogászati beavatkozásokat. Ha tervezett babavárásról van szó, célszerű a várandósság előtti időszakban felkeresni a fogorvost, és elvégezni minden szükséges kezelést. Így a terhesség során elegendő lesz a trimeszterenkénti kontroll vizsgálat, fogkőeltávolítás.

Ha mégis a terhesség alatt van szükség fogászati beavatkozásra, akkor is törekszünk minél kevésbé invazív megoldást választani, fogmegtartó kezeléssel megtartani a fogakat (akár hosszútávú ideiglenes megoldásként), így a nagyobb beavatkozásokat majd a baba megszületése után végezhetjük el. Számos dolgot érdemes szem előtt tartani várandósság során.

Milyen hatással van a fogakra, ínyre a terhesség? És fordítva?

A régi hiedelmekkel ellentétben (miszerint a terhesség során jelentősen romlanak a fogak és azok elvesztésre kerülnek) nincs ok különösebb aggodalomra, amíg valaki megfelelő szájhigiénét tart fent, és rendszeresen részt vesz a fogászati kontrollvizsgálatokon, kezeléseken.

A terhesség alatt a hormonszintek miatt bekövetkezik néhány változás a szájüreg területén is. A fogíny és fogágy szöveteinek vérátáramlása nő, így azok ödémássá, vérzékennyé válhatnak.

Azonban ami ezt jelentősen súlyosbítja, az a nem megfelelő szájhigiéné, lepedék, baktériumok jelenléte.

Tehát, ha valaki tökéletesen tisztán tartja fogait, ínyét és szájüregét, akkor nincs lehetősége manifesztálódni a súlyosabb terhességi ínygyulladásnak (gingivitis). Ennek hiányában valóban sokkal esendőbb a várandósság során az íny és a fogágy.

A szájüregi normálflóra (baktériumok), nyálösszetétel szintén változhatnak, de a jó szájhigiéné fenntartásával ezek sem okoznak nagyobb problémát. A hiedelmekkel ellentétben a fogakból való kalcium kioldódás és az ez okozta fogszuvasodás tévhit. Fogszuvasodásra hajlamosabbá válhat valaki a terhesség során, de megfelelő szájhigiénével ez is elkerülhető.

Fontos megjegyezni, hogy nem csak a terhesség okozta hormonális változások vannak hatással a szájüregre, hanem a szájüregi baktériumok, gyulladások is hatnak a magzat fejlődésére és a baba születésére.

Súlyosabb esetben akár fejlődési rendellenesség, koraszülés és alacsony születési testsúly is jelentkezhet. Számos tanulmány bizonyította, hogy bizonyos baktériumok (pl. Porphiromonas gingivalis) átjutnak a placentán (méhlepényen), és jelen vannak a fejlődő baba szervezetében is.

Bizonyos szájüregi baktériumok és azok véráramba juttatott toxinjai koraszülést tudnak okozni. Ha nem kezelt gyulladás áll fenn a szájüregben, pl. gyulladt fogból eredően (vagy bárhol máshol a szervezetben), azt gócforrásnak tekintjük, ami pedig gócbetegségként a magzatra szintén negatív hatást gyakorolhat.

 

Tudjon meg többet a fogászati gócokról: https://nadordental.hu/blog/gocbetegseg-fogaszati-gocok/

 

Időpontért hívjon bennünket bizalommal: +3670 372 3000

 

A rossz szájhigiénével, fogágybetegséggel (parodontopátia) rendelkező anya gyermekének szájüregében szintén megtalálhatóak kórokozó baktériumok, amelyek leginkább a születést követően, a közös evőeszköz, pohár, netán fogkefe használatával manifesztálódnak, így ennek elkerülését javasoljuk.

 

 Mire kell figyelni terhesség alatt?

 

A terhesség során fokozottan oda kell figyelni a szájhigiénére, fogmosásra.

Puha vagy extra puha sörtéjű fogkefével javasolt fogat mosni, így elkerülhető az egyébként is vérzékeny, gyulladásra hajlamos ínyszövet felsértése.

A fogkefék cseréje gyakrabban történjen, mint terhességen kívüli időszakban.

A fogköztisztítás (fogselyem, fogköztisztító/interdentális/ kefe) is még fontosabb, mint egyébként. Célszerű a saját fogra és ínyre jellemző fogkrémet választani, szájvízből pedig alkoholmentest használni (ez nem csak terhesség esetén igaz).

