Nádor Dental - Gondoskodó Fogászat

Fogfehérítés

2022. 02. 02. | Dr. Bukovszky Botond
Ön is szeretne ragyogó, fehér fogakat? A Nádor Dental rendelőjében a fogfehérítés most a legmodernebb, Pola Office Plus géppel és Radii Xpert LED lámpa alkalmazásával történik. Gyors, hatékony és csodás eredményt garantál.

Az esztétikai fogászat egyik kulcspontja a fogak színe, a fehér fogak. A megfelelő esztétikai hatás eléréshez szükség lehet fogfehérítésre, amely történhet fogorvosi rendelőben, és otthoni eljárásokkal is. A biztonságos használat és a tartós, természetes hatás elérése érdekében mindkét esetben orvosi felügyeletre és segítségre van szükség. Egyénenként változó, hogy kinek milyen mértékben szükséges, és milyen mértékben lehetséges fogainak „fehérebbé” tétele. A legjobb eredmény eléréséhez azt is fontos tisztázni, hogy mi állhat a fog elszíneződésének hátterében.

Mik lehetnek a fogelszíneződés okai?

A fogak elszíneződését okozhatják belső és külső tényezők. Belső tényezők közé soroljuk például a fogfejlődési rendellenességeket, fogbélelhalást, belső reszorpciót, fogakat érő traumákat, gyökrétömő anyagokat, amalgám tömést és bizonyos gyógyszerek okozta fogelszíneződéseket. Külső ok lehet a rossz szájhigiéné és chromofil baktériumok jelenléte, bizonyos ételek és italok (pl. tea, kávé), gyógyszerek és a dohányzás. Fogszuvasodás is okozhatja a fogak elszíneződését. Emellett azt is fontos figyelembe venni, hogy mindenkire egyénileg jellemző a saját fogszíne. A fogszínek széles skálán mozognak, általában néhány árnyalattal lehet fehéríteni az eredeti színt.

A fogfehérítés javallata és ellenjavallata

Az első és legfontosabb indikáció az esztétikai szempontok kielégítése. Az elszíneződött fogak ellátása történhet tömőanyaggal, esztétikus héjjal és koronával is, azonban ha más nem indokolja, a fogfehérítés a legkevésbé invazív és legelőnyösebb beavatkozás. Szakmai szempontból is szükség lehet fogfehérítésre, például ha fém-mentes fogpótlást készítünk, és az alatta levő fog sötét színe nagyon áttetszene a pótláson. Fogszabályzó kezelést követően is indokolt lehet az elszíneződött fogak fehérítése, vagy a még tökéletesebb esztétikai hatás elérése érdekében. Bizonyos esetekben nem javasolt vagy tilos a fogfehérítés: fogfehérítő anyagokkal szembeni allergia, túlzott fog- és fognyaki érzékenység, rossz szájhigiéné, terhesség.

A fogfehérítés menete

A fogfehérítés kivitelezéséhez jó szájhigiénére és tiszta fogfelszínekre van szükség. Ezért minden esetben, professzionális szájhigiénés kezelés, fogkőeltávolítás és fogpolírozás előzi meg a fehérítést. A szuvasodások, gyulladások, rossz tömések ellátása szintén megelőzi a fehérítést. Ezek ellátásánál és a fogszínmeghatározásnál azonban figyelembe kell venni, hogy a tömésekre és fogpótlásokra nem lesz hatással a fehérítő anyag. Maga a folyamat fájdalommentesen zajlik, átmeneti érzékenység azonban felléphet a kezelés alatt és után. Fontos a fogíny és a lágyszövetek védelme a kezelés során, amelyet egy speciális ínyvédő anyaggal biztosít a fogorvos. Számos anyag és módszer áll rendelkezésünkre a fogfehérítéshez (pl. lézeres fogfehérítés, UV-fénnyel támogatott fogfehérítés), azonban a hatékony fogfehérítő anyagok közös jellemzője, hogy valamilyen oxidálószert tartalmaznak (pl. hidrogén-peroxid, karbamid-peroxid). A rendelőben végzett fogfehérítést kiegészíthetjük fogfehérítő lámpa használatával is. Ez esetben az eredmény hatásosabb lehet és rövidíthetjük a szükséges kezelési időt is. A fehérítési folyamat végeredménye nem azonnali, 12-24 óra eltelte után nyeri el végleges színét. Pácienseink fogairól (beleegyezésük után) előtte-utána fotókat is készítünk, amelyek szemléltetik a fehérítés eredményességét. A folyamat többször ismételhető, pácienseink véleménye, elégedettsége és orvosi javaslat alapján (anyagtól is függően), általában max. 3 ismétléssel. A professzionális fogfehérítés biztonságos módszer, amennyiben fogorvosi rendelőben, fogorvosi felügyelet mellett zajlik. Bizonyos cikkekben olvashatunk egyéb otthoni fogfehérítő praktikákat, mint például a szódabikarbóna alkalmazását. Habár első ránézésre fehérebbnek tűnhetnek tőle a fogak, nagyon káros a fogzománcra nézve, különösen, ha valaki gyakran használja. Felérdesíti a zománcfelszínt, ami nem csak maradandó, visszafordíthatatlan károsodást okoz, hanem kedvezőbb felszín nyújt a baktériumok és az elszíneződést okozó anyagok kitapadására.

Rendelőnkben a fogfehérítés a legmodernebb technológiával, Pola Office Plus géppel és Radii Xpert LED lámpa alkalmazásával történik.

Miért javasoljuk a Pola Office gépet és a LED fény alkalmazását?

 

  • A fehérítő gép megóvja az idegeket és idegvégződéseket,
  • A LED fénynek is köszönhetően lerövidül a páciens fogászati székben töltött ideje-
  • mindössze 30 perc elegendő az eredmény eléréséhez,
  • felgyorsítja és még eredményesebbé teszi a fehérítést,
  • minimalizálja az irritációt, égő érzést,
  • nem károsítja a fogínyt.

Fogfehérítés után

Egyénenként változó, hogy mennyi ideig tart a fehérítés hatása. A rendelői fogfehérítéssel, jóval tartósabb eredmény érhető el, mint az otthoni verzióval.

Sok függ attól is, hogy mi volt az elszíneződés eredeti oka.  A fogfehérítés után néhány szabály betartása szükséges, melyek hiányában hamarabb visszaszíneződhetnek a fogak.

Minimum 1-2 hétig kerülendők a színezőanyagokat tartalmazó ételek, italok (pl. vörösbor, kávé, tea, piros bogyós gyümölcsök, cékla, színes fűszerek,stb.), valamint a dohányzást is kerülni kell.

Bővebben a kezelést követő javaslatokról itt olvashat: https://bit.ly/3rhqgtr

Jelentkezzen be fogfehérítésre, hívjon bennünket bizalommal: +36 70-372-3000

vagy írjon nekünk : info@nadordental.hu

 

Oldalunkon cookie-kat használunk, hogy személyre szabjuk és javítsuk a felhasználói élményt. További információt az Adatvédelmi tájékoztatóban talál.