Nádor Dental - Gondoskodó Fogászat

Fogászati híd vagy implantátum?

2022. 10. 19. | Dr. Bukovszky Botond
A részleges, vagy nagyobb kiterjedésű foghiányok esetén szóba jöhet kivehető, kombinált fogpótlás, azonban, ha lehetőség van rá, fix (rögzített) fogpótlás készítése javasolt. Ezen belül két fő típus létezik: fogászati implantátum és hídpótlás.

Mit jelent a hídpótlás?

Egy vagy több fog hiánya esetén hídpótlás készíthető.

Ez esetben a foghiány melletti fogakat, mint pilléreket vesszük segítségül, és azokra támaszkodva készül el a hídpótlás.

Ehhez az említett pillérfogakat le kell csiszolni (ún. prepapálás, csonkelőkészítés), majd a lecsiszolt fogakra elkészülhet a híd. A pillérfogak száma attól függ, mekkora foghiányt szeretnénk pótolni, és milyenek a rendelkezésre álló maradék fogak.

Például ha csak egy fog hiányzik az oldalsó / hátsó régióban, azaz a kisőrlő / nagyőrlő fogak területén, általában elég a két szomszédos fog előkészítésével ún. 3 tagú hidat készíteni. Nagyobb kiterjedésű hiányoknál vagy esztétikai front régióban szükség lehet több fog lecsiszolására is, statikai és esztétikai okokból egyaránt.

A hídkészítésnek is vannak határai, túl sok foghiány esetén, vagy a meglévő fogak nem megfelelő statikai állapota miatt előfordulhat, hogy nem készíthető fix hídpótlás.

A csonkelőkészítés során a pillérfogak gyökérkezelése, csapos felépítése is szükségessé válhat.

A híd anyaga lehet fémkerámia (fogászati fém váz esztétikus porcelán / kerámialeplezéssel) vagy fémmentes esztétikus cirkónium (mely általában szintén esztétikus kerámia leplezést kap). Az anyagok közti választást számos tényező befolyásolhatja (allergia, egyéb fogpótlások a szájüregben, esztétika, funkció, szájhigiéné, anatómiai tényezők, anyagi helyzet stb.)

Mit jelent a fogászati implantátum?

Fogászati implantáció során a foghiány területére egy titániumból készült „fém csavar” kerül behelyezésre.

A gyógyulást követően ez fogja biztosítani a „pillért”, amire elkészülhet a korona, azaz pótolni tudjuk a hiányzó fogat / fogakat. Implantátumokra (hasonlóan a saját fogakhoz) készíthetünk ún. szóló koronákat (mely esetben egy implantátum egy fogat helyettesít, és azon egy korona helyezkedik el – leginkább egy fog hiánya esetén javasolt), illetve készíthetünk hidat is (mely esetben több implantátumon, nagyobb kiterjedésű híddal, több fog hiányát pótóljuk).

Az implantátumokra készülő híd egyik legnagyobb előnye (szemben a klasszikus, saját fogakra készülő híddal szemben), hogy nem szükséges a szomszédos, egészséges fogak lecsiszolása. Ezen kívül, ha későbbiekben probléma adódna, például egy hagyományos híd esetén valamelyik tartó pillérrel, úgy általában az egész híd levétele szükségessé válik.

Ezzel szemben az implantátumoknál a többi fogtól független rendszerről van szó, így sokszor e nélkül is megoldható a probléma.

Ajánlások szerint saját fogat és implantátumokat nem célszerű összekötni (azaz vegyes elhorgonyzású hidat készíteni), azok eltérő statikai tulajdonságai miatt (elvileg van erre is lehetőség, és ritkán, kompromisszumos megoldásként szóba jöhet, de ha csak lehet, kerülendő).

Fogászati híd vagy implantátum a jobb megoldás?

A kérdésre egyszerűen választ adva: esetfüggő.

Ennél azonban sokkal összetettebb kérdésről van szó, amit számos tényező befolyásol.

18 éves kor alatt nem készíthetünk implantátumot, mert addig az állcsontok fejlődése nem fejeződött be. Ilyen esetekben javasolt ideiglenesen pótolni a foghiányt, és 18 éves kor után elvégezni az implantációt.

Az egyik legfontosabb feltétel az implantációhoz a megfelelő csontkínálat. Ehhez minden esetben 3D képalkotás, azaz CBCT (cone beam computed tomography) felvétel szükséges, amelyen meggyőződhetünk róla, hogy lesz e elég csont az implantátum befogadására.

Értelemszerűen bizonyos (főleg csontot érintő) általános orvosi betegségek, gyógyszerek szedése (pl. biszfoszfonát tartalmú gyógyszerek) kontra indikálhatja (ellenjavasolhatja) az implantálást.

A fokozottan jó szájhigiéné mind a hagyományos hídpótlás, mind az implantátumok esetén különösen fontos szempont.

Rossz szájhigiénével rendelkező és/vagy erősen dohányzó páciensek esetén az implantálás nem végezhető el biztonsággal. Nem utolsó sorban az anyagi szempontokat is figyelembe kell venni.

A Nádor Dental rendelőjében minden orvosi és emberi tényezőt számításba veszünk és személyre szabott kezelési tervet készítünk.

Összefoglalva azt mondhatjuk, hogyha minden feltétel adott (csontkínálat, szájhigiéné, foghiány típusa, életkor, anyagi helyzet, stb.), akkor jobb választás lehet az implantációs fogpótlás készítése. Leginkább azért, mert így a szomszédos egészséges fogakat nem kell lecsiszolni (ami jelentős foganyag veszteséggel járna).

Emellett fontos előny, hogy általában egy önálló, a többi fogtól független, nem egységbe foglalt pótlásról van szó, így a későbbiekben akár az implantátummal, akár a szomszédos fogakkal lenne probléma, nem kell az egész egységet érinteni.

Tartósságát tekintve mindkét megoldás egyformán jó lehet, leginkább az eset sajátossága határozza meg, hogy melyik megoldás javasolt.

Mindkét fogpótlás (hagyományos híd vagy implantátumot rögzülő híd) kiemelten fontos azok tisztítása és a megfelelő szájhigiéné fenntartása, valamint a fogorvosi kontrollvizsgálatokon való megjelenés.

 

3 hiányzó fog pótlása céljából, 2 fogászati implantátumon elhelyezkedő hídpótlás.

1 hiányzó fog pótlása céljából, 2 saját fog előkészítése után, azokon elhelyezkedő hídpótlás.

1 hiányzó fog pótlása céljából, 1 fogászati implantátumon elhelyezkedő szóló korona.

 

 

Rendelőnkben a kezeléseket kérheti éber szedációban. Hívjon bennünket bizalommal: +36 70 372 3000

 

 

Oldalunkon cookie-kat használunk, hogy személyre szabjuk és javítsuk a felhasználói élményt. További információt az Adatvédelmi tájékoztatóban talál.