Nagyon fontos részt venni a fogorvosi kontroll vizsgálatokon, nem véletlen, hogy pecsétes igazolásra is szükség van terhesség alatt. A fogorvosi vizsgálatokon általában csak kontroll, instruálás és fogkőeltávolítás történik, szükség esetén bizonyos beavatkozásokkal kiegészítve.

Általánosságban trimeszterenként, azaz 3x javasolt megjelenni ellenőrző fogorvosi vizsgálaton a terhesség alatt (ez egyénenként változhat, panasz vagy tünet esetén javasolt rögtön felkeresni a fogorvost).

 

Milyen fogászati beavatkozás végezhető el terhesség alatt?

 

Mint említettük, lehetőség szerint minél kevesebb beavatkozást végzünk a terhesség során. Ez alól kivételt jelentenek az akut, fájdalmas elváltozások, amiket mindenképp kezelnünk kell, illetve az olyan súlyos gyulladások, amik potenciálisan veszélyeztetik a baba fejlődését, születését, vagy netán az anya életét.

Amíg lehet, fogmegtartó kezeléssel igyekszünk kevésbé invazív beavatkozást választani (pl. fogtömés, hosszútávú ideiglenes tömés, esetenként gyökérkezelés/endodoncia/), szükség esetén szóba jöhet egyszerű fogeltávolítás is.

A nagyobb beavatkozással járó, nem akut, halasztható kezeléseket (pl.  bölcsességfog műtét, implantáció, csontpótlás) a baba megszületése után végezzük el, kivéve, ha panaszt is okozó, súlyosabb elváltozásról van szó, amit feltétlen szükséges elvégezni.

A magzat fejlődése szempontjából legkritikusabb időszak az első trimeszter és a harmadik trimeszter második fele, így ha szükséges a terhesség idején, a második trimeszter közepén végezzük el a fogászati beavatkozásokat.

Fogkőleszedés, fogtisztítás biztonsággal elvégezhető, ami erősen javasolt is, segítve a jó szájhigiéné fenntartását és az ínygyulladás megszüntetését. Ennek gyakoriságának szükségessége egyénenként változó, de általánosságban trimeszterenként javasolható az egyébként is szükséges fogorvosi kontroll során.

Röntgenfelvétel készítését, ha csak lehet kerüljük, ezzel elkerülve a magzat / baba felesleges sugárterhelését.

Rutinszerű ellenőrző röntgenfelvételt sem csinálunk, és kisebb tünetek, elváltozások esetén sem, igyekszünk e nélkül felállítani a diagnózist és elvégezni a szükséges terápiát.

!Érdemes megjegyezni, hogy a fogorvosi röntgenek során elszenvedett dózis nagyon alacsony, így ha feltétlen szükségessé válik, a megfelelő védelem mellett bármilyen károsodás vagy veszély nélkül elkészíthető a röntgenfelvétel!

 

Milyen (fogászatban is használatos) gyógyszerek szedhetők terhesség alatt?

Bizonyos gyógyszerek biztonsággal szedhetők terhesen is. Természetesen a felesleges gyógyszerszedés (mint egyébként is) kerülendő, különösen a kismamák számára.

Azonban ha fájdalomcsillapításra van szükség, vagy antibiotikumra a gyulladás megszüntetésére vagy a gyulladás magzatra gyakorolt hatásának elkerülése miatt, úgy a megfelelő készítmények jó célt szolgálnak.

Fontos, hogy mindig szakorvosi konzultációra van szükség (mind a fogorvos, mind a háziorvos / szülészorvos részéről), és csak ezután választható ki biztonsággal az adott gyógyszer.

Ez azért nagyon lényeges, mert bizonyos gyakran használt fájdalomcsillapítók (pl. Cataflam, Flector, Voltaren, Algoflex, Advil) használata tilos és veszélyes a terhesség során. Tehát a megfelelő gyógyszer kiválasztása érdekében mindig konzultálni kell a fogszakorvossal és a háziorvossal is.

A fogászati kezelések során helyi érzéstelenítés (injekció) terhesség alatt is használható, amennyiben arra szükség van.

A baba születése utáni időszakban, ha érzéstelenítőt kap valaki, akkor javasolt 6 órán át kerülni a baba szoptatását.

 

Kérdése van? Időpontot szeretne foglalni?

 

Hívjon bennünket bizalommal: +3670 372 3000

 

 

 

 

Oldalunkon cookie-kat használunk, hogy személyre szabjuk és javítsuk a felhasználói élményt. További információt az Adatvédelmi tájékoztatóban talál.